Gömbfej és gömbcsukló szerelő szerszám

Minél bonyolultabb egy futómű, annál több gömbfej van benne, melyek cseréjéhez szükség lesz gömbfej és gömbcsukló szerelő szerszámokra. A gömbfej nem egy konkrét alkatrészt takar, gyűjtőnév, több is van belőlük a mai modern járművekben. Gömbfejek vannak a stabilizátorokon, a futómű trapézkarjain és a kormányösszekötőn is. Ha megsérül vagy egyszerűen elkopik, cserélni szükséges. Webáruházunkban ezekhez az alkatrészekhez többféle gyártó által készített kinyomókból, villákból, lehúzókból rendelheti meg a kiszemelt szerszámot.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
3 290 Ft - 28 090 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
19 termék
19 termék

Gömbfej és gömbcsukló szerelő szerszámok alkalmazása

A futóműben, kormányműben 3 helyen alkalmazzák a gömbcsuklókat, gömbfejeket.

 • kormányösszekötő gömbcsukló
 • stabilizátor gömbcsukló
 • trapézgömbfej vagy alsó lengőkar gömbfej

Ennél az alkatrésznél egy gömb illeszkedik egy megfelelő ellendarabba, melynek belseje perselyezve van és másik oldalát kupak zárja. Ezt az erőátviteli megoldást tehát több helyen is alkalmazzák a járművekben, mégis a legtöbb meghibásodás a futóműveknél használtaknál fordul elő. A nem mindenhol jó minőségű úthálózat miatt az autók futóművének egyes elemei gyakran szorulnak javításra, cserére. A gömbfejet hiba esetén cserélni kell, ehhez speciális célszerszámra van szükség. Itt jönnek a képbe a villák, kinyomók, lehúzók, feszítők.

 

Szerszámok a kormányösszekötő gömbkulcs szereléséhez

A kormányösszekötő gömbkulcs azért hibásodik meg, mert menet közben a futóművet ütések érik, melyek jó részét ez az alkatrész nyeli el. Az ütések következtében ez az alkatrész lötyögni, lógni fog, mely jól észrevehető a kormány apróbb rángatásakor (ez járműveként, útminőségtől függően változik, de jellemzően 120 e km felett jelenik meg), ezután már az alkatrész állapota egyre romlik, kis idő elteltével kopogó hangot is hallat. A kopogó hangon túl felhívhatja a figyelmet a hibára az egyenetlen úttartás is, de szerencsére megfelelő célszerszámokkal rövid idő alatt orvosolható a probléma.

 

Szerszámok a stabilizátor gömbcsukló szereléséhez

Ez a járműalkatrész, ha meghibásodott, nem sima úton szintén kopogó hangot ad. Ennek az alkatrésznek a funkciója egyébként, hogy kanyarban kevésbé billenjen az autó, a súlypontot lejjebb helyezi, a lengéscsillapítókat és a stabilizátor rudat a stabilizátor gömbfej kapcsolja össze.

Minden gömbcsuklóra igaz, ha a porvédő gumi kiszakadt, rossz állapotú, akkor az alkatrész megérett a cserére, hiszen ilyenkor már por, víz, szennyeződés került be a belsejéhez.

 

Szerszámok a lengőkar gömbfej szereléséhez

Ez az alkatrész az alsó lengőkart a csonkállvánnyal köti össze, küldetése, hogy a csonkállvány szabadon fordulhasson. A lengőkar a futómű alján helyezkedik el, a karosszéria alváza és a kerékagy zárja és tartja középen. Hiba jelei például a nyikorgó hangok úthibára hajtáskor, kopogó szilent és gömbfej.

Hazánkban leggyakrabban a jobb oldali futóműalkatrészek mennek tönkre, ennek oka a rossz útminőség, az úthibák, a kátyúk.

Gömbfej, gömbcsukló szerelésének követendő tanácsai

 • a gömbcsuklót lehetőleg párban cserélje ki, hiába az egyik nem tűnik nagyon kopottnak, korban ugyanott van, mint a másik, érdemes mindkettőt újra cserélni
 • ha az előző pont szerint jár el, egy futómű állítással megúszható a csere
 • ha saját maga végzi is a cserét, mindenképpen vigye el beállíttatni a futóművet, hogy biztonságos lehessen a közlekedés!

A gömbfej, gömbcsukló szerelő szerszámok anyaga és típusai

Gyártónkként eltérő alapanyagokat használnak, de az alábbiak fordulnak elő:

 • acél, szénacél, kovácsolt acél
 • króm vanádium

A szerszámok között megtalálhatóak:

 • gömb- csukló, fej kinyomók
 • villák vagy rúdlehúzók
 • gömbfej lehúzó készletek

Gömbfejlefeszítő villák használata

 A termékkategóriában megtalálhatók a gömbfejszerelő villák is, melyeknek nem bonyolult a használata, mindössze a gömbcsukló és a tengely csukló közé helyezve kell néhány ütést kalapáccsal rámérni.

Egy jó minőségű gömbfejkiütő villa készlet a Yatotól

Webáruházunkból megrendelhető a Yato 5 részes gömbfejkinyomó készlete, mely a vásárlók visszajelzése alapján is egy igazán hatékony, jól használható szerszámkészlet. 3 különböző méretű villa található benne, melyek egyedi méretei a következők:

 1. villa:
 • belső átmérője: 17,4 mm
 • hossza: 66,7 mm
 • magassága: 23,8 mm
 • teljes hossza: 123,8 mm
 1. villa:
 • belső átmérője: 23,8 mm
 • hossza: 63,5 mm
 • magassága: 23,8 mm
 • teljes hossza: 123,8 mm
 1. villa:
 • belső átmérője: 28,5 mm
 • hossza: 57,1 mm
 • magassága: 23,8 mm
 • teljes hossza: 123,8 mm

Levegős vésőgéppel és hagyományos módon kalapácsos ütéssel is használható a szett. Megfizethető áron juthat egy profi minőségű készlethez, mellyel a jármű gömbfejeinek cseréje bármikor, hatékonyan elvégezhető.

Gömbfej szerelő szerszám

 

Gömbfej és gömbcsukló szerelő szerszámok rendelése a Profibarkácstól

Ebben a kategóriában is széles kínálattal rendelkezünk, a Proline, Vorel, Yato, Neo, Topex szerszámaiból rendelheti meg a megfelelő terméket. Nem kizárólag ezeket a futómű szerelő szerszámokat vásárolhatja meg, ha szüksége van bármi másra, mint például kerékagy szerelők vagy lengéscsillapító szerelők, kormányösszekötő, vagy rugóösszehúzó szerszámok, ezeket mind-mind beszerezheti egyszerre is, és házhoz szállítjuk Önnek. Utánajárás nélkül a legnevesebb gyártók termékeihez juthat, szuper árakon!

Regisztráljon a Profi Clubba, és az első rendelés után minden további vásárlásánál vegye igénybe az Önnek járó kedvezményt!

 

Milyen gömbfej és gömbcsukló szerelő szerszámot  használjak?

A gömbfejkiütő villák használata bonyolult?

Egyáltalán nem, mindössze a gömbcsukló és tengelycsukló közé helyezve kell kalapáccsal néhányat ráütni.

Króm vanádium gömbcsukló kinyomójuk van?

A Topex gömbcsukló lehúzója króm vanádium, hosszú élettartamra készült termék. A Topex ezermestereknek készült, picit drágábban viszont már a Neonak is van króm vanádium terméke kínálatunkban, ez a márka a profikat célozza meg.

Gömbfejszerelő villákat vennénk autóműhelybe. Melyiket ajánlják?

A Neo 300 vagy 400 mm-es gömbfejszerelő villáit ajánljuk, kiváló minőségűek!