Tűzőszeg

Aki munkája, barkácstevékenysége során tűzőgépet használ, annak értelemszerűen tűzőszegre, szegecsre is szüksége lesz. Vannak munkafolyamatok, anyagok, amiknél bátran használható tűzőszeg, ezeknél háttérbe szorul a kalapács és a hagyományos szeg használata, hiszen a megfelelő tűzőszeg és tűzőgép gyors és pontos sorozatos rögzítést tesz lehetővé, természetesen fontos, hogy az ütési erőt az összetűzni kívánt anyagok ismeretében válassza meg. A tűzés egyszerűbb és gyorsabb, mint a szegelés, emiatt előszeretettel alkalmazzák a barkácsolók és a szakemberek, asztalosok, ácsok például faanyagok egymáshoz illesztésénél, lambériázásnál, bútorok összefogatására.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
290 Ft - 41 590 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
55 termék
55 termék

Tűzőszegek csoportosítása

1/ Felhasználási terület szerint: lambéria, szegélyléc, bármilyen fa léc, bútorlap, farostlemez stb..

2/ Milyen tűzőgépben használhatóak, melyikkel kompatibilisek?

3/ A szegecsek mérete szerint, eltérő szélességűek, eltérő hosszúak

4/ Fejjel rendelkeznek vagy fej nélküli szegecsek

5/ Anyaguk szerint: kemény vagy nagyon kemény

6/ Korrózióvédelemmel ellátott -e? ( a legtöbb jó minőségű, horganyzott acélból készül)

7/ Síktáras vagy dobtáras szögbelövőbe illeszkednek

 

A tűzőszegek és a tűszegező gépek veszélyes szerszámok!

Amikor tűzőszegekkel bánunk és ehhez értelemszerűen elektromos vagy pneumatikus tűszegezőt is használunk, körültekintően kell dolgoznunk, hogy elkerüljük a csúnya sérüléseket, baleseteket.

A tűzőszegek formája tűre hasonlít, és mivel a hozzá használatos gépek nagy erővel képesek beküldeni a fába ezt a tűszeget, figyeljünk mindig, hogy ne legyen a célterület közelében az ujjunk, a kezünk ( legalább 10-15 cm távolságra legyen), javasolt kesztyű és védőszemüveg viselése is.

A tűzőszegeket és a tűző gépeket soha ne hagyja gyerek által elérhető helyen, használat után jól el kell zárni, a szegek lenyelése, szúrása komoly veszélyforrás.

 

Tűzőszegek és a hozzá alkalmas gépek használatának előnyei

  • gyors munkát tesz lehetővé (akár 50-60 db szeg is belőhető percenként)
  • nem görbül el
  • nincs mellé ütés
  • nem kell többször ütni 1 adott pontra
  • egyedül is belőhető olyan helyen, ahol hagyományos szegeléssel segítő kezekre lenne szükség
  • különböző méretekben elérhető
  • stabil, precíz összefogatást tesz lehetővé
  • olcsó, sokáig elegendő 1-1 csomag szeg

 

Kik használják a tűzőszegeket?

Az asztalosipar régóta előszeretettel használja, rengeteg munkafolyamat létezik, ahol nagy segítségükre szolgál, hogy ilyen szegeket tudnak sorozatban gyorsan, pontosan, különösebb erőkifejtés nélkül a célterületre belőni.  Az ácsiparban kis keresztmetszetű anyagok rögzítésére, deszkázatok felhelyezésére, lambériázásra használják, fontos, hogy nem lesz látható csavarfej a használat után, mert a nyomás beküldi a sík alá. Persze a mélység a legtöbb tűszegező gép esetében állítható.

Az ácsok, asztalosok illetve azon barkácsolók, akik maguk végzik el a famunkákat, természetesen különböző hosszúságú, szélességű szegecsek közül választhatnak, a főbb fajtákat is részletezni fogjuk.

Ha már van tűzőgépünk, mindig ahhoz kell a kompatibilis szeget megválasztani, a gyártó ajánlása alapján, adatlap vagy cikkszám szerint. Mindegyik gépbe más paraméterekkel rendelkező „töltények” valók, a legtöbb esetben valamilyen megadott mérettartományba beleeső szegek megfelelőek.

 

Lambériázás, barkácsolás tűzőszegekkel

A barkács kategóriába tartozó gépekkel nyugodtan végezhető lambériázás vagy bármilyen deszkázat rögzítése, esetleg a most divatos raklap bútorok összeállítása is. A puska tárába helyezzük a tűszeget, a puska használata előtt 2-3 csepp műszerolajat kell bele cseppenteni, és fontos, hogy ne dobáljuk le koszos, poros, homokos helyre, mert a mechanikus részei ha elkoszolódnak, besülnek majd a tűzőszegek. Praktikus mikor többféle méretű tűzőszeget találunk 1 csomagban, mert más-más anyagokat is lehet vele rögzíteni, van miből válogatni. Megrendeléskor figyeljünk, hogy a szögbelövőnk adatlapja szerint milyen méretű szeg való bele. Gyors, munkát tesz lehetővé a tűszegelés, és biztosak lehetünk benne, hogy a rögzítés stabil, a szeg pedig mivel horganyzott a legtöbb fajta, ellenáll majd a korróziónak.

 

Zsindelyező tűzőszeg

Zsindelyező puskával használható, ennek körtáras tárolója van, ezek kizárólag zsindelyezésre használatos szerszámok, maximum 5 cm-es  tűszegekkel lehet feltölteni. Webáruházunk kínálatában a dobtáras szegeket is megtalálja többféle méretben 90 mm-ig, az 50 mm-es méretig zsindelyezéshez, az 50-90 mm közöttiek főként ácsmunkákhoz ajánlottak.

 

21/28/34 fokos- szerkezetépítésnél használ tűzőszegek

 A szerkezetépítő szögbelövőkbe 21/28/34 fokra préselt szögeket lehet beletenni. Az USA-ban szerkezetépítésre használják, ott kis keresztmetszetű anyagok, pallók összefogatásának elterjedt eszköze, itthon nagy segítség akkor, ha nincs egy pár extra kéz, aki meg tudná tartani az anyagot. Ekkor 1 kézzel tartjuk az anyagot, 1 kézzel pedig rögzíthetjük a megfelelő helyen. Ez kalapáccsal lehetetlen lenne. Tetőléc felhelyezésnél is hasznos.  A Profibarkács széles választékában az ilyen 34 fokos dőlés szögű tűszegek is megtalálhatók.

 

Tűzőszegek vásárlása a Profibarkácson minden méretben

Webáruházunkban 10-50 mm-es tűszegek találhatók síktáras szögbelövőkhöz, illetve 19-90 mm közöttiek dobtáras géphez.  Az Extol, Yato, Graphite, Einhell, Novus és Vorel gyártók kiváló termékei között válogathat szögbelövő gépe és a megmunkálandó anyag ismeretében. Aki egyszer megkedveli a tűszegek könnyű és gyors használatát, egyre jobban meglátja majd benne a felhasználási lehetőséget.