Vadászkés, túrakés

A vadászkés, mint ahogy nevében is benne van, vadászatkor használják leginkább, de akár túrázáshoz is használhatjuk, ahogy fordítva megtehetjük ugyan ezt egy túra késsel is. Ugyan megvan az oka, hogy melyik mire való, de általában az ilyen kések már többfunkcióval el vannak látva annak érdekében, hogy megkönnyítsék a dolgunkat és ne kelljen több eszközt magunkkal cipelnünk. Mindkét késnek megtalálhatóak az alap és csúcskategóriás modelljei weboldalunkon ahol óriási kínálatunkból válogathat kedvére egyéb vágó eszközeink között.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
2 190 Ft - 25 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
12 termék
12 termék

 

Vadászkések, szabadidős és túrakések vásárlása a Profibarkács.hu webshopjából

Mindenki tudja, hogy a vadászat mára egy igen komolyan szabályozott tevékenységé vált így egy kisebb túra alatt nem biztos, hogy a túrakés e funkcióját használni fogod majd. Mindemellett más kempingezéshez szükséges eszközt megtalálsz nálunk, mint például hogy ne tévedj el ismeretlen helyeken az iránytű egy hasznos tárgy lehet vagy egy hűtőtáska is nagy szolgálatot tehet ilyenkor, de akár egy strandolás során is használható.

 

Pár szó a vadászatról

A vadászat a gyűjtögetéssel együtt a legrégebbi formája az élelem szerzésnek, így nem csoda hogy óriási múlttal rendelkező tevékenységek közé tartozik. Sok fejlődésen ment át ez a tevékenység, hiszen az ősemberek még csak köveket dobáltak az álatokhoz ma pedig már rendkívül messziről képesek vagyunk egyetlen kis mozdulattal lelőni őket. És ezek a fejlődések nem csak a vadászfegyvereket érintették, hanem a késeket is, hiszen az elején az álatok zsigerelését is élesebb kövekkel tették meg majd szépen lassan, ahogy egyre több anyagot és azok elkészítését, feldolgozását fedezték fel elkezdtek megjeleni a különböző használati tárgyakkal együtt a kések is melyek kezdetben igen egyszerű pengék voltak viszont mára már nagyon aprólékos kidolgozású és különféle strapa bíró edzett agyagokból készülteket találhatunk a piacon.

 

Milyen egy jó vadászkés?

Először is egy jól használható vadászkés három munkafolyamathoz (zsigerelés, nyúzás, darabolás) szükséges így ezeknek kell eleget tennie, de persze vannak külön mindhárom folyamatra is kialakított változatok. Egy három funkciós kés általában egyenes, de még jobb, ha lefelé hajló hátú pengéjű emelet a nyele is lefelé hajló így kényelmesebb és biztosabb a fogást ad. Emelet a méretei is nagyon fontosak, hiszen egy machetével nem lehet alapos és szép munkát végezni, tehát ezért a penge és nyél hossza külön-külön 10-12 cm szokott lenni, a penge szélesége pedig 30-35 mm az acél pedig 4mm vastag így segítve elő a jó behatolásképességét.

A mai acélok kiváló minőségűek így tökéletes alapanyagok a vadászkésekhez ilyenek például a szénacélok, és szerszámacélok, de a vadászok nagyrésze nem meglepően a rozsdamentes acélokból készült késeket keresi. Az élezés is nagyon meghatározza a penge behatoló képességét, fenhetőségét és újraélezhetőségét is. És mint korábban említettük már a nyél kialakítása is rendkívül fontos a jó munkához, a kerek, vagy ovális keresztmetszetű nyél nagyon kényelmes fogást ad, és szinte bárhogy fogható. A szögletes keresztmetszet megkönnyíti a biztos fogást, mert a sarkok belefekszenek a tenyér redőibe, fontos rész még a kézvédő bakni, vagy pakni ami megakadályozza a kéz előre csúszását, ami lényeges penge felé a balestek megelőzése érdekében.

Ezek a nyelek sokféle anyagból készülhetnek, de főleg természetes anyagokból szoktak, amik fából, szaruból, csontból, és a legelőkelőbbnek mondható anyagból az agancsból készülhetnek. És utolsó sorban egy fontos tartozéka van még a vadászkéseknek, mégpedig a tokjuk, ehez erös strapabíró anyag szükséges sokszor készülnek bőrből, de egy egyszerűbb nylon tok is maximálisan megfelel a funkciójának.

 

Amit a túrakésekről tudni érdemes

Nem létezik olyan kés, ami minden feladathoz megfelel, de ha tudjuk, hogy mik a fontosabb jellemzőkkel, akkor könnyen megtalálhatjuk a számunkra megfelelőt. Egy túrakés sokféle helyzetben hasznos lehet olyanokban, mint vágás, szúrás, szeletelés, étel előkészítés, de kritikus helyzetben akár az életünket is megmentheti. Két féle típusú késsel találkozhatunk itt az egyik az összecsukható, ami nagyon praktikus, hiszen kis helyen is elfér ezért ideális túrázáshoz és a mindennapokhoz, de komolyabb túrához inkább a másik fajta ajánlott, ami a fix pengéjű kés, ez a típus sokkal stabilabb fogású és könnyebben tisztítható viszont mindenképp szükséges tok a szállításához. Az ideális penge anyaga három tulajdonságnak kell, megfeleljen, mégpedig hogy ellenálljon a rozsdásodásnak, sokáig megtartsa élességét, és könnyen élesíthető legyen, ez a három tulajdonság azonban együtt nem jellemző. Markolatuk négyféle anyagból készülhet, amik a fa, műanyag, gumi és rozsdamentes acél.

 

Vadászkések pengeformái

  • drop-point: A csepp formájú penge a nehezebb munkáktól az általános felhasználásig sokféle célra használható.
  • clip-pont: A félbevágott cseppformájú penge éle vékony és hegyes, ezért kiválóan lyukasztják át az anyagot, kiválóak nagy figyelmet igénylő munkákra, ugyanakkor drop-point késekhez képest nem annyira jó a stabilitásuk.
  • tanto: Nagy teherbírásúak, vége szögletes, hegye pedig kifejezetten erős, ami előnyöse teszi kemény anyagok átszúrásához, felnyitásához, kaparásához.
  • needle-point: Az ideális túlélőkésen ilyet találunk, mivel kiválóan alkalmas szúrásra és arra is, hogy eldobva célba találhassunk vele.
  • sheepsfoot: Az ilyen pengével ellátott kések ideálisak az étel előkészítéséhez.

 

Ha ezek után kedvet kapott a túra- vagy vadászkés vásárláshoz látogasson el weboldalunkra és válogasson kínálatunkból kedvére a profibarkacs.hu-n. Többnyire az Extol Premium, Gerber, Flo, Hecht, Wolfcraft és a Fieldmann kínálatából tudsz válogatni.