Fúrótokmány, tokmánykulcs

Minden fúrógéphez szükség van fúrótokmányra és a régi, még nem SDS sztender szerinti tokmányhoz tokmánykulcsra. Nézzen szét, számos márkához ajánlunk cserélhető gyorstokmányokat, ahogy kiegészítőket is például sarokfúró adaptereket és flexibilis szárakat. Javasoljuk, hogy használja a szűrőt, hogy a terméktípusok között egyszerűen tudjon válogatni.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
390 Ft - 58 390 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Terméktípus
Termék státusza
Szűrés és rendezés
54 termék
54 termék

Valamikor régen, ha furatot akart készíteni az ember, nagy küzdelmek árán sikerült csak elérni a kívánt célt.  Fát fával, követ kővel fúrtak, ami igazából inkább volt lyukasztás vagy vésés, mint fúrás. Később megjelent az íjfúró. azután a kézi erővel meghajtott gépek, melyek vízi meghajtásúak voltak, de mivel a technika fejlődött és ezek a szerszámok túl drágák és helyhez kötöttek voltak, megjelentek az első kézi fúrógépek. Innen már nem kellett sok idő és piacra dobták a levegős, vagy éppen elektromos meghajtású gépeket. Szinte minden forgó mozgást igénylő munkát el tudunk végezni velük, bizonyos határokon belül. A fúrókra is igaz, mint minden más mechanikus szerkezetre, hogy idővel kopnak. A fokozottan igénybe vett alkatrészeknél ez különösen igaz. Ide tartoznak a fúrógépek tokmányai is.

 

A fúrótokmány, mint az egyik legfontosabb elem

A fúrógép egyik legfontosabb eleme a fúrótokmány, amibe be lehet fogni a különböző fúrókat, illetve egyéb más tartozékokat. A kefék, a csiszolótányérok és a polírtárcsák, mind olyan kiegészítők, melyeket csatlakoztatni lehet a fúrógéphez. A legtöbb gyártó, szabványos fúrótokmányokat alkalmaz, ezért az eltérő gyártmányú fúrók és tartozékok használatánál sem ütközik akadályokba. Még a barkácskivitelű fúrókalapácsok is úgynevezett SDS - gyorstokmánnyal vannak felszerelve. Ezekhez nem lesz szüksége tokmánykulcsra, csak egyszerűen befogatja a fúrókat és a tartozékokat, attól függően épp milyen munkafolyamatot szeretve végezni a géppel. Az viszont nagyon fontos, hogy a fúrónak speciálisan fúrókalapácsokhoz kialakított szára legyen.

Valójában annak sincs semmi akadálya, ha nem speciális szárú, normál fúrókat szeretne használni, mivel a fúrókalapács tartozékai között megtalálható általában egy olyan normál tokmány, amit egyszerűem be lehet ugratni az SDS – gyorstokmányba.  Ezzel az adapterrel normál fúrókat is használhatunk a fúrókalapácsban.

Ezek a részelemek nem kifejezetten drágák, így az a jellemző, hogy alkatrész nem található hozzájuk. A kivétel persze ebben az esetben is erősíti a szabályt, mivel a magas színvonalú tokmányokhoz, kapható külön javító szett, de a hétköznapi munkánk során, mi valószínű ezzel nem fogunk találkozni, hiszen egy középkategóriás fúrógép a hozzá tartozó tokmánnyal tökéletesen el fogja látni a feladatokat. Mindent összevetve, a gépek hosszabb élettartamúak, mint a tokmányok, így időnként szükséges lecserélni őket, legyen szó hálózati vagy akkumulátoros gépről, esetleg motoros csavar behajtó szerszámról, kulccsal szorítható illetve gyors, azaz kulcs nélküli tokmányról.

 

Hogyan lehet egyszerűen kicserélni a tokmányt?

A tokmány cseréje, gyakran okoz kihívást, mert sokan nem is tudják, hogyan van a tokmány a gép tengelyére fogatva. Először meg kell nézni, milyen a tokmány csatlakozása. Ez az információ megtalálható magán az elemen. A sérült vagy nem megfelelően szorított fúrótokmány a legtöbb új gépnél pillanatok alatt kicserélhető. Csupán annyit kell tenni, hogy szétnyitjuk a tokmányt amennyire csak lehet, így hozzáférhetünk az alján lévő csavarhoz, ami tartja a tokmányt. Csavarhúzó segítségével az órajárással megegyező irányba forgatva ki lehet csavarni.

Ezután a tokmánykulcsot beletesszük a tokmány valamelyik furatába és kalapáccsal felülről lefelé megütögetjük, aminek hatására meglazul a tokmány, így egyszerűen le tudja csavarni a gépről. A megvásárolt tartozék felszerelését fordított sorrendben kell elvégezni. Tegyük fel és csavarozzuk a helyére a tokmányt, majd tokmánykulccsal zárjuk ismét össze.

 

Tokmánykulcs rendelésénél a minőségre mindig érdemes odafigyelni

Webáruházunk széles kínálata között megtalálja az Extol Craft csúcsminőségű kiegészítőit. Az Extol Craft kulcsos tokmány, kulccsal, bliszteren egy remek döntés, de nem fog csalódást okozni az Extol Craft hagyományos tokmánya sem, melyhez szintén tokmánykulcs és normál adapter is tartozik. Mindig kiemeljük, hogy készletben sokkal célszerűbb vásárolni, így figyelmébe ajánljunk az Extol Craft 8 darabos befogó tokmány készletet.

Az Extol felexibilis szárral, melyet a 410112 köszörűgéphez tud használni, megkönnyíti a munkáját és rengeteg bosszúságtól kíméli meg. Ismerje meg az Extol Prémium termékek közül az Extol Prémium click - lock gyorstokmányt, garantáltan nagy sikere lesz. Nagy népszerűségnek örvendenek a Wolfcraft termékek, így bizonyára meg lesz elégedve a Wolfcraft derékszögű csavarbehajtóval, vagy a Wolfcraft univerzális tokmánykulccsal.

A Wolfcraft is gyárt készleteket, melyet kedvező áron tud beszerezni nálunk. Aki már ismeri a Vorel termékeket, az tudja, hogy soha nincs rájuk panasz, így várhatóan meg lesz elégedve a Vorel fúrótokmány készlettel, illetve a Vorel gyorstokmánnyal. A Sthor fúrótokmányt is kedvelik a vásárlók, melyet mi is előszeretettel ajánlunk.

A Yato termékeket, sokak számára nem kell bemutatni, magáért beszélnek a pozitív visszajelzések. A Graphite termékek, beleértve a Graphite sarok adaptert, a Graphite sarokfúró adaptert gyorstokmánnyal, ár-érték arányban szinte a legjobbak, miért ne spórolna Ön is egy kis időt és energiát velük. A Verto is nagyon profi tokmánykulcsokat és gyorstokmányokat tár a vásárlók elé, érdemes rájuk odafigyelni.

Ha precíz munkát szeretne végezni, szerezze be webáruházunkban a legjobb fúrógép egyikét és nézzen szét a fúrótokmányok és a tokmánykulcsok között is. Garantáltan megtalálja Ön is azt, amire szüksége van. Ha kérdése lenne, forduljon hozzánk bizalommal, munkatársaink készséggel állnak a rendelkezésére.

 

Fúrótokmány és tokmánykulcs vásárlásához gyakori kérdések és válaszok

Milyen tokmányokkal találkozunk leggyakrabban?

A fúrótokmányok többféle kialakításúak lehetnek. A legismertebb tokmányok közé tartoznak a kúpos tokmányok, a menetes tokmányok. A megfogatásuk szerint kulcsos, valamint kulcs nélküli, azaz gyorstokmányokat különböztetünk meg egymástól.

Ki lehet-e cserélni a fúrótokmányt ha elkopik?

Igen, nem kell azért meneszteni kedvenc gépünket a műhelyből, mert a tokmány elkopott. Egyes esetekben a tokmányokhoz találhatóak tokmányjavító készletek, de a jellemző az, hogy kicserélik a tokmányt, mivel elérhető áron lehet beszerezni őket.

Mire kell odafigyelni a tokmány vásárlása közben?

Érdemes odafigyelni a kívánt fúrógép teljesítményére. Ez a fúrógépen fel van tüntetve, valamint a tokmányokon is jelzik a maximális fúrógép teljesítményt, amire méretezve van. A használat módjára is figyelmet kell szentelni, azaz milyen környezetben és mennyi ideig fogjuk használni őket. A legfontosabb: nem érdemes spórolni a minőségen.