Gyorsszorító fogó

A gyorsszorító fogók vagy más néven patentfogók változatosan használhatóak például a munkadarabok megtartására, csavarkötések meglazítására, egyéb, erős fogást igénylő műhely- vagy barkácscélokra. Számtalan változata létezik, melyek adott műveletnél használatosak, mint a hegesztőfogó, patentfogó, kombinált anya-csőfogó, Morse szorítófogó stb. Egy jól kiválasztott szorító fogó erős fogai úgy megfogják az adott munkadarabot vagy annak egy részét, hogy további erőkifejtés nélkül, állandó kézi nyomást nem igényelve biztosítja a tapadást.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
1 790 Ft - 9 390 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
54 termék
54 termék

Patentfogók kiválasztása

A legfontosabb mindig eldönteni, hogy miért van szükség a szorító fogóra. Hegesztésnél szeretnénk vele a munkadarabot megfogni, összehúzni? Esetleg egy letört fejű csavart kell megszorítani? Mechanikai elemeket kell tartani, csavarni? A felhasználási célból kiindulva tudjuk az adott feladathoz legoptimálisabb gyorsszorító fogót megtalálni, mivel számtalan fajta létezik, ráadásul különböző méretekben, melyek még anyaghasználatukban, kivitelezésükben is eltérnek. A sok féle szorítófogó ugyanakkor egy dologban hasonló, a befogott elemet folyamatosan szorításban tudják tartani, könnyítve ezzel a munkavégzést, főként, ha ugyanaz a személy fogja és végzi az adott műveletet is a munkadarabon. Megfelelő szorító fogóval ez is lehetséges.

Egy patentfogóval mindössze ráhajtjuk az állítóval a pofákat a szorítandó elemre, megszorítjuk, átbillentve a rögzítési ponton, ezáltal az éles és erős pofa bordázott része úgy megfogja a munkadarabot, hogy stabilan dolgozhatunk utána.

Bár egy kézi szerszám esetében ez a probléma nem merülhet fel, ha műhelyében áram probléma miatt nem tudná használni a gépeit, esetleg ez rendszeresen előfordul, akkor érdemes egy áramfejlesztőbe, aggregátorba beruházni. Így nem fordulhat elő, hogy áramkimaradás miatt áll a munka.

 

Gyorsszorító fogók, patentfogók

Eredetileg két alkatrész, szerkezeti elem, munkadarab ideiglenes egymáshoz rögzítésére lettek kitalálva, amíg megragasztjuk, átfúrjuk, összehegesztjük stb. Szerkezetileg is profik, mert geometriailag záródnak.  Úgy van kitalálva a mechanikája, hogy egy adott ponton átbillentve nem nyílni akar, hanem inkább záródni, így folyamatosan szorítja a pofák közé fogott elemet. A benne lévő rugó könnyíti a működtetést, de igazából a zárás erejéhez nincs köze. A mechanikának az a pontja, ahonnan már záródni akar, egy kézzel csavarható állító segítségével módosítható, így befoghatunk egy szöget, de egy vastagabb csövet is a pofák közé.

Adott esetben akár egy  multifunkciósan használható satuval is megfoghatja, megtarthatja a munkadarabot.

Gyorsszorító fogók paraméterei

A gyártók minden esetben feltüntetnek néhány adatot a termékről, melyeket figyelembe kell venni az optimális szerszám kiválasztásánál. Ezek:

  • Anyaguk: a legtöbb esetben króm-vanádium (CrV), mely kiváló kopásállósággal, szívóssággal bír. A króm-molibdén szerszámok (CrMo) szintén nagyon népszerűek, hiszen nagyon kemények, magas olvadáspontjuk van, korrózióállók. Egyes szorító fogók nikkeles bevonatot kapnak, mely erősen korrózióálló.
  • Méretük, hosszúságuk: ezt is figyelembe kell venni választáskor, hiszen nem mindegy milyen hosszú az adott szerszám, milyen távolságra lehet állni a munkadarabtól, milyen hosszan képes a szorítandó elemhez benyúlni.
  • A pofa alakja, a csőr állása: ez a tulajdonság már meghatározza a szerszám alkalmazási területét is, lényegében ez jelzi, hogy milyen célra alkották meg. Más jellegű pofa kell csőszorításhoz, lemez szorításhoz, bár léteznek univerzálisként működő szorító fogók is, ezekkel a legtöbb, nem speciális szorítási feladat megoldható.
  • Szorítási tartomány: ez mutatja az adott szerszám hány mm-es tartományban képes megszorítani a befogott elemet. A láncos csőfogónak a legnagyobb a tartománya a láncnak köszönhetően az összes szorító fogó között.
  • Markolat anyaga: vannak külön bevonat nélküli típusok és vannak gumi vagy műanyag bevonatos változatok is, a jó minőségű bevonat megakadályozza, hogy a kéz munka közben lecsússzon a szerszámról.

 Morse fogók a gyorsszorító fogók között

A Morse szorítófogóval különböző típusú lapokat, lapos rudakat és más mechanikai elemeket lehet csavarni és tartani. A fogó króm-vanádium acélból készül, állítható állkapocsnyílással és rögzítőmechanizmussal rendelkezik a befogott állkapcsok számára. Barázdált pofákkal, lekerekített fogantyúkkal.

Önzáró hegesztőfogó a gyorsszorító fogók kategóriájában

A hegesztőfogót lemezkezelő fogónak is hívják. Alkalmazási területei a lemezmegmunkálás, hegesztés, építőipar, de otthoni barkácsolók számára is hasznos segítség például kerítés építés során. A fogó ötvözött edzett acélból készül, az erősített szerkezet préselt lemezből készül. A fogó reteszes, karos mechanizmussal és erőszabályozó szerkezettel rendelkezik, mely a markolat keresztirányú mozgását a pofák hosszanti mozgásába alakítja. A fogóval lehetséges akadályoztatott vagy szűk helyeken történő munkavégzés, az összekötött elemeket precízen egymáshoz lehet illeszteni vele.

Kombinált anya-csőfogó a gyorsszorító fogók között

A kombinált anya-csőfogó patentfogó íves, egyenes bordázott pofákkal különböző hosszúságban elérhető. A fogó anyagául használt króm-molibdén garantálja a hosszú élettartamot, az ergonomikus, csúszásmentes markolat a biztos fogást. A fogazott pofák rendkívül erős, stabil szorításra képesek, a szerszám végén található állító csavarral fogási mérete fokozatmentesen állítható, ez lehetővé teszi sokoldalú használatát.

Gyorsszorító fogók a Profibarkácstól

Webáruházunk minden megoldandó feladatra felkészült, patentfogóink hihetetlenül széles választékban rendelhetők és természetesen továbbra is csak a már jól ismert és bizonyított gyártók termékeit ajánljuk vásárlóinknak, mint a Yato, Mega, Proline, Extol, Neo, Top Tools, Topex. Lehet szó bármilyen munkadarabról, megszorítandó elemről, minden felmerülő helyzetre kínálunk megfelelő gyorsszorító fogót. Hegesztéshez keres önzáró hegesztőfogót? Nálunk megtalálja. És nem csak a fogót, de egy szuper inverteres hegesztőt is, ha hegesztési munka van a láthatáron.

Patentfogó

Felmerülő kérdések a patentfogókkal kapcsolatban

 

Mindennapos műhelyi használatra melyik hegesztő patentfogót ajánlják?

A Neo önzáró hegesztőfogóját dupla pofával. Többféle méretben is elérhető.

A Yato láncos csőfogójának állíthatók a pofái?

A szorítópofák nyílása állítható.

Satupadot is használhatok patentfogó helyett?

Bizonyos esetekben, akadályozott hozzáférés, nem mobilis munkadarab stb., a patentfogók nem helyettesíthetők.