Gépi dugókulcs

A gépi dugókulcsokkal a csavarfejek, csavaranyák meghúzása, kiengedése végezhető el. A gépi dugókulcsokat általában elektromos vagy pneumatikus meghúzószerszámokkal használják. A dugókulcsok leggyakrabban króm-vanádium ötvözetből készülnek – kivéve a gépi dugókulcsokat, légkulcsokat – ezek leggyakrabban króm-molibdén anyagúak. A dugókulcsok henger alakúak, az egyik végükön a csillagkulcsokhoz hasonló dupla hatszög kialakítás, a másik végükön négyzet alakú nyílás található. Ebbe kell fogatni a hajtószárat, ami forgatja a dugókulcsot.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
490 Ft - 126 390 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Terméktípus
Hossz
Dugókulcs mérete
-
10 - 60
Dugókulcs típusa
Termék státusza
Szűrés és rendezés
169 termék
169 termék

Gépi dugókulcsok használata

A leginkább elterjedt típusok a hatlapfejű vagyis hexa csavarhoz való dugókulcsok. Ezeket a csavarokat leginkább fa szerkezetű munkadaraboknál, építőiparban és autóiparban használják. A neves gyártók dugókulcsainak egyes típusainál a belső fal kicsit íveltebb, vagy a lapok találkozásánál lyukasak, hogy a nyomatékot ne a csavarok sarkaira terheljék, mert az elnyírná őket. Ebből kifolyólag gyártanak tizenkétszögletű dugókulcsot is, amelynél a csavar és kulcs között több találkozási pont van, könnyebb a nyomatékot átvinni.

Ha géppel használja a dugókulcsot, ez esetben általában sűrített levegős légkulccsal vagy akár elektromos esetleg akkus szerszámmal is megteheti. Ezek ütvecsavarozók, a dugókulcsba illeszkedő tengelyt kis kalapácsütésekkel forgatják el. Ez adja a jellegzetes kalapácsoló hangját. Gépi használatnál nagyobb a nyomaték, ezért mindenképpen gépi dugókulcsot kell használni, ezek ötvözete bírja az ilyen jellegű terhelést.

A gépi dugókulcsok színe, anyaga

A gépekhez szánt dugókulcsokra nem tesznek króm borítást, mivel a gépi használattól ez leperegne. Ellenben a kézi használatra szánt dugókulcsok esetén a króm védi a behatásoktól a szerszámot. A gépekhez alkalmas dugókulcsok fekete színűek, ez lényegében fekete színűre eloxidált felületet jelent, ez védi a kopástól, a rozsdásodástól a szerszámot.

A légkulcs fejek anyaga tehát eltér a kézi dugókulcs fejektől. Míg az egyik az ütést, a dinamikus igénybevételt bírja jól, a másik a húzást, vagyis a statikus igénybevételt képes jól tűrni.  A légkulcs fejek krómozása nem csak abból kifolyólag marad el, hogy lepattogna a krómozás róla, de a felületük nagyobb kopás és korrózióállósággal rendelkeznek, mint az alapanyaguk. Egyéb ütésre tervezett vagy ütéssel használatos szerszámot sem szokás krómozni.

 

A króm molibdén légkulcs fejek

A mai légkulcs fejek legtöbb esetben króm-molibdén ötvözetek, a kézi dugókulcs fejek króm-vanádium ötvözetek, melyeket krovának is neveznek. A gépi dugókulcsok anyaga a króm-molibdén sokkal szívósabb, ugyanakkor a statikus igénybevételt kevésbé szereti. Ezt az anyagot a hétköznapi nyelvben kromonak is ejtik, könnyebb kimondani. Aki légkulcshoz, ütve csavarozóhoz keres fejet, mindenképpen gépi dugókulcsot vegyen, mert a króm-vanádium alapanyagú kézi fejek nem bírják az ütő igénybevételt. Ez fordítva is igaz. Ha erőkarral húzna meg valamit, ne vegyen hozzá gépi légkulcs fejet, mert a króm-molibdén szívós, de elpattanhat az erőteljes statikus terheléstől. Kézi meghúzáshoz webáruházunkban dugókulcs készleteket is bőségesen talál, mégpedig a legjobb minőségben!

 

Gépi dugókulcs választék a Profibarkácson

Webáruházunkban a gépi dugókulcsok kategóriában több, mint 160 féle termék közül rendelheti házhoz néhány kattintással a kívánt szerszámokat.

  • dugókulcs készletek
  • gépi befogáshoz adapterek
  • kerékanya ütve dugókulcs szettek
  • különböző méretű gépi dugókulcsok
  • hosszabbított gépi dugókulcsok több méretben
  • hosszított gépi dugókulcs készletek
  • készletek alufelnihez
  • toldószárak
  • 126 részes dugókulcs készlet autószerelőknek

Márkák közül a hihetetlenül széles palettán képviselteti magát a Neo, Yato, Fortum, Proline, Extol gyártók. A gépi dugókulcs fejkialakítások szerint hatlapfejű, hex, ribe, spline, torx kialakításúak egyaránt megvásárolhatók a Profibarkácson.

Gépi dugókulcs

Gépi dugókulcs paraméterek a választáshoz

Amikor légkulcs fejet keres, számtalan méret közül kell kiválasztania az Önnek megfelelő paraméterekkel rendelkező dugókulcsokat. A gyártók mindig feltüntetik az adott szerszámon, hogy milyen anyagból készültek (gépi kulcs esetén szinte mindig CrMo vagyis króm-molibdén), mely szabványnak felelnek meg, méretük, hosszuk nagyságát.

A gyártói katalógusokban általában a különböző hosszúságokat mélységnek hívják, és gyártanak kifejezetten hosszú kulcsokat is, melyekkel jó mélyre lehet nyúlni vagy akár egy hossabb túlnyúlású csavarra rátekerni a csavaranyát. A rövid kulcsok is hasznosak mikor például szűk helyre kell beférni a hajtókar fejének és a kulcsnak.

Minden dugókulcsnál kétféle méretet biztosan megtalálunk a leírásban, az egyik a négyzetes csatlakozó méretét (a hajtószár felé) és a fej méretét (a csavar felé). A négyzetes lyuk méretét mindig angolszász mértékegységben adják meg, a következő méretek elterjedtek: ¼”, 3/8”, ½”, ¾’, 1”. (1” körülbelül 2,54cm-nek felel meg) A fej mérete lehet angolszász vagy metrikus is, azt a távolságot mutatja, ami a dugókulcs belsejében két szemközti lap közt van. A gyártók általában 3-80 mm közötti dugókulcs méreteket gyártanak.

Gépi dugókulcsát is rendelje a Profibarkácstól!

Ha sikerült kiválasztania, mely méretű gépi üzemeltetésű dugókulcsokra van szüksége, esetleg egy praktikus készlet mellett dönt, mert gyakran kell használnia és szereti, ha mindig minden szerszám kéznél van, már csak néhány kattintás, és küldjük Önnek az összeállított szerszámokat. Ki sem kell mozdulnia, otthona kényelméből vásárolhat a Profibarkácstól profi szerszámokat barkács áron!

Rendelésnél végezze el a regisztrációt, hogy minden további vásárlásánál élvezhesse a törzsvásárlóknak járó előnyöket!

 

Gyakori kérdések a gépi dugókulcsokkal kapcsolatban

 

A gépi dugókulcs méretezésben 1col hány cm-t jelent?

1” (col) 2,54 cm-nek felel meg.

A gépi dugókulcsok mitől feketék?

A fekete felület lényegében egy eloxidált felület, ez védi a kopástól és a korróziótól a szerszámot.

Készletben jobban megéri hosszabbított dugókulcsot venni?

Ha több méretre is szüksége lehet, mindenképpen jobban jár a készlettel. Nagyjából 50%-kal olcsóbban jön ki egy 10-15 darabos készlet megvásárlásánál, mintha ugyanennyi darabot egyenként vásárolna meg.