Hegesztő pálca

A bevont elektródás kézi ívhegesztésnél a hegesztő elektróda, elektródafogó és egy megbízható inverteres hegesztő alapfelszerelésnek számítanak. Manapság a bevont elektródák elterjedtek, a barkácsolók, szakemberek és az ipar minden területén alkalmazzák egyszerűsége, kiváló ára és hatékonysága miatt. Minden anyag hegesztésére létezik elektróda, így megfelelő kötések készíthetőek velük. A végeredménynél fontos szerepet játszik a jól megválasztott típus és az emberi tényezők.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
1 890 Ft - 14 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
15 termék
15 termék

Mi az a hegesztő elektróda?

Az elektródák az ívhegesztéshez használt fémpálcák, huzalok, melyek az áramot vezetik. Az elektródák lehetnek ötvözött acél, ötvözetlen acél és öntöttvas hegesztésére alkalmas fajták. Kötőhegesztés esetén az alapanyaggal együtt varratot alkot. Manapság főleg bevont elektródát használnak ívhegesztésnél, ez a bevonat finomra őrölt szerves és szervetlen anyagokból álló massza, ami a bevonás után megszilárdul. A bevonat megkönnyíti az ív begyújtást és fenntartást, stabilitást biztosít, védőgázt fejleszt, ami védi az olvadt cseppeket az oxidációtól, megakadályozza az ötvözőelemek kiégését.

A hegesztő elektróda lényegében tehát egy bevonatos fémhuzal, a hossza körülbelül 200-450 mm, a maghuzal átmérője 2-6 mm lehet, a bevonat vastagsága pedig 0,5-2,2 mm. A bevonat főleg ásványi anyagokból áll (szilikátok, oxidok, karbonátok), emellett szerves anyagot is tartalmaz, mint pl. a cellulóz. Rideg, porózus, törékeny anyag, ezért óvatos bánást igényel, ha meghajlik, vagy nem megfelelő tárolás miatt lepattog a maghuzalról a bevonat, már nem látja el úgy a feladatát, ahogy kellene.

hegesztő elektróda

Tárolja szerszámait, műszereit megfelelően, például egy szerszámkocsi segítsével!

A hegesztő elektróda, hegesztőpálca feladatai

  • ívstabilizálás: a bevonat segíti az ívgyújtást, ívstabilitást, mivel könnyen ionizálható anyagokat tartalmaz, egyenletesebb az elektróda leolvadása, váltakozó árammal is használható
  • ötvözés: a hegesztőmunka során kiégett anyagok pótolhatók a bevonat anyagából
  • védőgáz képzés: a bevonatból kiszabaduló gázok védenek a szennyeződésekkel szemben
  • tisztító funkció: a bevonat anyaga megköti a szennyező anyagokat, a ként, foszfort az ömledékben
  • leolvadási sebesség növekedése: a hatásfok meghaladhatja a 200%-ot is
  • varrat lassabb lehűlése: a salak hőszigetelő, így lassabban hűl le a varrat, ezzel elkerülhető a martenzit (hirtelen lehűtött edzett acélok ausztenitből keletkező vascementit szöveteleme) keletkezése

A hegesztő elektródák lehetséges bevonatai

  • savas bevonat (jelölése: A): ezzel szép, esztétikus varrat készíthető, forró elektródának is nevezik a mély beolvadás miatt. A salakja híg, ezért pozíció hegesztésre nem ajánlott. Bevonata szilikát, vasoxid, titánoxid, szilícumoxid, szervesanyag, karbonátok. Akkor ajánlott, ha mély beolvadásra van szükség.
  • rutilos bevonat (jelölése: R): Könnyű hegeszthetőség jellemzi, a varrat szép felületű vele, pozíció hegesztésre is megfelelő. Ívgyújthatósága könnyű, váltakozó áramról is használható. Főként rutilból áll, ezenkívül ferromangán, ferroszilícium, szilikátor, magnezit, szervesanyagok, karbonátok, ferrotitán alkothatja. Barkácsolók kedvence, egyszerűbb hegesztési feladatokhoz tökéletes választás.
  • bázikus bevonat (jelölése: B): Nem könnyű vele hegeszteni, viszont jók a mechanikai tulajdonságai. Durvacseppes anyagátmenet jellemzi, összetett bevonat, az egyes típusok jó tulajdonságait hordozza. Ezt használják erős mechanikai követelményű szerkezeteknél. Alkotóelemei alkáliföldfém karbonátok, szilikátok, ferroötvözetek, egyedi ötvözők.
  • cellulóz bevonat (jelölése: C): Főleg csövek gyökhegesztésére fejlesztették, a salakja kevés és könnyen leválik. Rutilos, de 20-30 százalékban cellulózt, falisztet, étilisztet, dextrint tartalmaz, ami erőteljes szagot hagy maga után, sok védőgáz képződik vele.

Mikor melyik hegesztő elektróda javasolt?

A hegesztés minősége, végeredménye nagyban függ a jól megválasztott elektródától. Át kell gondolni milyen elvárások vannak a hegesztés során, milyen anyagokat hegesztene, mennyire van gyakorlata a hegesztésben. Az alábbiakban támpontot adunk a hegesztő elektróda választásához:

 

Elektróda bevonata

Elektróda előnyei

Kötés, ajánlás

+ Információ

Rutilos

stabil hegesztőív

Nem a legjobb kötés

Könnyű használat

Bázikus

Nagyfokú teherbírás, tartósság

Kiváló kötés vastag anyagokhoz is

Gondos tárolást igényel

Cellulóz

Mély beolvadás

Csőhegesztéshez ajánlott

Kevés salak

 

Ívgyújtás és ívtartás a hegesztő elektródákkal

Az ív begyújtása során hőionizáció jön létre. A kezdeti ellenállás miatt hő fejlődik, és az elektróda meg az alapanyag helyileg megolvad, a környező gázok ionizálódnak. A hegesztőpácát picit el kell távolítani a munkadarabtól, hogy folyamatos fémhíd ne alakuljon ki, különben a pálca odaragad.

Az ívtartás ütközéses ionizációval valósul meg.  Az elektródát folyamatosan mozgatjuk egyrészről a munkadarab irányába, másrészről a varrat tengelyének irányába. A katódból kiáramló elektronok ütköznek össze a gázmolekulákkal és ionizálják azokat, továbbá az anódnak ütközve azt meg is olvasztják. A pozitív ionok a katódnak ütközve melegítik a katódot.

Hegesztő elektródák a Profibarkácson

Webáruházunkban mindent megtalál, ami a hegesztéshez szükséges lehet. Minőségi hegesztő berendezéseket, hegesztőhuzalokat, testcsipeszeket, védőkesztyűt, hegesztőszemüveget, védőpajzsot, és az egyik legfontosabbat, a hegesztő elektródát is megrendelheti többféle vastagságban, mennyiségben. Hegesztés technikailag a rutilos bevonatúak a legkedveltebbek, így ebből van választék bőven. Ahogyan minden más termékünknél, ezeknél is törekedünk, hogy kiváló minőséget kínáljunk vásárlóinknak, hogy a munkába fektetett energiájuk maximálisan megtérülhessen. Deca, Lincoln Electric, Graphite elektródák közül választhat, hogy a végeredmény tökéletes lehessen!

Gyakori kérdések hegesztő elektródával kapcsolatban

Barkács célra milyen bevonatú elektródát vegyek?

Rutilos bevonatút ajánlunk a könnyű hegeszthetőség miatt.

Melyik hegesztő elektróda a legerősebb szagú?

A cellulóz bevonatú.

Mekkora mennyiség van a legnagyobb kiszerelésű hegesztő elektródájukban?

5 kg-os a legnagyobb kiszerelés, ár -érték arányban kiváló választás.