Kandalló, kandallóbetét

A hideg beköszöntével az otthon melegét megteremteni nem könnyű feladat. A kandallók, kandallóbetétek viszont igazán különleges, elegáns kiegészítői a beltereknek, központi elemként a szobába lépve azonnal magukra vonják a tekintetet.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Márka
Termék státusza
Szűrés és rendezés
2 termék
2 termék

Kandalló, kandalló betét, elektromos kandalló

A tűz (illetve elektromos berendezés esetén a valódi tűz hatás) miatt az atmoszféra rögtön barátságossá, otthonossá válik vendégeink számára is. Ez egyszerűen parázslatos!

Klasszikus kandalló vagy elektromos kandalló?

Még mielőtt parázs-vita alakulna ki, hogy melyik illik jobban az otthonunkba, hasonlítsuk össze alaposan a hagyományosan beépíthető kandallót az elektromos kandallóval és mérlegeljük a fellelt különbségeket, mielőtt bármelyik megvalósításáráról végleges döntést hozunk. Vegyük sorra most az elektromos kandalló előnyeit a klasszikus kandallóval szemben:

  • Egy klasszikus változat beépítésének anyagköltsége és telepítési munkaköltsége sem pár filléres tétel, emellett ráadásul időigényes is, addig az elektromos kandallót egy egyszeri beruházással (klasszikus kandalló költségeihez képest meglehetősen olcsóbban) letudhatjuk, a működtetés pedig nem igényel mást, csak elektromos hálózatot.
  • A telepítés helyének kötöttsége is jelentősen korlátozva van a klasszikus kandalló esetén, hiszen ahol a kémény, ott a kandalló helye is. Az elektromos kandallónál csak a konnektorok helye a meghatározó, de egy hosszabbítóval ugye még ez is tovább toldható.
  • Az elektromos kandallók szűkebb terekben is takarékos helykihasználást tesznek lehetővé.
  • Azok számára, akiknek mondjuk egyáltalán nem is megoldható a kémény elhelyezése miatt a klasszikus kandallóépítés, nem lenne kompatibilis a ház fűtési rendszerével, vagy esetleg lakásban, társasházban élnek, azok számára lehetőség nyílik egy tökéletesen funkcionáló alternatívával pótolni a berendezést.
  • Tisztán tartani egy klasszikus kandallót és környezetét, maga a rémálom tud lenni. Nem csak a kormos piszkavas, illetve egyéb eszközök tárolása és a néha kiszökő pernye miatt, de a meleg miatt rászálló nagy mennyiségű por miatt is. A füstszag a komfortérzetünkön pedig csak még tovább ront. Ezzel szemben az elektromos kandallónál se füst, se korom.
  • A klasszikus kandallóra sűrűn rá kell pillantani, foglalkozni kell vele fűtés közben, nem lehet hosszú időre csak úgy magára hagyni. Ezzel szemben az elektromos kandallónak nincs ilyen igénye. Ha elmerülünk az otthoni munkában vagy éppen kellemes pihenőidőnket töltjük, nem kell megszakítanunk semmilyen tevékenységet a kandalló működtetése miatt. Ha az elektromos kandalló bármilyen beállításán szeretnénk változtatni, illetve a ki-és bekapcsolás is, csak egy gombnyomást igényel a távirányítón.
  • A 3D lángeffekteket fűtés nélkül is bekapcsolhatjuk, így ha csak a tűz által keltett hangulatot szeretnénk megidézni, erre is adódik lehetőség.

Tehát ha ezeket a tulajdonságokat összevetjük, akkor elmondhatjuk, hogy habár igaz, hogy egy klasszikus kandallónak semmi sem tudja pótolni a rusztikus monumentalitását, lehet, hogy nagyobb a füstje, mint a lángja. A mindennapokban megkövetelt időigényes működtetés és takarítás nehezen egyeztethető össze egy manapság sokkal jobban jellemző modern családi életvitellel, nyüzsgéssel, sok házon kívüli elfoglaltsággal vegyítve. Csak hazaugrunk, aztán rövid idő múlva újra indulunk valahova. Ennyi időre befűteni egy hagyományos kandallóval lehetetlen. Ha tehát csak a megjelenést vesszük alapul és valaki számára perdöntő fontosságú a megszokott, tradicionális kinézet, akkor az elektromos kandalló nem tud ezzel versenybe szállni, azonban minden más esetben nagyon érdemes fontolóra venni ezt a minden más szempontból kitűnő alternatívát. Ha viszont eleve egy modern formatervezésű berendezést szeretnénk, akkor nem is kérdés, hogy melyik típust válasszuk.

Az általunk is forgalmazott, mindkét G21 elektromos kandallóra igaz, hogy a fűtési teljesítményük 750 – 1.500W, a fűtesi rendszerük pedig túlmelegedés elleni biztosítékkal ellátott. Míg a Storm egy fekvő, addig a Lofty egy álló tájolású elektromos kandalló. Mindkét típusról elmondható, hogy domború üvegpanellel rendelkezik.

Tipp: Tűzifa megfelelő tárolásához elengedhetetlen egy megfelelő tűzifa tároló. Nézz szét választékunkban!

Milyen típusú kandallókat, kandalló betéteket talál nálunk?

Sokféle lehetőség közül választhatunk, hogyan olvasszuk ki magunkat a hidegebb napokon. Tekintse meg teljes fűtéstechnikai kínálatunkat, melyben elektromos kandallóink mellett infra hősugárzó, ventilátoros hősugárzó, kvarc, kerámia hősugárzó, konvektor és többféle teraszfűtő is elérhető. A ventilátoros fűtőtestek fémmel ötvözött kerámia félvezető (röviden PTC) fűtőelemmel rendelkeznek, elsődleges alkalmazási szempontjuk az energiatakarékosság, mivel ahogy melegszik a fűtőelem, nő az ellenállás, így csökken az áramfelvétel. A mobil fűtőtestek, konvektorok könnyen mozgathatók, így nagyon praktikusan abban a szobában használhatjuk, amelyikben éppen szükségünk van rá.

 

Gyakori kérdések kandallókkal, kandalló betétekkel kapcsolatban

 

Miben térnek el egymástól a webshopban elérhető elektromos kandallók?

Azon kívül, hogy fekvő vagy álló tájolásúak, szinte semmiben. Működésük azonos, súlyuk és méreteik is nagyjából megegyező. A fekvő 14 kg, az álló 15 kg. A fekvő (magasság x szélesség x mélység): 58 x 88 x 12cm, az álló pedig 88 x 58 x 16 cm.

Milyen funkciót tölt be az elektromos kandallók üveglapja?

A domború üveglap edzett üvegből készül, így számos biztonsági szempontnak megfelelővé teszi a berendezést. Másodsorban az üveg tovább fokozza azt az érzetet, mintha egy hagyományos kandalló előtt lennénk, hiszen az üveglap azok felépítésében is megjelenik.

Milyen árakat képviselnek a kategória termékei?

Az elektromos kandallóink ára közel azonos, így ezalapján nem lehet különbséget tenni köztük. Egy hagyományos kandallóval szemben viszont abszolút versenyképes árral rendelkeznek, hiszen a beépítés anyag-, illetve munkaköltsége messze felülmúlná az elektromos kandalló árát, emellett a működtetési költségek közti különbség is jelentős lehet.