Passzírozó eszköz

Számos konyhai munkához jól jön, ha van kéznél paradicsom vagy hal passzírozó eszköz. Ezeknek a praktikus berendezéseknek a funkciója nem merül ki a befőzésnél, ettől jóval több feladatnál hasznukat vehetjük. Házi paradicsomszósz az ételhez vagy karácsonyi halászlé sűrű passzírozott lével? Ezek elkészítése elképzelhetetlen egy praktikus paradicsom passzírozó, vagy halpasszírozó eszköz segítsége nélkül, mely képes a magokat, a zöldség vagy gyümölcs héját vagy egyéb nem odaillő dolgokat különválasztani, és püré állagú masszát előállítani. Több fajtája is található a kínálatban, hogy mindenki megtalálja az elvárásainak megfelelőt.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
5 690 Ft - 7 490 Ft
Márka
Termék státusza
Szűrés és rendezés
2 termék
2 termék

Passzírozás lényege, paradicsom passzírozó, halpasszírozó eszköz használata

A passzírozás során rostokban gazdag levet nyernek, lényegében a passzírozás során a gyümölcs puha állományát elválasztjuk, mint értékes anyagot a szilárd vázanyagoktól, héjtól, magtól stb.

A passzírozással a cél a különböző anyagok pépesítése, valamint a nemkívánatos anyagok eltávolítása.

A passzírozás úgy történik passzírozó eszközzel, hogy az előkészített zöldség- vagy gyümölcs nyersanyagot vagy egyéb alapanyagot (pl. főtt halbelsőség) egy perforált lemezen, vagyis szitán nyomják át. A passzírozó szitán áttörik az alapanyag puha állományát, a durvább méretű, emészthetetlen, felesleges részek pedig külön gyűlnek össze (passzírozási hulladék).

Különböző passzírozási módok vannak attól függően, hogy milyen erőhatás kényszeríti át a nyersanyagot a szitán. Így beszélhetünk centrifugál passzírozásról és dörzspasszírozásról. A centrifugál passzírozókban a centrifugális erőnek, a dörzspasszírozókban a dörzshatásnak köszönhetően jut át az anyag a szitán.

A passzírozók teljesítménye számtalan tényező hat, így a nyersanyag előkészítettsége, a passzírozó mérete, típusa, a tengely (a rajta lévő karok és verőlécekkel) fordulatszáma, a szita perforáció mérete, a verőlécek tengellyel bezárt szöge.

 

Passzírozó eszközök fajtái

 

  • hagyományos teknős passzírozó: alkalmas hal, paradicsom passzírozásához, málna, eper, ribizli vagy főtt zöldségek pürésítéséhez. Ez az eszköz ónozott lemezből készül és fagörgős megoldással végzi el a munkát. Lényegében a beletöltött alapanyagot kézi erővel, a fagörgő fogóját fogva, előre- hátra végzett kézmozdulatokkal tudjuk passzírozni. Ezt az eszközt régebben fából is készítették, melyek sok helyen ma is megtalálhatók a kamrapolcokon.
  • betétes hal- és paradicsompasszírozó: tekerőmozdulatokkal végezhető el vele kézi erő kifejtésével a pürésítés, pépesítés, a passzírozó betétek helyes megválasztásával pedig a magot is mindet ki tudja választani, hogy ne jusson a pépbe. Nagyon elterjedt eszköz, sokan kedvelik és használják, magas minőségű rozsdamentes acélból készül, különböző méretekben kapható, 19/23,5/24 cm átmérővel, mindegyikhez 3 db passzírozó betét jár. A betétek eltérő lyukmérettel rendelkeznek (finom, közepes, durva) variálhatóak az alapanyag állagának, magméretének stb. megfelelően. Könnyű tisztán tartani, a felületi marásoktól kell óvni mosogatás során.
  • paradicsomdaráló és passzírozó: A kézzel tekerős paradicsomdaráló eszköz természetesen nem kizárólag paradicsom darálására szolgál, sárgabarack, őszibarack is préselhető vele, vagy szőlő, ezek hasonló állagúak. A szárazanyagot a csiga legvégén adja ki a passzírozó, így a héjat és a magokat is. A tiszta pép és lé pedig a szitán keresztül jön Egyes típusok asztalra rögzíthetőek, vagy vákuumosan tapadnak, egyszerű az össze- illetve szétszerelésük. Rozsdamentes acélból és műanyag részekből állnak.

Egy jól megválasztott passzírozó eszköz legalább olyan hatékony segítség a konyhában, mint egy káposzta vagy tökgyalu. Ráadásul ha befőzünk lekvárt, befőttet, szószt, savanyúságot készítünk, a munkát hihetetlenül felgyorsítja és elvégzi a „szétválasztást”, amire például egy botmixer nem képes, hogy a puha állományt és a szilárd vázanyagokat elkülönítse egymástól.

 

Paradicsom passzírozása paradicsomdaráló, passzírozó eszközzel

Paradicsom passzírozása főként befőzések alkalmával, de alkalmanként valamilyen házias étel elkészítésénél is szükségessé válik. Ha paradicsomdarálót, passzírozót használunk, lehetőleg az asztalhoz kell rögzíteni, hogy ne mozduljon el. Ebben a berendezésben van a garatban egy forgó-préselő lapát, ami kézi tekeréssel maga alá tolja a paradicsomot és átpasszírozza a fémszűrőn, a héját pedig egy nyíláson kiadja. Az eszköz rendkívül meggyorsítja a munkát, egy tálba a kipréselt pép, lé kerül, egy másikba pedig a hulladék, a paradicsom bőre, a magok. Minél érettebb a paradicsom, illetve a magjai, annál kevesebb mag kerül a lébe. A paradicsomdaráló, passzírozó segítségével must is készíthető, a szőlő préselésére is alkalmas.

 

Halpasszírozás passzírozó eszközzel

Halászlé főzésnél mikor a halcsontok letisztulva, szétesve úsznak, akkor következik a passzírozás művelete. Ennek a lényege, hogy a lefőtt húsrostokat a lével együtt át kell nyomni a passzírozón (a nagyobb csontokat ki kell szedni természetesen). Egyszerre nem érdemes túl sokat beletenni, és folyamatosan merjünk mindig újabb adagot a passzírozóba, ahogy fogy. Ha sok húspép és szálka tömíti a passzírozót, érdemes a már átfolyt lé tetejéről hígabbat visszamerni, hogy minél több hústartalmat átmosson magával a szűrőn. Ha alaposak vagyunk, jó sűrű lesz a halászé a passzírozásnak köszönhetően.

Passzírozó, daráló eszközök minden konyhába a Profibarkácstól!

Webáruházunkban mindenki megtalálja a megfelelő passzírozót, akár a hagyományos teknőst, akár a betétes vagy a darálós passzírozót keresi. Bármelyik mellett is dönt, kiváló segítőtárs lesz a zöldségek, gyümölcsök befőzése, feldolgozása, pépesítése során, felgyorsítják és hatékonnyá teszik, egyszerűsítik a munkáját.  

A Perfect Home több, mint 25 éve piacon lévő sütési, főzési kiegészítőket kínáló márka termékei is az opciók között vannak, passzírozói magas minőségűek, felhasználóbarát kialakításúak és mindemellett megfizethető áron juthat hozzájuk.

Válassza ki, mi pedig csomagoljuk és küldjük Önnek, így valóban csak annyi marad hátra, hogy ezzel a hasznos passzírozó eszközzel rövid idő alatt elvégezze az alapanyagok feldolgozását, és az egész család élvezze a végeredményt, a nagyszerű ízeket.

 

Paradicsom passzírozó, halpasszírozó vásárlása előtt felmerülő kérdések

 

A cserélhető betétes passzírozó mosogatógépben tisztítható?

Igen, mosogatógépben és kézi mosogatással egyaránt tisztítható.

Szőlő passzírozásához melyik eszközt ajánlják?

A paradicsomdaráló passzírozót. Ennek a segítségével must is készíthető.

A paradicsom passzírozáshoz nyersen kell a passzírozóba tenni a paradicsomot?

Van, aki nyersen passzíroz, aztán főzi, és van, aki előbb főzi, aztán passzírozza. A nyersen passzírozás akkor ajánlott, ha kellően érett, lédús a paradicsom.