H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Fázisceruza

Mi az a fázisceruza? Az egypólusú feszültségvizsgálók, illetve feszültségérzékelők olyan egyszerű elektronikus eszközök, amelyek egyen- vagy váltófeszültség jelenlétét, meglétét mutatják ki fémes érintkezés nélkül, általában kis távolságról. Leggyakrabban az elektronikus fáziskereső/fázisceruza elnevezés alatt találkozhattok ezzel a leginkább csavarhúzóra emlékeztető műszerrel.

 

Ha többet szeretnél tudni, olvasd el A fázisceruza használata című bejegyzésünket >>


24termék 124
24termék 124

A fáziskereső, fázisceruza

Az egypólusú feszültségvizsgálók, illetve feszültségérzékelők olyan egyszerű elektronikus eszközök, amelyek egyen- vagy váltófeszültség jelenlétét, meglétét mutatják ki fémes érintkezés nélkül, általában kis távolságról. Leggyakrabban az elektronikus fáziskereső/fázisceruza elnevezés alatt találkozhattok ezzel a leginkább csavarhúzóra emlékeztető műszerrel. A fázisceruza lényegében az elektromos hibaelhárítás egyik legfontosabb eszköze. Ha egy mondatban kellene megfogalmazni, hogy mi a funkciója azt mondhatjuk, hogy ezzel az eszköz alkalmas arra, hogy nagy biztonsággal meggyőződjünk arról, hogy egy adott elektromos hálózatban van-e feszültség.

Fázisceruza

Mielőtt rátérnénk arra, hogyan is működik a fázisceruza, nem árt leszögezni egy nagyon fontos ökölszabályt:

Fontos szabályok fáziskereső használatakor

Soha ne fogadja el "vakon" a jelzést, de különösen ne a jelzés hiányát! (Ugye, elvileg ez azt jelentené, hogy nincs veszélyes feszültség, s nyugodtan dolgozhatunk.) Ne feledje, hogy a legegyszerűbb áramkör is meghibásodhat. Munkavégzéskor - a kérdéses rész tesztelése előtt közvetlenül - végezzen működési próbát: közelítse az eszközt egy tudottan fázisfeszültség alatt álló részhez, és nézze meg, hogy biztos jelzést kapunk-e. Leejtés után különösen gondosan vizsgálja újra a működést! A gyártók ugyan igyekeznek "ütésbiztos" konstrukciókat létrehozni, de - mint mindennek - ennek is vannak korlátai. Kisebb problémát jelent, de tisztában kell lenni azzal is, hogy hamis figyelmeztető jelzés is előfordulhat. Oka lehet sztatikus töltődés, gyengébb szigetelés, illetve az, hogy az elvileg energiamentes vezetékre a szórt kapacitások és induktivitások következtében kerül valamekkora váltakozó feszültség. Erősebb, illetve nagyobb frekvenciás szórt terek is befolyásolhatják a készülék működését, pl. nagyfeszültségű vagy rádiófrekvenciás berendezés, vagy épp egy PC monitor. Legyen tehát az alkalmazás során mindig körültekintőek!

Kifáradtál a villanyszerelésben? Pihenj egyet a kerti bútoraink egyikán, nézz szét választékunkban!

A fázisceruza kialakítása, működése

A készülékek általában igen egyszerűek. Alakjuk egy vastagabb tollra/ceruzára hajaz. Tokozásuk erős műanyagból készül. Többségüknél nincs ki/be kapcsoló gomb, ám a rendkívül kicsi készenléti teljesítményigénynek köszönhetően az elemek így is hosszú életűek. (Természetesen csakis alkáli-mangán, azaz tartós elemet ajánlunk a használatra.) A kijelzés általában LED-del megoldott. Újabban hangjelzőt is beépítenek. Van, ahol a fény- és hangjelző áramkörök tesztelésére egy külön gomb szolgál. Ez a funkció némileg növeli a biztonságot, de azért ne felejtsük a fentebb sorolt szabályokat, hiszen az érzékelés életszerű tesztelésére ez sem alkalmas. Egyes gyártók kiegészítő funkciókkal és javított paraméterekkel próbálják vonzani a vevőket. Van, ahol a bekapcsolt és feszültség közellétét éppen nem érzékelő állapotot külön egy zöld LED-del jelzik. Létezik például beépített fehér LED-es (tehát igen kis fogyasztású) zseblámpa. Nem lényegtelen szempont az ipari védettség (gondoljunk az építkezéseken általában uralkodó körülményekre!) Ebben a tekintetben elég széles a skála. A nem specifikált értéktől az IP 64-es fokozatig terjed, mely erős por- és szennyállóságot, valamint meglehetősen jó nedvesség elleni védettséget jelent.

Tipp: Akár profi vagy, akár hobbifelújító, villanyszerelési segédanyagokra, kábelre, csatlakozóra, kapcsolóra, biztosítékra szükséged lehet, nézz szét nálunk!

A fázisceruza, mint hibakereső eszköz

A fázisceruza adott esetben hibakereső eszköz is lehet. Vezetékek szakadási, törési helyét lehet megállapítani vele, hiszen a hibahelytől kezdődően már nem mutatható ki a feszültség. Amire viszont sokan szeretnék használni, azaz a falban feszültség alatt álló vezeték követésére, arra csak nagyon korlátozottan alkalmas a kis érzékelési távolság miatt. A kis érzékelési távra pedig szükség van, hiszen - mondjuk - a sorkapcson néhány mm-en belül kell eldöntenem, hogy melyik vezetéken van fázisfeszültség, s melyiken nincs. Ha a jelzés pl. két centiméteren megszólalna, erre esély se lenne.

Milyen márkájú fázisceruzák kaphatóak a Profibarkácsnál?

Kínálatunkban a Fazer, Neo,Topex, Polonia valamint a Yato fázisceruzáit

 

Gyakori kérdések fázisceruza, vagy fáziskereső vásárlása során

 

Használhatjuk-e a fázisceruzát hibakereső eszközként?

A fázisceruza adott esetben hibakereső eszköz is lehet. Vezetékek szakadási, törési helyét lehet megállapítani vele, hiszen a hibahelytől kezdődően már nem mutatható ki a feszültség.

Alkalmas-e a fázisceruza a falban feszültség alatt álló vezeték követésére?

A falban feszültség alatt álló vezeték követésére, arra csak nagyon korlátozottan alkalmas a kis érzékelési távolság miatt. A kis érzékelési távra pedig szükség van, hiszen - mondjuk - a sorkapcson néhány mm-en belül kell eldöntenem, hogy melyik vezetéken van fázisfeszültség, s melyiken nincs. Ha a jelzés pl. két centiméteren megszólalna, erre esély se lenne.

Mennyire bízhatunk meg a fázisceruza által mutatott eredményben?

Az általunk forgalmazott termékek mindegyike – szakszerű használat mellett – nagyon nagy biztonsággal és precizitással működnek, de nagyon fontos szem előtt tartani, hogy soha ne fogadjuk el "vakon" a jelzést, de különösen ne a jelzés hiányát! Ne feledjük, hogy a legegyszerűbb áramkör is meghibásodhat. Munkavégzéskor - a kérdéses rész tesztelése előtt közvetlenül - végezzünk működési próbát: közelítsük az eszközt egy tudottan fázisfeszültség alatt álló részhez, és nézzük meg, hogy biztos jelzést kapunk-e. Leejtés után különösen gondosan vizsgáljuk újra a működést, még abban az esetben is, ha a gyártó ütésállóként forgalmazza a terméket.

Szűrés
Ár
 (Ft)
305 Ft - 4 990 Ft
Márka
Termék státusza

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!