Feszültségmérő

A digitális feszültségmérők között a lakatfogók használata igen elterjedt és népszerű, mivel egyszerűen lehetővé teszik az áramerősség mérését a vezeték megszakítása nélkül. Ezenkívül tudja a szokásos multiméter funkciókat is. A mérés gyors, a használat nem bonyolult és az eredmény kiértékelése sem igényel speciális ismereteket. A lakatfogók különböző méréshatárokkal és tudással rendelkeznek, ki kell választani azt, ami az adott mérendő áramkör áramerősség méréséhez legideálisabb.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
1 090 Ft - 26 290 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
9 termék
9 termék

Feszültségmérő használata - árammérés az áramkör megszakítása nélkül

Gyakran szükséges a feszültséget az áramkör megszakítása nélkül mérni, erre tökéletesek a különböző lakatfogók, melyek akkor használhatók, ha az adott vezetékhez hozzá lehet férni. Amikor ez nem megoldható (pl. többeres hálózati kábellel táplált készülék), ilyenkor kell egy megfelelő adapter, amely a hálózati csatlakozóba csatlakoztatható és a mérni kívánt készülék kábele az adapterbe csatlakozik. Az adapteren belül az áram útja meg van szakítva úgy, hogy kívülről segédkábellel köthetjük össze és a készülék által felvett áramot ezen a kábelen lehet mérni. Ezzel az egyszerű megoldással idő takarítható meg, és biztonságban elvégezhető a mérés.

Vannak olyan mérési helyzetek, amikhez a multiméterek önmagukban már nem elegendőek. Például, ha a mérni kívánt áramerősség nem fér bele a multiméteren megjelölt tartományba, vagy az említett nehezen hozzáférhető helyen kell elvégezni a mérést. 

Létezik flexibilis szárú áram mérő adapter, amely lehetővé teszi, hogy egy általános multiméterrel is mérhető váltakozó áram meghatározott A-ig.
Segítségével, nem kell megszakítani az áramkört, és nem kell megbontani a mérendő vezeték szigetelését sem.

Modern, digitális feszültségmérők

A lakatfogók az áramátalakítók elvén működnek. Előnyük, hogy érintés nélkül mérnek, azaz a fogójukkal körbe kell fogni a vezetéket, és kijelzőn megjelennek a mérés adatai. A nehezen hozzáférhető helyeken is érdemes inkább lakatfogót használni. A modern típusok már képesek az egyenáram, és a váltakozó áram mérésére, illetve számos kiegészítő funkcióval is el vannak látva, modelltől függően.

Az egyenáram mérő lakatfogók ideálisak gépjárműveknél vagy napenergia területén való méréshez is.

Duplex feszültségmérő

A megfelelő adapter segíthet, ha nem megoldható az adott kábelhez a hozzáférés, de a gyártók kifejlesztették a duplex mérőket, mely úgy néz ki, hogy a lakatfogó mérőfeje nyitott, és a többeres kábelt ebbe a nyitott fejbe kell helyezni a méréskor.

Lakatfogók tulajdonságai

 • az áramkört nem kell megszakítania méréshez
 • a mérés gyors, egyszerű, pontos, nem igényel szakképesítést
 • a digitálisak a legelterjedtebbek, a mért adatok LCD kijelzőről leolvashatók
 • a különböző típusok ellenállás, frekvenciát, kapacitást, energiafogyasztást, hőmérsékletet tudnak mérni, és vannak melyek alkalmasak diódatesztelésre és szakadásvizsgálatra is
 • megfelelőek többfázisú hálózatokhoz is
 • egyenáram vagy váltóáram mérésére képesek
 • biztonságos használat
 • tűzálló és ütésálló tulajdonságok
 • ergonómikus kialakítás

 

Feszültségmérő műszer és adat kimerevítés, csúcsérték mérés

A legtöbb már rendelkezik Data Hold, azaz adat kimerevítés funkcióval, mely nagyon hasznos, amikor olyan helyen kell mérni, ahol nem megtekinthető a mért érték, egy gombnyomással kimerevíthető, és a mérés befejeztével leolvasható. A Peak Hold, vagyis csúcsérték tárolást nem tudja mindegyik műszer, ebben a funkcióban a készülék a mérési periódus alatt mért legnagyobb áramot méri és jelzi ki.

Feszültségmérő és TRMS

Ott, ahol a hálózaton nagy zavarfeszültségek vannak jelen, illetve a hálózat nem szinuszos feszültséget szolgáltat, az átlagértéket mérő feszültségmérők kisebb értéket mutatnak, mint a tényleges. Ebben az esetben TRMS értéket is tudó lakatfogót kell használni.

Feszültségmérők, lakatfogók eltérő tudással

Az egyes gyártók feltüntetik, hogy az alábbi paraméterek közül a műszer mit is tud:

 • hangjelzés
 • mérési tartomány, vagy létezik tartomány nélküli is
 • váltóáram feszültség/egyenáram feszültség/váltóáram erősség/egyenáram erősség/ellenállás mérésére alkalmas -e (váltakozó áram: AC, egyenáram: DC)
 • dióda bemérést tud-e
 • szakadásvizsgálatra képes -e
 • folytonossági tesztre alkalmas -e
 • hőmérsékletet tud -e mérni
 • mekkora a fogó átmérője
 • TRMS mérésre képes -e

Kinek melyik feszültségmérő ajánlott?

Ha professzionális mérőműszerre van szüksége, szuper választás az Extol Prémium lakatfogó és digitális multimétere, mely TRMS mérésre is alkalmas, ha viszont a műhelybe szeretnénk egyet beszerezni, alkalmankénti használatra, hogy kéznél legyen, ha kellene, a Maxwell digitális lakatfogója ellenállás méréssel ár-érték arányban tökéletes a célra.

Feszültségmérő, lakatfogó

Feszültségmérők a Profibarkácson

Nemcsak Extol és Maxwell-Digital, de Yato és Neo feszültség mérésre alkalmas műszereket is megvásárolhat házhozszállítással, sőt adaptert vagy flexibilis szárral rendelkező adaptert is a mérés biztonságos, pontos és egyszerű kivitelezéséhez.  Egyes feszültségmérőkhöz gyári hordtáska is jár, ez megkönnyíti a sérülésmentes szállítást és a műszer tisztán tartását. De ha további tároló eszközökre lenne szüksége, akkor ebben is tudunk segíteni.

Gyakori kérdések a feszültségmérőkkel kapcsolatban

A TRMS mit jelent a feszültségmérőn?

A jelölés azt jelenti, hogy a műszer alkalmas a TrueRMS valódi effektív érték mérésre, vagyis a nem szimmetrikus feszültség és áram pontos mérésére, ami eltér a szinuszhullám alap formájától. Nem szimmetrikus feszültség legtöbbször a teljesítmény szabályozóknál, mint pl. fordulatszám szabályozó, kapcsolóüzemű szabályozók, pulzáló töltőkészülékek vagy elektronikus menetszabályozók a modellezés területén merül fel. A hagyományos középérték mérő készülékek nagy mérési eltéréseket mutathatnak.

Fontos, hogy hangjelzést tudjon a feszültségmérő?

A hangjelzés azért nagyon fontos, mert mielőtt rápillantana a kijelzőre, már tudja, hogy feszültség van, óvatosan kell közelíteni.

Gyártósori gépeken a lakatfogó használható működés közben?

A mérést akár a működő gépen is el lehet végezni, a tápkörben keletkező interferencia nélkül. Ez rendkívül előnyös gyártósorok esetében, nincs szükség alapos indok nélküli leállításra.