Forrasztóhegy

Ahogy a régi anekdota is tartja: „Ha a forrasztóhegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a forrasztóhegyhez.” Ha fémek közti oldhatatlan kötés létrehozása a célunk, jó alternatíva lehet a forrasztás technikájának elsajátítása. Ehhez nincs másra szükségünk, mint egy forrasztópáka vagy forrasztópisztoly beszerzésére és a megfelelő forrasztóhegy kiválasztására. Vigyázat! Van, aki forrón szereti.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
280 Ft - 8 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
13 termék
13 termék

A forrasztóhegy és a forrasztás technológiája

Megkülönböztetünk kemény- és lágyforrasztást. Ezek közt a fő eltérés a művelethez használt forraszanyag (leggyakrabban keményforrasztásnál ezüst, arany, réz; lágyforrasztásnál forrasztó ón, ólom, bizmut, cink, kadmium) olvadási pontja. Míg a lágyforrasztásnál ez ~450-500°C alatti, addig a keményforrasztás esetében efeletti hőmérsékletet igényelnek a műveletek.

A webshopunkban elérhető forrasztóhegyek jellemzően lágyforrasztáshoz alkalmas alkatrészek, illetve, ha az ehhez szükséges hőfoknál magasabb előállítására (vezetésére) is képesek az eszközök (mint például a transzformátoros forrasztópisztoly), akkor azt nem keményforrasztáshoz, hanem inkább egyéb magas hőt igénylő feladathoz (fa gravírozáshoz) lehet alkalmazni.

Hegesztés vs Forrasztás

Ugyanúgy a hegesztés is oldhatatlan kötést hoz létre fémek közt, viszont forrasztás során a munkadarabok nem mennek át semmilyen alakváltozáson, nem deformálódnak, nem olvadnak meg művelet közben. A hegesztéssel szemben viszont a forrasztás hátránya a kisebb fizikai terhelhetőség.

Forrasztóhegy típusok

Alapvetően két nagy csoportot különíthetünk el:

  1. Egy csatlakozási ponttal rendelkező, tömör, változatos formájú (kúp, tű, véső, ferde, stb.), speciálisan öntött fej, mely a forrasztópáka tartozéka
  2. Két csatlakozási ponttal rendelkező, jellegzetes „U” vagy „V” alakú, hajlított fém hegy, mely a forrasztópisztoly tartozéka

Az egy csatlakozási pontú forrasztóhegyek

Az egyszerűbb forrasztási műveletek elvégzéséhez az Extol Craft forrasztópáka nyújthat segítséget (teljesítmény 60W, maximum hőmérséklet 400°C), míg a nagyobb teljesítményű Extol Industrial forrasztóállomást (teljesítmény 70W, elektronikusan szabályozható hőmérséklet 200-450°C közt) inkább a fokozott precizitást, finomabb munkát és már-már kicsit iparibb minőséget igénylő feladatokhoz ajánljuk. Mindkét modellhez találunk forrasztóhegy csomagot a kínálatunkban. A fejek formája nagyon változatos lehet, akár hosszabb-rövidebb, keskenyebb-vastagabb, laposabb-hegyesebb, véső, kúp (ceruza), hajlított alakút is használhatunk, azonban érdemes tudni, hogy nem mindegy milyen munkához melyiket választjuk, hiszen a fejek formatervezése külön-külön műveletekre lett optimalizálva. Vegyük sorra az alapformákat:

  • Kúp (de ceruza vagy ’conical’ néven is ismert): A hegy fokozott használatbavétele miatt hamar kopik, így szinte csak akkor érdemes ezt a típust választani, ha egy-egy pontban szükséges forrasztást végezni, a hegy bármiféle horizontális mozgatása nélkül.
  • Hajlított kúp (de hajlított ceruza vagy ’bent conical’ néven is ismert): A sima kúp tulajdonságai mellett az a plusz előnye, hogy a nehezebben hozzáférhető helyeken is könnyebbé válik ezzel a fejjel a forrasztás.
  • Véső (vagy általában bármilyen lapított fej, szakmai nyelven ’chisel’): Jól alkalmazható az egymáshoz közel lévő pontok forrasztásához, viszont a kúp dőlésszögét használva nyújtható a hőátadó felület. Forrasztás közben az eszköz mozgatható a fej élével párhuzamosan, viszont ajánlott olyan nagyságú éllel rendelkező fejet választani, mely mozgatás nélkül is átéri a kívánt hosszt.
  • Ferdén vágott (de szalámi néven is ismert, szakmai nyelven ’bevel’): Olyan hegy, amely egy henger vagy kúp forgástengelyével egy bizonyos szöget (általában 30° - 45° - 60°) bezáró síkban történő elmetszésével került kialakításra. Így maga a forrasztási érintkező fej elliptikus. A viszonylag nagy érintkezési felület miatt ezzel a heggyel érhető el a legmagasabb hőátvitel miközben a legkevesebb a kopás. A forrasztás akkor jön létre megfelelően, ha a lapos felület teljesen felfekszik a munkadarabra.

A legtöbb forrasztási feladat ezekkel az alap formákkal ellátható, viszont speciálisabb feladatok speciális hegyeket igényelnek, ezekből rengeteg típus létezik: tű, alagút, doboz, karmos, csipesz, lapos penge, késpenge, stb. De a gyártók az alapformákat is szokták tovább variálni, például nyújtani, ha a nehezen elérhető helyeket akarják forrasztásra alkalmassá tenni. Így a piacon fellelhető forrasztóhegyek formavilága végtelen sok változatot tartalmaz.

Kimelegettél a forrasztásban, hegesztésben? Válassz ipari léghűtőink közül!

A két csatlakozási pontú forrasztóhegyek

A transzformátoros forrasztópisztolyhoz használt hegyek két ponton kapcsolódnak az eszközhöz. Ez a kialakítás hatékonyan biztosítja a megfelelő hővezetést (és hő elvezetést). Ezt nem csak lágyforrasztáshoz, de műanyag illetve hungarocell vágáshoz és fa gravírozáshoz is lehet használni. A forrasztóhegy alakja kevésbé változatos, a drót többnyire „U” vagy „V” alakú, csupán a horizontális síkban lehet kissé meglapítva.

Extra tipp! Mindig tartsunk otthon több póthegyet is, hiszen bármikor lehet cserére szükség.

Figyelem! Mindig tartsuk be a munka- és balesetvédelmi szabályokat, hiszen a forrasztási munkák közben használt magas hő rendkívül veszélyes, előzzük meg az égési és egyéb sérülések lehetőségét! Használjunk arcvédő pajzsot  és/vagy védőszemüveget.

Gyakori kérdések forrasztóhegy vásárlásával kapcsolatban

Még forrasztó eszközöm sincs, pisztolyt vagy pákát vegyek?

Feladat függő, a pisztolyt bizonyos tekintetben egyszerűbb használni viszont pákával sokkal finomabb, aprólékosabb munka is lehetséges, illetve a forrasztóhegyek formájának változatossága miatt többféle munka is elvégezhető vele.

Fa gravírozáshoz melyik forrasztóhegy ajánlott?

Ez a művelet már magasabb hőt igényel, mint a lágyforrasztás, így biztosan olyat érdemes választani, amely olyan eszköz tartozéka, ahol 450-500°C feletti hőmérséklet is szabályozható. (Például a transzformátoros forrasztópisztoly.)

Hány fejet érdemes venni?

Ha sokféle műveletet végzünk, akkor a 10 különböző fejet tartalmazó készletet ajánljuk. Ha általában csak egy-egy pontot forrasztunk, akkor a kúpos csomagot, viszont ebből érdemes egyszerre akár több csomaggal venni, hiszen ennek a típusnak a fokozott kopás miatt rövidebb az élettartama is.