Rugóösszehúzó

Ha autószerelőként dolgozol, a lengéscsillapító javításához feltétlenül szükséged lesz egy megbízható rugóösszehúzóra. Ez a szerkezet megkönnyíti számodra az egyébként nagy erőt és fokozott odafigyelést igénylő munkát, mert az erős rugó eltávolítása egyáltalán nem egyszerű feladat. Nagyfokú munkabiztonságot igénylő feladatról van szó, ugyanis ezek az erős alkatrészek nem megfelelő használat esetén súlyos sérüléseket tudnak okozni. Használatuk körültekintést igényel!

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
3 690 Ft - 53 390 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
15 termék
15 termék

Rugóösszehúzó

Ha autószerelőként dolgozol, a lengéscsillapító javításához feltétlenül szükséged lesz egy megbízható rugóösszehúzóra. Ez a szerkezet megkönnyíti számodra az egyébként nagy erőt és fokozott odafigyelést igénylő munkát, mert az erős rugó eltávolítása egyáltalán nem egyszerű feladat. Nagyfokú munkabiztonságot igénylő feladatról van szó, ugyanis ezek az erős alkatrészek nem megfelelő használat esetén súlyos sérüléseket tudnak okozni. Használatuk körültekintést igényel!Kínálatunkban többféle rugóösszehúzót találhatsz, nézzük meg, mit is tudnak ezek a szerkezetek.

 rugóösszehúzó

Mire jó a rugóösszehúzó?

A rugóösszehúzó szerszám segítségével nagy nyomóerő kifejtésére vagyunk képesek olyan esetekben, amikor egy egyszerű kéziszerszámmal nem boldogulnánk szerelés közben. Lengéscsillapító javítása, cseréje során a rugó eltávolításához tudjuk használni.

A rugóösszehúzó lehet:

  • kézi
  • állványos

A Profibarkács webáruházában mindkét típus kapható. Anyaga ötvözött acél, jellemzően több méretben elérhető és különféle mérettartományban használhatjuk az állíthatóságának köszönhetően.

 

A rugóösszehúzó működése

Egy menetes száron található két fejrész, amely stabilan tartja a rugót és használat közben nem engedi el azt, az erőkifejtéstől függetlenül. A kampós, beakasztható változat esetében mindig figyeljünk oda, hogy egy rugóra kettő összehúzót rakjunk szemben egymással, csak így tart biztonságosan munkavégzés közben. Ezt erősen rögzítjük a szerelni kívánt rugóhoz, hogy stabilan fogja két oldalról.

Ez azért fontos, mert ha csak az egyik oldalon használnánk, a rugó nem tud összehúzódni, hanem elhajlik a húzás irányába. Mivel egy nagyon erős, strapabíró alkatrészről beszélünk, előfordulhat, hogy a rugó egyszerűen kipattan a rögzítésből, ezzel súlyos balesetet okozva.

Használata egyszerű, a rugót beakasztva a menetes szárat tekerni kezdjük úgy, hogy az a rugót összehúzza.  Mindaddig tekerjük, amíg kényelmesen szét nem lehet szedni a lengéscsillapítót.

A rugösszehúzót akár rajta is hagyhatjuk a rugón, mert az biztonsággal rajta marad, nem ugrik ki.

 

A teleszkópos változatnál a húzótengely középen helyezkedik el, ami az adapterek segítségével körbe fogja (alulról és felülről) a rugót, így sokkal egyszerűbben és biztonságosabban távolítja el azt a helyéről.

 

Tipp

Ha a kampós rugóösszehúzót választod, érdemes dupla készlettel nekiállni. Tapasztalt szerelők szerint sokkal biztonságosabb, ha négy irányból fogatod meg a rugót, így el sem csúszik használat közben. Az alapanyagok élettartamának megóvása érdekében fontos a megfelelő zsírozás, csavarozás közben ugyanis fokozott kopásnak vannak kitéve.

 

Tudtad ezt a rugóösszehúzóról?

Volt idő, amikor pajszerrel akasztották ki a lengéscsillapítókat és satuba fogva szerelték össze. Ebből rengeteg baleset adódott a munkavégzés során, ugyanis a rugó az egyoldalú terhelés következtében hamarabb kiugrott a helyéről.

Ezeknek a szerkezeteknek a segítségével ma már sokkal könnyebb dolgunk van, nem kell azon aggódnunk, hogy hasonlóképpen járunk. Azonban a munkavédelmi előírásokat továbbra is figyelembe kell vennünk és be kell tartanunk. Mivel speciális munkafolyamathoz használjuk, így szakembereknek javasoljuk elsősorban. Ugyanakkor érdemes otthon is tartani egyet, hogy bármikor kéznél legyen hobbiszerelőknek is.

 

Rugóösszehúzó méretek

Kínálatunkban többféle formájú és méretű rugóösszehúzó megtalálható.

Legyen az egy egyszerűbb -ami többféle rugóhoz jó-, vagy speciálisabb - amely különféle méretű adaptereket tartalmaz a rugó méretekhez igazodva-, a Profibarkács kínálatában biztosan megtalálod, ami számodra megfelelő.

Menetes szár tengelyhosszúsága: 200mm-370mm-ig elérhető

A készleteink között viszont teleszkópos kivitelben is találsz rugóösszehúzót.

Mivel elég nagy ellenállást kell tartania szerszámunknak, így érdemes minőségi terméket választani. Fontos a megbízható gyártó, a stabil, erős anyagminőség, időtállóság és a munkabiztonság. Gyenge anyagminőség esetén az eszköz könnyen elmaródik, így veszélyessé válik a használata!

 

Kínálatunkban a kiváló ár-érték arányú és maximális biztonságot nyújtó PROLINE, YATO és a NEO gyártók termékeit vásárolhatod meg.

 

További felmerülő kérdés esetén munkatársaink szívesen tájékoztatnak.

Rugóösszehúzóval kapcsolatos kérdések

Mire való a rugóösszehúzó?

A lengéscsillapító cseréje, javítása során az erős rugó eltávolítására tudjuk használni. Mivel fokozottan balesetveszélyes szerelési munkáról van szó, egy ilyen biztonságos szerkezet nélkül nehezen boldogulnánk.

Hogyan használhatom a rugóösszehúzót?

A kétoldalon beakasztott és erősen rögzített menetes szárakat addig tekerjük, míg a rugó össze nem húzódik, így könnyen eltávolítható a helyéről.

Mi van, ha mégis kipattan a rugó?

Amennyiben megfelelően rögzítettük a szárakat, abban az esetben azok biztonsággal tartják a rugót, nem fog kipattani a helyéről.