H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Mit Jelent az, hogy Inverteres?

Barkácsgépek és kéziszerszámok útmutató

Manapság gyakran találkozunk az inverteres kifejezéssel, akár mosógép után kutatunk, vagy egy modern hegesztő netán egy új klíma beszerzése előtt vagyunk. De tudjátok mit jelent az, hogy inverteres?

Tartalomjegyzék
Mit jelent az inverteres kifejezés?
Miről szól az inverteres technológia?
Inverteres működés előnyei
Az inverteres mosógépek
Klímák inverteres technológiával
Előnyei:
Inverteres hegesztők
Előnyei:
Napelem inverter
Inverter, ahol csak lehet!

Mit jelent az inverteres kifejezés?

Manapság gyakran találkozunk az inverteres kifejezéssel, akár mosógép után kutatunk, vagy egy modern hegesztő netán egy új klíma beszerzése előtt vagyunk. De tudjátok mit jelent az, hogy inverteres? Röviden az inverter olyan elektromos eszköz, mely az egyenáramot váltóárammá alakítja át. Az inverteres gépek, berendezések számos megkérdőjelezhetetlen előnnyel bírnak, sőt, a mostanában egyre inkább teret nyerő napelemes rendszerek telepítése során kulcsfontosságú szerepet töltenek be. Nem is húzzuk az időt, lássuk hát, melyek ezek az előnyök, mit tud és miért jobb az inverteres?

Villám

Miről szól az inverteres technológia?

Amikor egy elektromos berendezés beindul, kiugrás észlelhető a beinduláskori energiafelhasználásában. Ez a kiugrás drágítja az üzemeltetést, több áramot fogyaszt el az eszköz. Az inverter viszont a kezdeti kiugró áramfelvétel helyett lassabban, egyenletesebben fut fel. Például az áramkimaradás esetére alkalmazott UPS-ek egyenáramát is inverter alakítja át a villamos hálózatba. Ennél a technológiánál fokozatosan emelkedik a teljesítmény, nem hirtelen terheli meg a hálózatot. Amikor a kívánt teljesítményt, hőfokot stb. – berendezéstől függően- eléri, azt egyenletesen képes biztosítani.

Az inverteres technológiával találkozunk a napelemes rendszereknél, klímaberendezéseknél, mosó és szárítógépeknél, konvektoroknál, hegesztőberendezéseknél, UPS-eknél, áramfejlesztőknél találkozunk, de sok területen egyre inkább teret nyer magának az alkalmazásuk. Áramátalakító technológiának is nevezik, végül is ezt jelenti az inverter szó.

Inverteres működés előnyei

Az inverteres és a hagyományos készülékek közötti kulcsfontosságú eltérés a fordulatszámszabályozás. Kisebb és fokozatosabb terhelés mellett jóval hatékonyabb működés. A leadott névleges teljesítmény nő, a fogyasztásuk viszont csökken. Az inverteres gépek jóval csendesebbek, hatékonyabbak, rövidebb idő alatt kevesebb energiafelhasználással biztosítják ugyanazt, vagy jobb eredményt, mint hagyományos társaik. Akár 30%-os energiamegtakarítás is elérhető velük, hosszabb élettartamúak, a magasabb áruk hamar megtérül.

Az inverteres mosógépek

Mosógép minden háztartásban megtalálható, a legtöbbet asznált háztartási nagygépek közé tartozik. Mosógép vásárlásnál, cserénél az üzletekben gyakran elhangzik, hogy válasszon inverteres mosó vagy éppen szárítógépet! De miért jó ez nekünk?

 • az inverteres motorokban nincs szénkefe, ami kopóalkatrésznek számít
 • a hagyományos motorokban lévő szénkefe súrlódása és felmelegedése miatt a motornak bizonyos időközönként pihennie kell, ami a felhasználó szempontjából magasabb mosási vagy szárítási időben mutatkozik meg
 • hosszabb az élettartamuk
 • akár 30-50 %-kal kevesebb is lehet az energiafelhasználásuk
 • magasabb centrifugálási sebesség

Inverteres mosógép

Klímák inverteres technológiával

Ezek a klímaberendezések úgy működnek, hogy nem a kompresszor ki- és bekapcsolása révén, hanem a viszonyoknak megfelelő teljesítmény leadásával változtatják a helyiség hőmérsékletét. Amikor a helyiség hőmérséklete eléri és fölé megy a klímán beállított értéknek, a klíma ezt érzékeli és elkezdi a hőmérsékletet csökkenteni, ahogy megközelíti a beállítottat, csökkenti a kompresszor hűtőteljesítményét és 1-2 Celsius fokos tartományban fenntartja a kívánt hőmérsékletet.

Előnyei:

 • kedvezőbb üzemeltetési költség
 • a lassabb indulás miatt nem terheli meg kiugrásszerűen a villamos áram hálózatot (emiatt oda is telepíthetőek, ahol korábban a kiugró terhelést jelentő berendezések nem voltak alkalmazhatók)
 • kifinomult vezérlés, pontos hőmérséklettartás
 • alacsony zajszint, csendes működés (a zúgó, hangos klímák fejfájást okozhatnak, zavaróak lehetnek pihenés vagy munkavégzés közben is)
 • kevésbé érezhető légáramlat, elhanyagolható huzatérzet
 • magasabb komfortérzet a helyiségben

A kedvezőbb működtetési kiadások mellett nagyon fontos, hogy az áramátalakító klímák az emberi szervezet számára jóval kényelmesebb működést biztosítanak, a halkabb üzemelés a fülünknek barátságosabb, a csontoknak, ízületeknek kedvezőtlen huzatérzet pedig nem jelentős.

Inverteres hegesztők

Egy inverteres hegesztőnek nem kihívás az áramerősség szabályozása munkamenet közben, sőt, a hegesztő maga szabályozza a szükséges feszültséget. Az áramátalakítós hegesztők használatakor a hegesztőpálca nem gyakran tapad le, de ha mégis, nagyon könnyű leválasztani a munkadarabról, és egyszerűbb az ívet is begyújtani.  A hagyományos hegesztőberendezések használata során a hegesztés közben nincs lehetőség változtatni az áramerősségen, emiatt megnőhet a hegesztésre szánt munkaidő. Az ilyen hegesztők gyártásában élenjáró vállalat például a több, mint 50 éves múlttal rendelkező olasz gyártó a DECA.

Előnyei:

 • könnyű használat, akár kevésbé gyakorlottak is tudnak vele szépen hegeszteni
 • kicsi súly, általában 4-8 kg, így könnyű szállítani, magunkra venni, vállra akasztani
 • abban az esetben, ha a hegesztőpálca letapad, a vezérlése leszabályozza az áramot, ezáltal nem megy tönkre a munkánk
 • vékonyabb anyagok hegesztésére is alkalmas

Napelem inverter

A napelem inverter a napelemes rendszer központi eleme. Átalakítja a napelem panelek által termelt egyenáramot használható váltóárammá, majd továbbítja az elektromos berendezések számára.

Adatokat, hibaüzeneteket is küld a napelemes rendszer működéséről. Ezek az adatok kellenek ahhoz, hogy észleljük, ha valamilyen meghibásodás adódott, vagy valamelyik panel nem megfelelően termeli az egyenáramot.

Az egyenáramnál, ahogy arra a neve is utal, az elektronok folyamatosan egy bizonyos irányba mozognak, míg a váltakozó áramban az elektronok folyton irányt változtatnak. Az optimális viszont a váltakozó áram, ezért szükséges, hogy az inverter átalakítsa a napelemek által termelt áramot. A modernebb típusok figyelik a villamosenergia hálózatot is, áramkimaradás esetén a háztartás áramellátását is felfüggesztik. Komoly védelmi funkciókat is ellátnak.

Inverteres napelem

Inverter, ahol csak lehet!

Sok- sok előnye van tehát az inverteres technológiának, sőt, láthatjátok, hogy bizonyos területeken, mint például a napelemes rendszerek működése, megkerülhetetlen a használatuk.

Amikor gépeket, berendezéseket vásároltok és felmerül az inverteres opció lehetősége, nyugodtan mondjatok rá igent, hiszen egy sokkal hatékonyabb, hosszabb élettartamú, sőt adott esetben alacsonyabb üzemeltetési költségű megoldáshoz fogsz jutni! A hegesztésről olvasnál, olvasd el Hegesztési kellékek című írásunkat!

Kapcsolódó ötletek

Barkácsgépek és kéziszerszámok útmutató

A hegesztés nem játék, nagyon fontos, hogy a munka során kellő elővigyázatossággal, körültekintéssel végezzük a feladatot, a védőfelszereléseket viseljük

Idő: Teljes délután
Kerti gépek és kéziszerszámok útmutató

Mai bejegyzésünkben a mélykúti szivattyú telepítése és bekötése lesz a téma, hogy a fúrt kút flottul működjön! 

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!