Csiszoló korong

Nos, csiszolódjunk össze kicsit a témával! Fa, fém, műanyag, beton, gránit, márvány vagy kerámia alapanyagú a munkafelület? Csiszolás vagy polírozás? Szintkiegyenlítés vagy rozsdaeltávolítás? Nagyon figyelmesen kell beszereznünk a csiszolókorongot, hogy a lehető leghatékonyabban tudjuk ellátni az előttünk álló feladatot. Nem is gondolnánk, milyen változatos formák és kapacitásbeli különbségek közt kell megtalálnunk a célunkat legjobban szolgáló darabot, választékunkban azonban mindenre megoldást kínálunk!

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
290 Ft - 42 490 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
59 termék
59 termék

Előszöris, még a csiszolókorong kiválasztása előtt, fontos magáról az csiszoló eszközről is néhány szót említeni, hiszen a korong vásárlást szükségszerűen megelőzi egy nagyobb beruházás, melynek csak egy tartozéka (a szóban) forgó korong.

Csiszológépek legfontosabb paraméterei, csiszolókorong vásárlása előtt

Alapvetően a fordulatszám jellemzi leginkább az általunk használt csiszoló erősségét. Minél magasabb a fordulatszám, annál nagyobb szilárdságú munkaanyaggal is elbír, azonban ez néha hátrányt is jelenthet, például polírozáskor. A finom munkát megkövetelő folyamat közben sok bosszúságot tud okozni, ha a túl nagy fordulatszám miatt megsérül az anyag, ezért, ha még nincs csiszolónk, érdemes előrelátónak lenni és fordulatszám szabályzóval ellátott eszközt választani.

Szerencsére már sok eszközben van ún. lágyindító is, mely arra hivatott, hogy az eszköz és az áramkör terhelését egyaránt finomítsa, azáltal, hogy az eszköz nem egyből a beállított fordulaton kezd dolgozni, hanem folyamatosan növekedve éri el azt. A biztonságos használathoz a túlterhelés érzékelő is hozzájárul, hiszen automatikusan kikapcsol az eszköz túlmelegedés esetén. A csiszológépek tárcsaátmérője szintén összefüggésben van a teljesítménnyel, mely a nagyobb támasztóerő miatt a használat módját is meghatározza.

Általában 150 milliméteres átmérőig egykezesek, efölött kétkezesek. Ezen kívül fontos megállapítani, hogy a munkafolyamat mekkora mozgási szabadságot igényel, mely eldöntheti, hogy vezetékes vagy akkumulátoros csiszolóra van szükségünk. A felsoroltakon túl még egyéb tényezők is közrejátszhatnak a számunkra legmegfelelőbb eszköz kiválasztásakor, viszont azt még mindenképp érdemes kiemelni, hogy léteznek külön barkács (Extol, Yato, Graphite) és profi (Wolfcraft, Extol Premium, Yato, Verto, Proline) célokra fejlesztett típusok is. Rendkívül fontos szempont, hiszen más célokat lát el egy napi szintű eszközhasználat, illetve mást egy szökőévente előkerülő darab. A rendszeresség pedig általában előjelzi a szükséges teljesítményt, ezáltal éppúgy a beruházás anyagi igényét is.

A csiszolókorong

Különböző anyagú munkadarabok megmunkálására más és más típusú korong alkalmas. A laikusok számára, akik első alkalommal készülnek ilyesmit beszerezni, a gyártók régóta színkódokat alkalmaznak a tájékozódás megkönnyítése érdekében. Többnyire a piros a fém és a fa, míg a szürke a kövek csiszolását jelzi. (Ne keverjük azonban össze a csiszológép alaptartozékának, a tárcsának a színkódjaival, mely esetében a kék a fém vágásának, a piros a fém csiszolásának, a zöld a kő csiszolásának lehetőségét mutatja.) Biztos, ami biztos, győződjünk meg róla többféleképpen arról, hogy a korong pontosan illeszkedik a tárcsához és alkalmas a feladathoz. Mindenképpen ellenőrizzük a korongokon lévő számadatokat (tárcsa átmérője, középfurat átmérője, fordulatszám, szemcseméret, stb) még a kasszánál való sorbaállás előtt.

Tipp! Nem csak csiszoláshoz, de polírozáshoz, sőt, kifejezetten tisztításhoz való korongok is kaphatók webshopunkban!

A csiszolókorongok egyik fontos paramétere a szemcsenagyság (ez a bizonyos „K” szám, mely általában a korong csomagolásán, az alapadatai közt megtalálható), viszont nem csak homogén szerkezetű korong létezik. Vannak több szegmensű korongok és szálas korongok is. Az előbbi azt jelenti, hogy eltérő szemcsenagyságú vagy szerkezetű csiszoló felület található a korong belső és külső körgyűrűjén, illetve lehetne lamellás vagy sima felületűek is, ezzel fokozva a többcélú hatékonyságot.

Az utóbbi pedig az ún. négertárcsa (vagy négerkorong), mely szintetikus szálakból áll. Az eredeti állapotukban sötét színükről kapták a nevüket (alapanyaga a szilícium-karbid, mely egy tökéletesen hatékony csiszoló anyag), a négerkorong hatalmas előnye, hogy nyitott szerkezete nem tömődik el, illetve nehezebben melegszik túl. Univerzálisan alkalmazható minden anyaghoz. Legtöbbször hegesztési varratok, munkafolyamat maradványok eltávolítására alkalmazzák.

 

Gyakori kérdések a csiszolókorongokkal kapcsolatban

Hogyan rögzíthetők a korongok a csiszolóra?

Általában körmöskulccsal és szorítógyűrűvel, melyeket nálunk szintén beszerezhet!

Mekkora átmérőjűek a korongok?

A legáltalánosabb méretűek a 105, 115, 125, 130, 180 miliméteres korongok, de fém vágásához nem ritka a 230, 335 miliméteres átmérő sem.

Feleslegesen sok szünetet kell tartanom munka közben, mert könnyen túlmelegszik a csiszolóm. Létezik erre megoldás?

Ha meggyőződtünk róla, hogy nem műszaki hiba okozza a gyakori túlmelegedést, akkor feladattól függően tehetünk egy próbát a többkomponensű, lamellált és szálas (négerkorongok) korongokkal is. Ezek inhomogén szerkezete csökkenti a túlmelegedés esélyét.