Kompresszor tömlő

A kompresszort használják festéshez, asztalos munkához és még egy másik nagyon gyakori, igazán hétköznapi dologhoz is, ami nem más, mint az autó és biciklikerék felfújása. Tehát kijelenthetjük, hogy a kompresszor egy elég multifunkcionális gép, amit nagyon sok területen tudunk használni. A levegőt pedig el kell juttatni a géptől a használt fejig, erre való a kompresszor tömlő, vagy más néven légtömlő.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
1 690 Ft - 43 790 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
81 termék
81 termék

Mit kell tudni a kompresszor tömlőről?

Ha már kompresszorról beszélünk, aminél nélkül akár egy hobbi autószerelő vagy barkácsoló nem tud élni, fontos megemlíteni a kompresszor tömlőt is, hiszen anélkül a kompresszor önmagában nem igen ér semmit, hiába van sűrített levegőnk egy tartályban, ha nem tudjuk használni. A magasnyomású tömlő vagy hívhatjuk pneumatikus tömlőnek is, a levegő nyomás alatti szállítására alkalmas és használatos.

Érdekes módon egyébként a levegőtömlőt akár víz továbbítására is tudjuk használni. Igencsak széles használata van ezeknek a kompresszor tömlőknek akár több iparágban is vagy akár a mezőgazdaságban is. Sokszor találkozhatunk velük agrár öntöző rendszereknél, gépek vízellátó rendszereinél vagy akár permetező tömlőként illetve szivattyúk alkalmazásánál is, de természetesen elsősorban levegő kompresszoroknál, préslevegő rendszereknél használjuk ezeket a légtömlőket.

Tehát a levegő áramlását hobbiműhelyekben flexibilis csövekkel tudjuk megoldani, amik rugós gyorscsatlakozókkal tudnak a kompresszorhoz csatlakozni. Általában ¼ vagy ½ col-os csatlakozókkal szoktunk találkozni, és érdemes úgy kialakítani a rendszert, hogy minden elemhez ugyanolyan csatlakozó típus és méret tartozzon. Ne ijedjünk meg a sokféle verziótól, hiszen van bennük egy kis logika, hogy melyiket hova használjuk, mivel a bemenő és a kimenő irányú csatlakozók szerencsére eltérőek, így nehezen lehet összekeverni.  Ha ezek a csatlakozók is meg vannak, akkor már nagyon egyszerű dolgunk lesz összekötni a kompresszort és a tömlőt.

Sokszor találkozhatunk egyébként spiráltömlővel is, az ilyen egyszerűbb sűrített levegős készletekhez, viszont ezeknek elég kicsi az átmérője, hamarabb meg tudnak törni használat közben, vagy akár a csatlakozásnál könnyebben megtörnek, ezért lehet érdemesebb inkább egy sima pneumatikus tömlőt használni. Létezik több hosszúságban is, van 10m-es, 20m-es, ami már kábeldobra van feltekerve.

Kompresszor tömlő

Hogyan válasszunk levegőtömlőt

Igazából bármit is akarunk venni, érdemes mindig utána nézni azoknak a paramétereknek, ami az adott géphez, szerszámhoz fontos, hogy megfelelő legyen és hatékonyan lehessen használni. A kompresszor tömlőnél ezek a paraméterek a következők: hossz, átmérő és gyártási anyag. Ezeket mindig érdemes jól megnézni, hogy az adott feladathoz, melyik a legmegfelelőbb.

Az egyik fontos paraméter tehát a hossz. Ha a légtömlő hossza nem az igazi, akkor sajnos nyomásveszteséggel fogunk találkozni. A hossznál lényeges még, hogy igazából a kompresszor teljesítményétől függ, azaz minél nagyobb a teljesítmény, annál hosszabb tömlő kell. A hagyományos tömlők méretei általában 6,8,12 illetve 15 méter hosszúak, de természetesen találhatunk hosszabb, akár 20 méteres tömlőt is.

Másik fontos paraméter az átmérő, hiszen ettől függ a kapacitás. Nagyon egyszerű a gondolatmenet, minél nagyobb az átmérő, annál nagyobb lesz a levegő mennyisége, amit a kompresszor képes lesz egy időegységben átadni. Érthető módon pedig a kisebb átmérőjű tömlőnél, kisebb is lesz a hatékonyság a kompresszor használata során. A lényeg, hogy mindig a megfelelő nyomást el tudjuk érni, ami épp az adott feladathoz kell, ezt tartsuk észben és ez alapján vegyük meg a tömlőt/tömlőket a kompresszorhoz.

A harmadik fontos szempont pedig a tömlő anyaga. Manapság már több verzióval is találkozhatunk, ami nem csak az árat befolyásolja, de a teljesítményt is. Nézzük milyen anyagokkal találkozhatunk:

  1. Műanyag: Ezek a legkönnyebb anyagú tömlők, amik kiváló munkát tudnak végezni alacsony hőmérsékleten. Egyszerűbb, kisebb feladatoknál tökéletesen használhatóak.
  2. Gumi: Sokkal nagyobb teljesítményre képes mint a műanyagnak, viszont sokkal nehezebb is. Ezek a tömlők rugalmasak, amire érdemes odafigyelni az a hüvelyeknek az élettartama.
  3. Poliuretán: Ez az anyag a többi jó tulajdonságainak a keverékével rendelkezik. Meglehetősen könnyű, viszont erős, jól bírja a hidegebb hőmérsékletet és az erőteljesebb teherbírást is.
  4. Páncélos hüvely: Ez a típus igazából a gumi és a poliureténnek a hibridje. Ezt az anyagot legtöbbször szintetikus fonalak bevonásával erősítik meg, ami még inkább ellenállóbbá teszi a tömlőt. Ez viszont egyben azt is jelenti, hogy egy elég nehéz tömlőről beszélünk. Viszont ez az anyag kopásálló, erős és hosszú ideig használható. Kompresszorokhoz illetve nagy nyomású berendezésekhez is tökéletes.

Tehát, ha kompresszor tömlő vásárlásán gondolkoztok és az előbbi információk után sem biztos melyik lenne legjobb választás keressétek munkatársainkat ügyfélszolgálatunkon vagy üzletünkben, akik hozzáértően és készséggel segítenek, hogy a lehető legjobb döntést hozzátok meg. Nézzen szét a webshopban, sok hasznos kiegészítőt árulunk, így zsírzó, olajzó kannákat is.

Gyakori kérdések kompresszor tömlő vásárlásával kapcsolatban

 

Melyik kompresszor tömlőt válasszam?

A megfelelő tömlő kiválasztása az adott géptől függ leginkább. A hosszúsága fontos azért, hogy ne történjen nyomásveszteség a használat során, de ezt a paramétert a gép teljesítménye is nagyban meghatározza. Minél nagyobb a teljesítmény ugyanis, annál hosszabb tömlőre van szükségünk. Kapacitása függ az átmérőtől, szóval több szempontot is figyelembe kell venned, mielőtt kiválasztod a számodra legmegfelelőbbet.

Milyen anyagú tömlőket forgalmaztok?

Műanyag, gumi, poliuretán és hybrid alapanyagú tömlőink vannak. Értelemszerűen ezek különféle teljesítményre képesek, kisebb munkára a műanyag is tökéletesen megfelelő lesz számodra.

Milyen márkájú kompresszor tömlőket találok a Profibarkács kínálatában?

A legkiválóbb minőségű alapanyagokból készült YATO, SCHEPPACH, EINHELL, EXTOL, HYUNDAY, VOREL és NEO gyártók termékeit forgalmazzuk.