Ipari olajsütő, fritőz

Az ipari olajsütő, vagy fritőz gyakran használt berendezés különféle kereskedelmi és vendéglátóipari konyhákban, ahol szükséges, hogy nagyobb mennyiségű ételt süthessünk egyszerre. Rengeteg finom étel elkészítésében jeleskednek a klasszikus sültkrumplin túl is, például különböző halak vagy olajat igénylő tésztafélék esetében. A webáruházunk kínálatában pedig számos kiváló minőségű termék között lehet válogatni!

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
45 590 Ft - 298 490 Ft
Márka
Termék státusza
Szűrés és rendezés
16 termék
16 termék

Az ipari olajsütők, fritőzök típusai

Az ipari olajsütők különböző kialakításban kaphatók, beleértve a kisebb műveletekhez való asztalra helyezhető modelleket és a nagyobb volumenű sütési igényekhez való padlós, szabadonálló modelleket.

Az asztali ipari olajsütőket úgy tervezték, hogy kompaktak és helytakarékosak legyenek, így ideálisak a korlátozott konyhai területtel rendelkező létesítmények számára, mint például kisebb konyhákba vagy ételkocsikba, ahol minden centiméternyi hely számít. Kisebb méretük ellenére ezek a fritőzök hatékonyak, az elektromos verzióik pedig könnyen telepíthetők és mozgathatók, ami a tisztítás vagy a konyha elrendezésének átszervezése céljából lehet hasznos.
A szabadonálló ipari olajsütők nagyobbak, és úgy tervezték őket, hogy nagyobb adag ételek befogadására is alkalmasak legyenek, így jobban megfelelnek olyan létesítmények számára, ahol a menü például nagy mennyiségű sültet tartalmaz. Ezek a modellek általában nagyobb teljesítménnyel és kapacitással rendelkeznek az asztali olajsütőkhöz képest, így nagyszerű választás a forgalmas kereskedelmi konyhák számára.

Ezek az eszközök elérhetőek gázüzemű vagy elektromos változatban is. A gázüzemű fritőzök pontos hőmérséklet-szabályozást és nagyobb kapacitású opciókat, az elektromos fritőzök pedig egyszerűbb telepítést és gyorsabb felfűtési időt biztosítanak. Az ipari olajsütő kiválasztásakor fontos figyelembe venni olyan tényezőket, mint a sütni kívánt ételek típusa, a sütésre szánt ételek mennyisége és a konyhában rendelkezésre álló hely.

Biztonsági intézkedések ipari olajsütő használatakor

Mivel az ipari olajsütők több liternyi magas hőmérsékletű, forrásban lévő olajat tárolnak, ezért elengedhetetlen, hogy a használatuk előtt megfelelően tájékozódjunk róla, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük az esetleges baleseteket.

Mindig legyen nálunk biztonsági felszerelés, mint például a sütőkesztyű, és menjünk biztosra, hogy mikor az elkészült forró ételeket vesszük ki a sütőből, akkor tisztában vagyunk a környezetünkkel, nehogy valaki hirtelen mögénk kerüljön. Mindig viseljünk zárt, csúszásmentes cipőt, és olyan ruházatot, amelyben a legkevésbé valószínű, hogy megégethetjük magunkat.

Fontos az is, hogy semmiképp se töltsük túl olajjal az eszközt, még akkor sem, ha sietnünk kell az esetlegesen megnövekedett rendelések miatt, hiszen ez nagyon könnyen vezethet égési sérülésekhez a kifröccsenő olaj miatt. Használatakor érdemes éppen ezért tűzoltó készüléket is tartani a helyiségben.

Ipari olajsütők tisztítása

  • Kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk lehűlni.
  • Öntsük le az olajat egy edénybe, hogy azt ki lehessen üríteni vagy szűrni.
  • Vegyük ki a sütőkosarakat és más kivehető elemeket, és tisztítsuk meg őket forró, szappanos vízben, majd alaposan öblítsük ki és szárítsuk meg.
  • Zsírtalanító oldattal és forró vízzel tisztítsuk meg a fritőz belsejét, különös figyelmet fordítva a fűtőelemekre és más nehezen hozzáférhető területekre.
  • Öblítsük le a fritőzt alaposan forró vízzel, és tiszta ruhával vagy papírtörlővel szárítsuk meg.
  • Töltsük újra a gépet tiszta olajjal, és helyezzük vissza a sütőkosarakat és más kivehető tartozékokat.
  • Ezt a folyamatot minimum hetente érdemes elvégezni, de ha nagyon gyakran van használva az eszköz, akkor előfordulhat, hogy ettől több alkalommal is igényli a tisztítást.
  • Az olajat mindig cseréljük le az előírásoknak megfelelően, hiszen a nem megfelelő minőségű olaj használata megváltoztathatja a benne elkészített étel ízét, és biztonsági problémákat is okozhat.

A megfelelő ipari olajsütő kiválasztása

Kapacitás: Olyan ipari fritőzt érdemes választani, amely képes a kívánt mennyiségű ételt kezelni, így például egy kisebb konyhába, ahol kevesebbet lenne használva az eszköz, elegendő egy asztalra szerelhető modell is. Emellett fontos figyelembe venni azt is, hogy hány sütőkosár fér el az olajsütőben és mekkora a tartálya.

Hőmérséklet-szabályozás: Mindenképp győződjünk meg róla, hogy olyan modellt válasszunk, amely pontos hőmérséklet-szabályozással rendelkezik és képes egyenletes hőmérsékletet tartani, hiszen ez biztosítja az egységes eredményeket a sütés terén is.

Biztonsági funkciók: Érdemes olyan ipari fritőzt választani, amely rendelkezik bizonyos biztonsági funkciókkal, mint például az automatikus kikapcsolás, amely rögtön lekapcsolja az eszközt, ha az olaj túl forró lenne, vagy sokáig hagynák felügyelet nélkül, illetve a túlmelegedés elleni védelem, amely megakadályozza, hogy a gép véletlen tüzet okozzon.

Egyszerű használat: Célszerű olyan modellt választani, amely felhasználóbarát kialakítással rendelkezik, és könnyen tisztítható. Egyes darabok például beépített szűrőrendszerrel is rendelkeznek, amely nemcsak segíti az olaj minőségének megőrzését, de csökkentik a gyakori olajcsere szükségességét is.

Költségek: Természetesen a fritőz ára is meghatározó szempont lehet, viszont nem feltétlenül a legolcsóbb darab a legjobb, érdemes inkább mérlegelni a kiválasztott modell kezdeti árát annak tartósságával és teljesítményével összehasonlítva. Az asztali modellek általában olcsóbbak például, mint a szabadonálló párjaik.

A Profibarkács.hu kínálatában egyéb nagykonyhai gépeket is találsz.