Körfűrészlap

Minőségi körfűrészlap a legjobb áron, készletről. A különböző fűrész típusok közül a körfűrészeket főleg egyenes vonalú, pontos, és gyors vágásokhoz használhatod. Ideálisak arra, hogy hosszabb vágásokat végezz vastagabb anyagokon is. A körfűrészlapokat a legtöbb esetben fához használhatod, de ha szétnézel a barkács webshopunkban, találni fogsz gipszkarton, műanyag, továbbá puha- és keményfémek vágására alkalmas darabokat is. Nézd meg körfűrészlap árainkat, és válaszd ki azt a szerszámot, ami leginkább megfelel a céljaidnak!

 

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
1 190 Ft - 18 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Munkadarab anyaga
Fogak száma
-
16 - 100
Tengelyátmérő
-
10 - 32
Korong vastagsága  (mm)
-
1 mm - 4 mm
Termék státusza
Szűrés és rendezés
240 termék
240 termék

A körfűrészlap

A körfűrészlap az építőipar és a fafeldolgozás alapvető eszköze, amelyek széles körű vágási feladatokat tesznek lehetővé. Ezek a lapok kritikus szerepet játszanak a különböző anyagok, mint például fa, fém vagy műanyag pontos és hatékony vágásában. A megfelelő körfűrészlap kiválasztása a feladathoz és az anyaghoz rendkívül fontos, és számos tényezőt kell figyelembe venni annak érdekében, hogy a vágás sikeres és biztonságos legyen.

Amikor az első körfűrészlapunkat szeretnénk megvenni, legkésőbb akkor rájövünk, hogy bizony ezekből is majdnem annyi van, mint égen a csillag. Azonban leszűkíthetjük a kínálatot típusokra, ha a megfelelő tulajdonságok alapján csoportosítunk.

Körfűrészlap tulajdonságai

Bár nagyon sok része van egy fűrészlapnak, ami befolyásolja azt, hogyan és milyen módon vág, sok paramétert nincs is módunk megvizsgálni vagy ellenőrizni. Szerencsére erre nincs is szükség az esetek nagy részében. Az olyan tulajdonságok, mint a fogak dőlésszöge vagy a fogárok kialakítása, a forgácsűr, a köszörülési módszer olyan régi tapasztalatokon és a gyártó szakértelmén alapul, amit nyugodtan rájuk is bízhatunk, egészen biztos, hogy a lehető legjobb vágóképességet nyújtó kialakítással rendelkeznek. Egy körfűrészlap kiválasztásakor az alábbi tényezőket érdemes megvizsgálni.

Átmérő

A körfűrészünk típusától függően eltérő átmérőjű vágólapok valók bele. Ezt az átmérőt jegyezzük meg, nagyobb úgysem fér, kisebbet beletenni meg nem nagyon van értelme. Ha egy lap 140x20 mm-es, akkor az első érték adja meg nekünk a körfűrészlap átmérőjét, tehát 140 mm-es.

Furat vagy tengely átmérő

Ez a tulajdonság szintén gépspecifikus. A fűrészlap közepén lévő lyuk átmérőjét adja meg. Ez azért fontos, mert a gép tengelyére így fogjuk tudni felszerelni. Ha a lap 140x20 mm-es, akkor a második érték adja meg a tengely átmérőjét. Mindenképp a saját fűrészünknek megfelelőt vegyünk, de néha előfordulhat, hogy rendelkezésre áll egy értékes körfűrészlap, ami nem a mi gépünkbe való, akár gépcsere miatt vagy mert olyan speciális lapról van szó, amit nem sikerült találnunk az adott furattal. Ilyenkor nagy segítség tud lenni egy tengelyszűkítő. Természetesen kisebb furatú lapot nem tudunk behelyezni, de a nagyobb furattal rendelkezőt ennek segítségével fel tudjuk szerelni a gépünkre. Figyeljünk a lapon megjelölt vágási irányra! Soha ne szereljük fel fordítva!

Vastagság

Ez az érték is megtalálható a csomagolásokon, sokszor egy harmadik értékként is fel van tüntetve. Az előző példa szerint például a 140x20x1,6 körfűrészlap 1,6 mm vastagságban fog vágni. Ez fontos, hogy ez az érték a vágási szélessséget jelenti és nem feltétlenül a lap szélességét. Ugyanis egy vídia éllel rendelkező fűrészlap esetében a vágóél kiszélesedik annak érdekében, hogy csökkentsék a lap súrlódását az anyagban, de sok egyéb körfűrészlapot is terpesztéses módszerrel alakítanak ki, ami azt jelenti, hogy a fogakat felváltva ellentétes irányba kihajtják. Mindkét esetben csak az élek érintkeznek a vágott anyaggal, de maga a lap nem szorul a már elvágott részben. Bár csábító a gondolat, hogy minél vékonyabb legyen a lap, hogy ne legyen széles a vágási felület és így ne pazaroljuk az anyagot, azonban ebben az esetben sokkal nagyobb a vibráció és keményebb anyagoknál pontatlan vágást eredményezhet.

Fogak száma

A fűrészlapon lévő fogak száma úgy 14-től kezdve akár 120 is lehet. Maga a vágás szempontjából ez az egy nagyon fontos értéke, ez alapján tudhatjuk, milyen célra alkalmas. A több foggal rendelkező lapok általában tisztább és simább vágást biztosítanak, míg a kevesebb fogúak durvábbat. Értelemszerűen itt figyelembe kell vennünk a korong átmérőjét is, amivel megkapjuk a fogosztást. Egy 160 mm átmérőjű, 24 foggal rendelkező lap sokkal sűrűbb fogazású lesz, mint egy ugyancsak 24 fogas, de 250 mm-es. Míg előbbi esetén 21, addig utóbbinál kb. 33 mm-enként vannak a fogak a körív mentén. Általában igaz, hogy a fogszámot úgy kell megválasztanunk az anyag vastagságához viszonyítva, hogy a vágás során legalább 3 vagy 4 fog az anyagban tartózkodjon. Természetesen nagyoló, gyors vágásokhoz ez nem feltétlenül szükséges, sok esetben a legtöbb célra alkalmas a 24 fogas körfűrészlap, amit általában a gépekhez tartozékként adnak. Viszont például egy minőségi asztalosmunkához ez nem elegendő, ott akár egy 60-as vagy még magasabb fogszámmal rendelkezőre is szükség lehet.

Fogak kialakítása

A fogak alakja lehet egyenes, trapéz, domború, kúpos. Elrendezésük szerint pedig lehetnek váltakozó fogosztásúak. Speciális esetektől eltekintve ezzel nem mindenkinek érdemes foglalkozni, elegendő azt figyelnünk, hogy milyen anyagba ajánlják a használatát. Egyébként például a váltakozó irányban álló ferde fogazattal nagy vágási teljesítményt lehet elérni. A trapéz alakú fogak nem igazán alkalmasak tömör fa vágására, furnér, MDF lapokhoz viszont kiváló. Az egyenes fogak hornyoláshoz nagyon jók. A domború és kúpos fogak pedig már elég speciális területre valók, élezésük is nagyon nehéz.

Vágott anyag

A lapokon meg szokták adni, hogy milyen célra alkalmas. Ez lehet fa, alumínium, fém, műanyag stb. A megfelelő eredmény érdekében tartsuk be ezt, hisz speciálisan erre a célra alakítják ki a vágóéleket és egyéb tulajdonságokat. Ellenkező esetben könnyen lehet, hogy károsítjuk a fűrészlapot.

körfűrészlap

Milyen körfűrészlapot válasszak?

Először nézzük meg, hogy a gépünkhöz milyen átmérőjű és tengely átmérőjű lapra van szükség. Ezek után ebben a méretben keressük meg a megfelelő anyaghoz való és szükséges fogszámmal rendelkező korongot.

Ha egy régebbi asztali körfűrészen kisebb tűzifát akarunk vagdosni, ahhoz bőven elegendő lemezből készült, terpesztéses, elhajlított fogú lap. A fogak nem túl törékenyek, azonban hamar elveszítik élüket, vágásuk pedig durva, pontatlan, de ez ilyen esetben nem számít.

Ha különböző faanyagok megmunkálására vagy asztalos munkára szeretnénk használni, akkor mindenképpen keményfém lapkás körfűrészlapot válasszunk. Minél vastagabb ez a lapka, annál jobb minőségű a lap és annál hosszabb a várható élettartama. Itt nem a fűrészlap vastagsága számít, hanem a fogakon elhelyezett lapka vágásirányban való szélessége. A rossz minőségűek esetén ez nagyon keskeny, ami miatt kevésszer lesz újraélezhető vagy akár le is válhat a fogról.

A fogak számát tekintve például tömörfa esetén a hosszirányú vágásoknál megfelelő az alacsony fogszám, ahol gyorsan el tud távozni a forgács, de keresztirányú vágásnál az anyag töredezése ellen és a sima felület érdekében magasabb fogszám javasolt. Ilyenkor érdemes kompromisszumot kötnünk és a két érték közötti fogszámú lapot vásárolnunk.

Az alumínium és fémek vágásához kizárólag speciálisan erre a célra gyártott korongot használjunk. Ezeket úgy tervezik, hogy az él a legkevesebb eséllyel károsodjon, csorbuljon a fémbe hatoláskor.

Sajnos, mivel minden anyag más tulajdonságú, így nem létezik olyan univerzális körfűrészlap, ami mindenhez jó, legfeljebb kevésbé speciális lapot választhatunk. Ha átgondoljuk, mi mindent szeretnénk vágni, akkor a közös tulajdonságok alapján leszűkíthetjük a lehető legkevesebbre a szükséges körfűrészlapok számát.

Körfűrészlap árak, márkák

Einhell, Extol, Extol Craft, Graphite, Yato, Verto, Proline, Extol Premium körfűrészlapokat találsz kínálatunkban. Minőségtől és paraméterektől függően 1500 és 10500 forint között találsz nálunk körfűszlapokat. Bármelyiket is választod, a minőségben biztos lehetsz!

Ha műhelyedben szeretnél az extra porelszívásról gondolkodni, akkor nézz szét forgácselszívó és porelszívó kategóriánkban is.