Fázisceruza

Mi az a fázisceruza? Az egypólusú feszültségvizsgálók, illetve feszültségérzékelők olyan egyszerű elektronikus eszközök, amelyek egyen- vagy váltófeszültség jelenlétét, meglétét mutatják ki fémes érintkezés nélkül, általában kis távolságról. Leggyakrabban az elektronikus fáziskereső/fázisceruza elnevezés alatt találkozhattok ezzel a leginkább csavarhúzóra emlékeztető műszerrel.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
190 Ft - 4 490 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
31 termék
31 termék

A fáziskereső, fázisceruza

Az egypólusú feszültségvizsgálók, illetve feszültségérzékelők olyan egyszerű elektronikus eszközök, amelyek egyen- vagy váltófeszültség jelenlétét, meglétét mutatják ki fémes érintkezés nélkül, általában kis távolságról. Leggyakrabban az elektronikus fáziskereső/fázisceruza elnevezés alatt találkozhattok ezzel a leginkább csavarhúzóra emlékeztető műszerrel. A fázisceruza lényegében az elektromos hibaelhárítás egyik legfontosabb eszköze. Ha egy mondatban kellene megfogalmazni, hogy mi a funkciója azt mondhatjuk, hogy ezzel az eszköz alkalmas arra, hogy nagy biztonsággal meggyőződjünk arról, hogy egy adott elektromos hálózatban van-e feszültség.

Fázisceruza

A fázisceruza kialakítása, működése

A készülékek általában igen egyszerűek. Alakjuk egy vastagabb tollra/ceruzára hajaz. Tokozásuk erős műanyagból készül. Többségüknél nincs ki/be kapcsoló gomb, ám a rendkívül kicsi készenléti teljesítményigénynek köszönhetően az elemek így is hosszú életűek. (Természetesen csakis alkáli-mangán, azaz tartós elemet ajánlunk a használatra.) A kijelzés általában LED-del megoldott. Újabban hangjelzőt is beépítenek. Van, ahol a fény- és hangjelző áramkörök tesztelésére egy külön gomb szolgál. Ez a funkció némileg növeli a biztonságot, de azért ne felejtsük a fentebb sorolt szabályokat, hiszen az érzékelés életszerű tesztelésére ez sem alkalmas. Egyes gyártók kiegészítő funkciókkal és javított paraméterekkel próbálják vonzani a vevőket. Van, ahol a bekapcsolt és feszültség közellétét éppen nem érzékelő állapotot külön egy zöld LED-del jelzik. Létezik például beépített fehér LED-es (tehát igen kis fogyasztású) zseblámpa. Nem lényegtelen szempont az ipari védettség (gondoljunk az építkezéseken általában uralkodó körülményekre!) Ebben a tekintetben elég széles a skála. A nem specifikált értéktől az IP 64-es fokozatig terjed, mely erős por- és szennyállóságot, valamint meglehetősen jó nedvesség elleni védettséget jelent.

 

A fázisceruza, mint hibakereső eszköz

A fázisceruza adott esetben hibakereső eszköz is lehet. Vezetékek szakadási, törési helyét lehet megállapítani vele, hiszen a hibahelytől kezdődően már nem mutatható ki a feszültség. Amire viszont sokan szeretnék használni, azaz a falban feszültség alatt álló vezeték követésére, arra csak nagyon korlátozottan alkalmas a kis érzékelési távolság miatt. A kis érzékelési távra pedig szükség van, hiszen - mondjuk - a sorkapcson néhány mm-en belül kell eldöntenem, hogy melyik vezetéken van fázisfeszültség, s melyiken nincs. Ha a jelzés pl. két centiméteren megszólalna, erre esély se lenne.

 

Milyen márkájú fázisceruzák kaphatóak a Profibarkácsnál?

Kínálatunkban a Fazer, Neo, Topex, Polonia valamint a Yato fázisceruzáit

 

Gyakori kérdések fázisceruza, vagy fáziskereső vásárlása során

Használhatjuk-e a fázisceruzát hibakereső eszközként?

A fázisceruza adott esetben hibakereső eszköz is lehet. Vezetékek szakadási, törési helyét lehet megállapítani vele, hiszen a hibahelytől kezdődően már nem mutatható ki a feszültség.

Alkalmas-e a fázisceruza a falban feszültség alatt álló vezeték követésére?

A falban feszültség alatt álló vezeték követésére, arra csak nagyon korlátozottan alkalmas a kis érzékelési távolság miatt. A kis érzékelési távra pedig szükség van, hiszen - mondjuk - a sorkapcson néhány mm-en belül kell eldöntenem, hogy melyik vezetéken van fázisfeszültség, s melyiken nincs. Ha a jelzés pl. két centiméteren megszólalna, erre esély se lenne.

Mennyire bízhatunk meg a fázisceruza által mutatott eredményben?

Az általunk forgalmazott termékek mindegyike – szakszerű használat mellett – nagyon nagy biztonsággal és precizitással működnek, de nagyon fontos szem előtt tartani, hogy soha ne fogadjuk el "vakon" a jelzést, de különösen ne a jelzés hiányát! Ne feledjük, hogy a legegyszerűbb áramkör is meghibásodhat. Munkavégzéskor - a kérdéses rész tesztelése előtt közvetlenül - végezzünk működési próbát: közelítsük az eszközt egy tudottan fázisfeszültség alatt álló részhez, és nézzük meg, hogy biztos jelzést kapunk-e. Leejtés után különösen gondosan vizsgáljuk újra a működést, még abban az esetben is, ha a gyártó ütésállóként forgalmazza a terméket.