Elektródafogó

Egy könnyű, stabil fogású, az érintésvédelmi előírásoknak megfelelő elektródafogó rendkívül nagy segítség lehet a kézi ívhegesztésnél. Egy olyan kéziszerszámról van szó, amely az áramot vezeti át az elektródába. A Profibarkácson a háztartási és professzionális felhasználásra szánt hegesztőgépeken kívül minden egyéb tartozékot, eszközt, szerszámot beszerezhet, melyek szükségesek lehetnek a munka során, mint például a hegesztőszemüvegek, hegesztőpajzsok. Ennek a fogónak többféle típusa létezik és vannak elvárások, melyeknek meg kell felelnie.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
2 590 Ft - 41 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
16 termék
16 termék

Az elektródafogó funkciója, típusai

Ez a hasznos fogószerszám azonkívül, hogy lehetővé teszi a gyors elektródacserét, az áramot a hegesztési helyhez hozzávezeti, irányítja az ív hőjét és fúvóhatását. Az elektróda nagyságát a megengedhető terhelőáram, a befogási tartomány (a pálcaelektródák méretétől függ) illetve a csatlakoztatható hegesztővezeték keresztmetszete határozza meg.

Ennek a szerszámnak két típusa létezik:

 • szorítós vagy csúszkás
 • rugós vagy csiptetős

A szorítós fajta egyik legfőbb előnye, hogy egy esetleges áramütésnél az elektróda a fogóból kiesik, hátránya viszont, hogy munkavégzés közben a pálca tartásához végig szorítani kell a markolatot. A rugós típus használatánál csakis elektródacserénél kell a markolatra erőhatást kifejteni, így munka közben kényelmesebb a fogása, viszont az olcsóbb, régebbi típusoknál az állandó hőhatás miatt a rugók hamar tönkrementek, azért ezt manapság a gyártók igyekeznek kiküszöbölni.

 

Az elektródafogó és az elektróda

Az elektródák az ívhegesztéshez használt fémpálcák, huzalok, melyek az áramot vezetik. Az elektródák lehetnek ötvözött acél, ötvözetlen acél és öntöttvas hegesztésére alkalmas fajták. Kötőhegesztés esetén az alapanyaggal együtt varratot alkot. Manapság főleg bevont elektródát használnak ívhegesztésnél, ez a bevonat finomra őrölt szerves és szervetlen anyagokból álló massza, ami a bevonás után megszilárdul. A bevonat megkönnyíti az ív begyújtást és fenntartást, stabilitást biztosít, védőgázt fejleszt, ami védi az olvadt cseppeket az oxidációtól, megakadályozza az ötvözőelemek kiégését. Az elektródafogón kívül, mely az áramot vezeti az elektródába, számos más eszköz jól jöhet a hegesztéshez, mint például a védőfelszerelések, a testcsipeszek, a hegesztőmágnesek, a hegesztési munkadarabtartók és még sorolhatnánk. Óriási a felhozatal ezekből a gépekből, szerszámokból, kiegészítőkből, hogy a hegesztés minél egyszerűbb, a végeredmény pedig a lehető legkiválóbb legyen!

Az elektródafogóval szembeni elvárások

 • mindenképpen olyan típust válasszon, amelynek külső felületét jól szigetelő műanyaggal burkolták, nagyon fontos, hogy megfeleljen az érintésvédelmi előírásoknak, biztonságos legyen
 • a markolat legyen ergonomikus fogású és kényelmes tapintású, az egész napos munka során ez nem elhanyagolható
 • lehetőleg nagy felületen érintkezzen a munkavezetékkel, illetve az elektródával
 • az áramátadás helyén ne melegedjen
 • az elektródát stabilan, szilárdan fogja
 • az elektródacsere gyorsan kivitelezhető legyen

elektródafogó

Milyen paraméterekre figyeljünk elektródafogó vásárlásánál?

 • mely oldalakon történhet a befogás (jobb, bal, elöl), esetleg valamennyi pozícióban
 • hány Amperig terhelhető a fogó
 • mekkora átmérőjű elektródákhoz alkalmas
 • rugós vagy szorítós
 • szigetelt -e (a webáruházunkban kapható összes elektróda fogásra alkalmas fogószerszám megfelel ennek a követelménynek)

Sok esetben a gyártók azt is feltüntetik, hogy melyik gépükkel kompatibilis az adott fogószerszám.

Elektródafogó választék webáruházunkban

Extol, Eurokomax, Graphite fogók közül választhat a hegesztéshez, már a sima elektródafogók is akár 160,200,300,315 Amperig terhelhetők, az áruk mégis megfizethető. Ha komolyabb szetteket vásárolna erre a célra, az alábbi termékeket ajánljuk figyelmébe:

Extol Industrial munkakábel pisztollyal:

 • 8796011 és 8796012 inverteres gépekhez
 • 3,8 méteres elektromos kábel
 • gyorscsatlakozó 13 mm, 35-50 típusú
 • argon gáztömlő hossza 5,5 m, csatlakozó G1/4
 • 2,4 mm volfrám elektróda, befogó patron 2,4-3/32,50 mm hosszú, használható elektródák 0,5-4 mm
 • kerámia gázterelő 11 mm (7/7-es)
 • terhelhetőség 200 A (DC) és 150 A (AC)
 • hűtés levegővel, argon védőgázhoz, kézi vezérlésű pisztoly koppintós

Extol Prémium hegesztő kábelpár elektródafogós:

·         hegesztő kábelpár

·         földelőkábel csipesszel

·         munkakábel az elektróda fogásához is

·         120-160 Amperig (többféle típusban rendelhető)

·         réz érintkezőkkel, réz fonott szalaggal

·         8896024 és 8896025 gépekhez is rendelhető

 

Elektródafogók a Profibarkácstól

A Profibarkácson mindent be tud szerezni, ami a hegesztéshez kellhet. Természetesen más igényei vannak egy ezermesternek, aki otthon barkácsol és időnként hegesztési feladat is előkerül, mint annak, aki nap, mint nap a hegesztővel dolgozik, és a munkavégzéséhez alapfelszereltség. Kiváló minőségű és széles ár – paraméter skálán mozognak termékeink, legyen szó inverteres hegesztőről, elektródáról, hegesztőpajzsról vagy fogóról, mindenki megtalálja a pénztárcájának és az igényeinek megfelelő gépeket, szerszámokat.  Fontos, hogy megbízható helyről, érintésvédelmi előírásoknak megfelelő fogószerszámot vásároljon az elektródákhoz, melyek mindemellett kiváló áramvezetési képességgel is bírnak. Ez lehetővé teszi, hogy a munkavégzés ne csak biztonságos, de hatékony is legyen!

 Gyakori kérdések az elektródafogó kiválasztásával kapcsolatban

 

A legolcsóbb elektródafogójuk hány Amperig terhelhető?

Jelenleg 2 fajta van a legolcsóbbak között, az egyik 160 a másik 300 Amperig terhelhető.

Rugós elektródafogót keresek 300 Amperest, melyiket ajánlják?

A Graphite szigetelt, 315 Amperes elektródafogóját javasoljuk.

A rugós elektródafogónál is szorítani kell a markolatot?

A rugós típusnál csak elektródacserénél kell a markolatra erőhatást kifejteni.