Nedvességmérő

Nagyon hasznos eszköz a fa víztartalmát kimutató nedvességmérő műszer. A nedvességmérők az adott anyagban lévő víz százalékos arányának mérésére szolgálnak. Ez az információ kiemelten fontos lehet például, ha például fával dolgozunk, mert a fa fizikai tulajdonságait erősen befolyásolja annak nedvességtartalma. A fa az egyik legrégebbi, építésre használt anyag a természetben. Gyakorlatilag ősidők óta használja az ember, és manapság is a házak tetőszerkezete szinte mindig fából készül.  

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
6 090 Ft - 7 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
3 termék
3 termék

Fa nedvességmérő

Fából épül meg a kertünkben a fűnyíró- és biciklitároló kisház, és gyakran a gyerekek kültéri mászókája is. Vannak házak, amelyeknek csupán a tetőgerendái készülnek fából, de vannak az úgynevezett rönkházak, amelyeknek a falait is farönkök alkotják. Minden ilyen barkácsterv megvalósításához elengedhetetlen egy fanedvességmérő használata.

 

Miért fontos ismernünk a fa nedvességtartalmát?  

Ahhoz, hogy az épületek faszerkezete hosszú évekig biztonságosan megállja a helyét, a szakembereknek kiváló minőségű fát kell felhasználniuk. Egy esetleges tetőcsere nem olyan felújítási munkálat, amely ötévente esedékes. Nagyon költséges, és óriási munkával jár.  

Ezért is fontos, hogy a tetőszerkezet egy életen át stabilan tartson. Nem is beszélve a biztonság kérdéséről. Egy olyan faszerkezet, amely veszélyes az épületben tartózkodók életére, testi épségére, sürgősen javításra, cserére szorul. Hiszen az épületek statikai tervezésénél és kivitelezésénél a biztonság elsődleges szempont. A fa nedvességtartalma pedig biztonsági szempontból az egyik legfontosabb kérdés.  

A fa nedvességtartalmának változása  

Jó néhány fafajtát használnak fel az épületek szerkezeti megvalósítása során. A különböző fajtához tartozó fák viselkedése is nagyon változatos. Azonban vannak közös pontok. A szakemberek meg tudják előre határozni, hogy adott hőmérsékleti és páratartalmi tényezők mellett mekkora nedvességfelvételre lehet számítani a fával kapcsolatosan.  

A fa ugyanis, miután beépítik, mindenképpen alkalmazkodik a környezeti tényezőkhöz, és nedvességet vesz fel. Ezzel valamennyire megnő a térfogata, azonban ezzel a növekedéssel a tervezőmérnökök és a kivitelezők számolnak.  

A nedvességmérő segíti a szakembereket  

Természetesen ránézésre nem lehet megállapítani a felhasználni kívánt faanyagról, hogy mekkora a benne tárolt nedvesség mennyisége. Sokáig erre nem voltak megfelelő műszerek, illetve amik rendelkezésre álltak, csak hozzávetőleges értéket tudtak mutatni.  

A kínálatunkban szereplő anyagnedvesség mérők rendkívül korszerű technológiát alkalmaznak. Az ellenállás alapján mutatják meg, hogy mennyi víz található az átvizsgált fában.

Ezért probléma a változó nedvességtartalom  

A fa csak meghatározott mennyiségű vizet tud felvenni, ez az úgynevezett rosttelítettségi állapot. Ekkor a fa elérte vízraktározó szintjének a maximumát, ilyenkor a legnagyobb a térfogata. Ha a nedvességtartalma csökkenni kezd, a fa elkezd veszíteni a térfogatából. Elmozdulhat, deformálódhat, a belső szerkezete megváltozhat, repedhet.   Gondoljunk bele, hogy a fejünk fölé épült tető gerendáinak megváltozik a térfogata. Az addig mérnöki pontossággal összeillesztett fa tartóelemek mérete módosul, alakja torzul, az illeszkedések elválnak egymástól.  

Természetesen egy minimális értéket belekalkulálnak a szakemberek. Azonban ha a nedvesség hatására ez a térfogat vagy szerkezetváltozás jelentős, az épületszerkezet akár életveszélyessé is válhat.  

yato nedvességmérő

Ha ismerjük a fát, biztonságosabban használhatjuk  

Ha tisztában vagyunk az általunk felhasznált faanyag nedvességtartalmával, sokkal körültekintőbben használhatjuk fel. Az Profibarkács nedvességmérői segítenek ebben, sőt, nem csak fa felmérésére alkalmasak, számos más területen is a hasznukat veheti ezeknek az eszközöknek. Kiváló támogatást nyújthatnak ezek a nedvességmérők például egy vályogház felújítása során amikor egy vályogfal nedvességtartalmát kell meghatározni, amely információ akár azt is eldöntheti, hogy érdemes-e egyáltalán belevágnunk a munkálatokba.

A fanedvességmérő használata

Néhány tipp a fanedvességmérő használatához:

Törölje le a felszíni nedvességet a fáról. A nedvességmérővel történő mérés előtt győződjön meg arról, hogy a fa felülete száraz. A fán lévő vízcseppek eltorzíthatják mérők leolvasását és a kapott értéket.

Kerülje a csomók vagy szokatlan görcsök feletti mérést. Ha ezekre a pontokra helyezi a fa nedvességmérőjét, akkor pontatlan leolvasást kaphat, mivel ezek befolyásolhatják a mérő működését. A biztonság kedvéért keressen egy olyan helyet a fán, ahol egyenes erezetű a felület.

Lehetőleg ne mérjen fém közelében. A fém ugyancsak befolyásolhatja a leolvasást. Ezért kerülje a mérést fém, rögzítők vagy szögek közelében. Ha a fa vékony, még azt is érdemes elkerülni, hogy a mérés során fémasztal legyen alatta.

Érdemes szem előtt tartani azt a körülményt, hogy a fa a széleitől gyorsabban szárad ki, mint más helyekről. Ha csak a széleken mér, akkor valószínűleg olyan értéket kap, amely nem tükrözi az anyag nedvességtartalmának valós értékét.

Kínálatunkban a Vorel és Yato nedvességmérőit találhatja meg.

Gyakori kérdések a nedvességmérő használata során

Mi a kínálatunkban szereplő nedvességmérők elsődleges felhasználási területe?

Elsősorban a fa víztartalmának a kimutatására szolgálnak.

Miért fontos a fa nedvességtartalmának a megállapítása?

A fa fizikai tulajdonságait erősen befolyásolja annak nedvességtartalma.

Milyen egyéb felhasználási területe lehet még az ajánlatunkban szereplő nedvességmérőknek?

Nagy segítséget nyújthatnak ezek a nedvességmérők például egy vályogház felújítása során, amikor egy vályogfal nedvességtartalmát kell meghatározni.