Üvegvágó

Az üvegvágás nem bonyolult művelet, ha van kéznél egy praktikus kis üvegvágó szerszám. Az üveg darabolása, elvágása nemcsak üveges szakember műhelyében létező feladat, de akár bútorgyártásnál, dísztárgyak készítésénél vagy  otthon is felmerülhet, hogy egy darab üveget méretre kellene szabni. Ehhez a munkához nem kell felszerelkezni sok eszközzel, elegendő a  tiszta üveg, vonalzó és egy üvegvágó a művelethez. Nagyon hasznos szerszámról van szó, ami nem pótolható mással.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
590 Ft - 3 090 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
10 termék
10 termék

Az üvegvágó eszközök megjelenése – síküveg megmunkálása

 

A síküveg megmunkálása kezdetén a nagy táblákat kisebb egységekre kell osztani. Az üvegfelület karcolásakor feszültség keletkezik az üvegben, ez a feszültség ellenőrzött hajlításkor – mely kézzel vagy szerszámmal történik – töréshez vezet. Csakis a megfelelő, üveg vágására alkalmas  szerszám használata garantálja,  hogy az üveg pontosan a kívánt helyen törjön. 

Síküvegek fajtái- üvegvágók alkalmazási területei

A mindennapokban síküvegek sokasága veszi körül az embert, és a legtöbb esetben a síküveg feldolgozása a méretre szabással kezdődik, melyhez célszerszám használata elengedhetetlen.

 • üvegpolc
 • üvegajtó, üvegkorlát, ablakok
 • asztalok
 • zuhanykabinok
 • járművek üvegei
 • csillárok, dísztárgyak
 • üveg szaniterek
 • üvegmozaikok
 • üvegkorlátok

Csak néhány a környezetünkben fellelhető síküveg felületek közül, de ennél jóval több van. Az üveg rideg anyag, megmunkálása precizitást, odafigyelést igényel és nem utolsósorban éles, üveghez alkalmas vágóeszközt. Ez pontosan annyira pótolhatatlan szerszám, mint egy jó minőségű hasítófejsze

 

Az üvegvágók fajtái

 

Létezik:

 • görgős : ezekben több görgő helyezkedik el, előnye, ha már nem jól vág az egyik, állítható és a másikkal lehet vágni. A még jól vágó görgő hangja vágás közben az üvegen egyenletes, míg a már csorbult görgő hangja az üvegen zakatoló.

Ezzel nem szabad  2 mm vagy vékonyabb üveget vágni nem szabad, mivel a vágáshoz a szerszám élét az üveghez nyomni kell, vékonyabb üvegtáblák nem kívánt törését idézheti elő.  A vágót kis nyomással húzzuk az üvegen. A kerekes vágót időnként tisztítani kell, túlzott kopás esetén a kereket ki kell cserélni.

 

 • gyémánt : általában volfrám-karbid fejjel, ami egy rendkívül nagy kopásállóságú kerámia, rideg anyagokhoz különböző marógépekben, forgácsoló szerszámokban, késekben elterjedt. Népszerűségének oka, hogy nagyon tartós anyag.

A gyémántvágó egy tokból és a foglalatban rögzített gyémántból áll. A vágó kalapácsszerű kiképzése az üveg tördelését segíti elő. A nyél tengelye egybeesik a gyémántkristály vágó élével. A nyélen elhelyezett macskaszem vágáskor felénk áll, a balkezes ezermestereknél éppen fordítva. Recés üveg vágására nem ajánlott, mert gyorsan kopik. Erre alkalmasabb a kerekes vágó.

Gyémánttal történő vágáskor kézzel is kitapintható egyenletes barázda jön létre az üvegen. Ez a nyomvonal.  A barázdából függőleges irányba kiindulva hajszálrepedések jönnek létre. Amikor ezek a repedések koncentráltan az üveg túlsó lapjáig haladnak, abban a pillanatban az üveg kettéválik.

 

 • olajos : A fogantyúban van egy tartály, ebben kenésére szolgáló olaj van, amely a vágás folyamán adagolásra kerül.  Ennek eredményeként a súrlódási erő csökken, és a vágás biztonsága növelhető. Az olaj elősegíti, hogy éppen ott repedjen meg az üveg, ahol kell.

 

Kenéshez magunk is használhatunk petróleumot vagy speciális vágó olajat a nem olajozós üvegvágóhoz.

 

 

Az üvegvágó használata

 

Az üveget sík felületre kell helyezni, és lehetőleg üvegtisztítóval és papírtörlővel tisztára törölni. Ez azért fontos, mert ha koszos az üveg, nem lesz jó a vágás. Ezután a vonalzó mentén a kívánt helyen erős és határozott mozdulattal végig kell húzni az üvegvágó szerszámot. Az üveget a karc vonalában alulról az üvegvágó nyelének végén levő kis gömbbel végig kell ütögetni,  miközben az üveget kissé ferdén a vonalzóra kell szorítani.  A karc ennek hatására behasad, ezután könnyen kettétörhető az üveg. A  vágott üvegek éle rendkívül éles, balesetveszélyes, ezért  ajánlatos az üveg vágását védőszemüvegben és munkavédelmi kesztyűben végezni.

Az üveg vágásánál lényegében egy hajszálrepedés jön létre, mely mentén az üvegtábla szétválasztható. Nagyon fontos, hogy a vágás után a szétválasztást azonnal el kell végezni, mert a feszültség kiegyenlítődés megindul és a vágás egy idő után „kihűl”.

 

Üvegvágók a Profibarkács webáruházban

 

Yato, Wolfcraft, Bohle, Topex gyémánt, görgős illetve olajos üvegvágók rendelhet tőlünk szuper árakon. A termékek mindegyike jó minőségű kéziszerszám, megbízhatóan vághat velük üveget vagy tükröt.

A termékek eltérnek abban, hogy görgősek, gyémánt vagy olajos típusúak, a gyártók megjelölése alapján maximum hány milliméter vastag üveg vágására alkalmasak, a nyelüket tekintve pedig lehetnek fa vagy műanyag kivitelezésűek.  A görgős fajtákban több görgő is található, mindig éles görgővel lehet csak elérni, hogy a megfelelő helyen törjön majd az üveg, vagyis ha már kopott az egyik görgő, állítani szükséges, hogy másik görgő vágjon, amelyiknek az éle még megfelelő.

Nagyon jól hasznosítható és nem helyettesíthető szerszámról van szó, olcsón hozzá lehet jutni, minden műhelyben, garázsban  praktikus, ha van egy belőle.

 

Üvegvágóval kapcsolatos kérdések

 

Otthoni célra melyik üvegvágót vegyem?

A legjobb valamelyik görgős típust választania barkács célra. Például a Topex üvegvágója jó vétel barkácsoláshoz.

Az üveget mindig meg kell tisztítani vágás előtt?

Igen, ez nagyban befolyásolja a vágás sikerességét, pontosságát, illetve a szennyeződés az üvegvágó szerszámban is kárt tehet.

Az üvegvágóval vághatok csempét?

Néhány csempe vágását meg lehet oldani egy jó minőségű, vastagabb üveghez is alkalmas üvegvágóval, ami persze nem csempevágó, de otthoni barkácsolásnál ebben az esetben is hasznos lehet.