Dekopír fűrészlap

A dekopírfűrész fontos tartozéka a dekopírfűrész lap. Fontos, hogy jó minőségűt válasszunk belőle, ami bírja a munkavégzést. Választáskor figyeljünk rá, hogy a fűrészlap gyártója milyen faanyaghoz ajánlja a lapot, mert van például vastag, rétegelt lemez vágásához való is, és más fajta, ami könnyedén mozog a fenyőben. Ezek a fűrészlapok speciálisan
a puha és keményfák, furnérlemezek, OSB lapok, laminált lemezek, műanyag, plexiüveg, fém, alumínium, és rozsdamentes acél pontos vágására vannak tervezve.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
490 Ft - 7 190 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Terméktípus
Munkadarab anyaga
Befogás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
87 termék
87 termék

A dekopírfűrész lapok anyaga

Az alapanyagukat tekintve 3 típusú acélból készülhetnek:

  1. HSS acél: nagysebességű acél, mélyen keményített, nagy teljesítményű acél a kemény anyagok vágására, mint például a fém és kemény fák.
  2. HCS szénacél: puha faanyagok, puha műanyagok, farostlemez vágására. Az olcsóbb és hobbi fűrészlapok leggyakrabban ebből készülnek.
  3. BIM bimetál: A HCS és HSS közös tulajdonságait viseli, alkalmas keményfák, csiszolóanyagok, kemény műanyagok, keményebb anyagok vágására. Kedvező árban vannak és hosszú élettartamúak.

A dekopírfűrész lap vásárlása előtt legyen tisztában a rögzítés módjával!

A megfelelő fűrészlap kiválasztása előtt tudni kell, hogy a dekopírfűrészünk milyen rögzítési móddal rendelkezik. Két rögzítési rendszer létezik, az U és a T szárú. A jelenleg kapható dekopírfűrészek és lapok nagy része a T rendszerrel rendelkezik, de U tengelyesek is vannak a piacon.

A dekopír fűrészlap befogó tartozéka a fűrésznek, fontos, hogy masszív, jó anyagból készüljön, ez a silány minőségű fűrészek egyik leggyengébb pontja lehet.

A lap behelyezése nem bonyolult, a rögzítést egyszerűen bepattintással vagy oldalcsavaros megoldással, némelyik típusnál mindkettőt alkalmazva lehet megtenni.

A dekopír fűrészlap fogazata és a vágandó anyag

A szúró fűrészlappal akkor tudja a kívánt feladatot elvégezni, ha olyat használ, ami az adott anyaghoz megfelelő. A masszív fa, furnér, laminált faanyag, acéllemez mást igényelnek. A masszív fához például nagyobb méretű fogazattal bíró, de kevesebb fogszámú lap szükséges, a fémhez vagy laminált anyagokhoz kisebb méretű fogazattal bíró, de nagyobb fogszámú fűrészlap lesz ideális.

  • Mart és terpesztett fogazatút válasszunk gyors, durva vágásokhoz puha és kemény fákhoz, alumíniumhoz, műanyaghoz és fémekhez (vas kivételével).
  • Mart és hullámozott fogazatút használjunk furnér, alumínium, színesfém, műanyag és puha acél finom vágásához.
  • Csiszolt és terpesztett fogazatút alkalmazzunk faanyagok gyors vágásához.

A fogosztás sűrűségét a fűrészlapokon a T jelöli, vagy a fogtávolságot adják meg mm-ben. A T utáni szám az egységnyi hosszra jutó fogak mennyiségét adja meg, azaz minél nagyobb a szám, annál sűrűbb a fogazás.

 

A dekopír lap jellemzői és használatuk

A vágandó anyag vastagsága és a vágat alakja is meghatározó a fűrészlap kiválasztásánál, tudni kell, hogy csak egyenes vágásokat vagy íveket, kör vágásokat is végeznénk vele. Az ívek vágására legjobb fűrészlapok, melyek teste kis szélességű és könnyen fordul. Ezek általában rövidebbek is. A dekopír fűrészlap hossza a vágandó anyag vastagságától függ. A fogazat durvaságát a vágandó anyaghoz kell megválasztani, és figyelni kell a fogak irányára, melyik oldalon elvárt a tiszta vágás. A fűrészlapokon grafikai jelölések, szimbólumok találhatók, melyek a vágható anyagok típusát, vastagságát, szilárdságát jelölik.

A dekopír fűrészlappal való munka sebessége

A forgalomban lévő dekopírfűrészek nagy része lehetővé teszi a teljesítmény, a sebesség szabályozását. A lengés sebességét mindig a vágandó anyaghoz kell beállítani. A keményebb anyagok vágásához alacsony sebesség szükséges, hogy a fűrészlap hosszú élettartamú legyen. Ha nagy sebességgel vágjuk a kemény anyagokat, a fűrészlap túlmelegedik, ami tönkre teheti. A puha anyagok vágásánal magasabb sebességet érdemes alkalmazni, így hatékonyabb is a munka. A mai, modern fűrészek lehetővé teszik az alacsonyabb sebességet a vágás elején, és a végén. Ez azért is előnyös, mert pontosabban lehet a kezdést megindítani, a végén pedig nem tépi ki a szálat.

 

A kemény munka utána, műhelye tisztán tartására porszívógépeinket, ipari porszívóinkat ajánljuk!

 Dekopírfűrész lap

Dekopír fűrészlapok rendelése a Profibarkács webáruházból

Webáruházunkban több, mint 50 féle dekopírlap közül választhatja ki az Önnek megfelelőt, de még jobb, ha valamelyik készlet mellett dönt, hiszen így többféle fűrészlap áll majd rendelkezésére a különböző anyagokhoz, ráadásul ár-érték arányban jobban is jár, mintha egyesével választana fűrészlapot. Extol, Graphite, Einhell, Yato, Wolfcraft fűrészlapokat kínálunk dekopírfűrészéhez, a termékek mindegyike kiváló minőséget képvisel, minden igényre megoldást adnak.

Széles fűrész választékunkban minőségi orrfűrészeket is talál, egyéb feladatokhoz, melyekhez a dekopírfűrész nem alkalmas.

Figyelmébe ajánljuk a Yato 5 részes dekopír fűrészlap készletét, melyben hosszú élettartamú, nagy keménységű fűrészlapok vannak. Kemény karbonacél (HCS) anyagúak és bimetál anyagúak. Ezek a lapok kisebb-nagyobb egyenes és íves vágáshoz is használhatóak. Fára és fémre egyaránt tartalmaz a készlet lapokat. Egy készletben nyújtja több lehetséges alapanyaghoz is a megoldást. Praktikus, és dekopír fűrész mellé mindenképp beszerzendő!

 

Gyakori kérdések és válaszok dekopír fűrészlap típusokkal kapcsolatban

 

Milyen dekopír fűrészlap típusok léteznek?

Minden fűrésznél léteznek ma már különböző fűrészlemezek, amik épp az adott anyag vágásához megfelelőek. Ez nincs másképp a dekopírfűrész esetében sem, hiszen itt is találunk fűrészkorongok/fűrészlapot műanyaghoz, fémhez, gipszkartonhoz, fához vagy akár komolyabb munkákhoz, mint például építkezésen rétegelt acéllemezhez, vagy szeget tartalmazó faanyagokhoz is.

Miért érdemes más anyagokhoz más fűrészlapot használni?

Minden fűrészlap más anyaghoz van kalibrálva, és hogyha azt szeretnénk hogy a szerszám illetve maga a fűrészlap is hosszú életű legyen, akkor ne akarjunk egy olyan lappal acél vagy műanyagot vágni, ami kifejezetten fa vágásához javasolt. Természetesen akkor még jobban járunk ha egy keményebb fűrészlappal szeretnénk gyengébb anyagot vágni, de fordítva nagyon nem fogunk jól járni.

Mi a különbség a dekopírfűrész illetve a szúrófűrész között illetve ezeknek a lapjai között?

Dekopírnak az asztali, vékony szállal dolgozó fűrészt is hívjuk, viszont létezik egy másik verzió is, ami a szúrófűrész. A dekopír szálat két végén fogatjuk fel, a szúrólapot viszont csak egyik az oldalán. Lehet nem is tűnt fel eddig, de a szúrófűrész a lap visszahúzáskor fogja elvágni az anyagot, ellentétben minden más (kör-, szalag-) társával szemben. Ez azt is jelentheti, hogy erőteljes befogásra van szükség, mert a fel-le mozgó szerszámtartó nem felülről nyomja, hanem oldalról szorítja a lapot. Egy ilyen szerszámlap végén furatnak kéne elhelyezkednie, melyen áttolva egy tengelyt, minden irányban biztosan és szilárdan rögzítené azt, mint a dekopírnál.