Sittes zsák

Mi az a sitt? Építkezések során, vagy a lakásunk, házunk kisebb felújítása során gyakran találkozunk ezzel a kifejezéssel. A sitt röviden az építmények építőipari kivitelezése során keletkező építési és bontási hulladékot jelenti. A sittes zsák vastag, strapbíró anyagával megkönnyíti ezek elszállítását.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
390 Ft - 3 890 Ft
Márka
Termék státusza
Szűrés és rendezés
5 termék
5 termék

Mire való a sittes zsák?

Mi az a sitt? Építkezések során, vagy a lakásunk, házunk kisebb felújítása során gyakran találkozunk ezzel a kifejezéssel. A sitt röviden az építmények építőipari kivitelezése során keletkező építési és bontási hulladékot jelenti. A sittes zsák vastag, strapbíró anyagával megkönnyíti ezek elszállítását.

Tipp: A sitt zsákba pakolásához szükséged lesz lapátra

A sitt elszálítása és sitt típusok

A  gyakorlat, kifejezetten a műszaki praktikum szempontjai alapján, az építési és bontási hulladék következő csoportosítását alkalmazza:
Kitermelt föld: a földkitermeléssel járó föld- és mélyépítési munkáknál keletkező, hidraulikusan vagy bitumennel kötött összetevőket nem tartalmazó, természetes eredetű ásványi anyagokból (homok, agyag, kavics, kő vagy kőzetek) álló maradék.
Útbontási hulladék: az utak, közterületek építése, bontása, karbantartása során keletkező, az út, illetve közterület kopó/záró, kötő és teherviselő rétegeiből származó, szilárd ásványi anyagokból álló hulladék.
Építési és bontási hulladék: az épületek, építmények építésekor, részleges vagy teljes bontásakor, felújításakor keletkező, ásványi anyagokat tartalmazó szilárd hulladék (kő, tégla, beton, cserép, gipsz, csempe, homok stb.), melynek összetételét jelentősen meghatározza az alkalmazott építési mód, az építmény kora, funkciója.
Kevert építési hulladék: az épületek, építmények építésekor, részleges vagy teljes bontásakor, felújításakor keletkező szilárd hulladék, amelynek összetételére jellemző az ásványi és nem ásványi eredetű összetevők kevert megjelenése, de döntően nem ásványi eredetű összetevőkből (fa, papír, műanyagok, fémek stb.) áll, hasonlóan az iparból és kereskedelemből származó szilárd települési hulladékhoz.

Talán a fentiekből is kitűnik, hogy az építési hulladék kezelésének nagyon szigorú jogszabályi követelmények vannak. Más szabályok vonatkoznak a tiszta hulladék (inert hulladék), a vegyes hulladék és az esetlegesen keletkező különböző veszélyes anyagok tárolásár és szállítmányozására. Kiemelten fontos tehát, hogy a kivitelezési munkálatok megkezdése előtt a kivitelezővel tisztázzuk, hogy a keletkezett sitt elszállítása kinek a feladata (tipikusan a kivitelezőé) és a későbbi vitákat elkerülendő ezt egyértelműen rögzítsük a kivitelezési szerződésben. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az építési hulladék tárolásának, szállításának és lerakásának szabályai különböznek a mindennapi felhasználás során keletkező kommunális hulladéktól. Semmiképpen se válasszuk ezért azt a megoldást, hogy a felújítási munkálatok során keletkezett sittünket apránként megpróbáljuk a kukánkba beleerőltetni, vagy a hulladéktárló edényeink mellé lehelyezni, mert a  hulladékszállítási feladatokat végző cég nagy valószínűséggel nem fogja ezeket elszállítani. Amit semmiképpen se tegyünk az pedig az építkezési hulladékunk lepakolása egy félreeső külterületen. A nemrég hatályba lépett jogszabály módosítások szerint ugyanis, aki arra a célra hatóság által nem engedélyezett helyen jelentős mennyiségű hulladékot elhelyez, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ami bizonyos további súlyosbító feltételek fennállása esetén akár nyolc évig is növekedhet.

Sitt tárolása

A munkálatok során keletkező sittnek az építési területen való tárolásának tipikus eszköze a konténer ahová az építkezési hulladék, vagy bontott formájában, vagy bezsákolva kerül. (Természetesen kisebb volumenű munkálatok során elképzelhető, hogy konténerre nincs is szükség.) Ez utóbbi esetben tesznek nagy szolgálatot számunkra a Profibarkács kínálatában szereplő sittes zsákok. Ezek a tároló eszközök speciálisan az építési hulladék tárolására lettek kialakítva, tehát jóval erősebb anyagból készültek mint a kereskedelmi forgalomban kapható egyéb műanyagból készült zsákok, valamint általában a méretük, űrtartalmuk is meghaladja ezekét.

A kertedben megoldhatod a sittes zsákok cipelését taliscska, kiskocsi segítségével. 

Sittes zsák

Sittes zsákok haszna

A Profibarkács kínálatában szereplő sittes zsákok felhasználási területe azonban az építési hulladékok tárolásánál sokkal szerteágazóbb. Nagy szolgálatot tehetnek például költözések esetében, ha már a költöztető dobozainkból kifogytunk, esetleg a dobozolásra kevésbé alkalmas használati tárgyaink szállítása esetében. Biztosak lehetünk abban, hogy a költözés során a kisebb-nagyobb behatásokat sérülésmentesen fogják átvészelni.

Kínálatunkban a Vorel sittes zsákjait találhatja meg találhatja meg.

Sittes zsákokkal kapcsolatos kérdések

 

Mi a sitt?

Az építmények építőipari kivitelezése során keletkező építési és bontási hulladék

A Profibarkács által kínált sittes zsákoknak mik az előnyeik?

Ezek a tároló eszközök speciálisan az építési hulladék tárolására lettek kialakítva, tehát jóval erősebb anyagbók készültek, mint a kereskedelmi forgalomban kapható egyéb műanyagból készült zsákok, valamint általában a méretük, űrtartalmuk is meghaladja ezekét.

Milyen egyéb felhasználási területe lehet még a sittes zsákoknak?

Nagy szolgálatot tehetnek például költözések esetében.