Gumitányér sarokcsiszolóhoz

A gumitányérok a sarokcsiszolók fontos tartozékai, hiszen a tépőzáras csiszolókorongok felfogatását teszik lehetővé. A Profibarkács webáruházban tisztában vagyunk a gumitányérok jelentőségével, éppen ezért óriási választék áll belőle rendelkezésre, hogy minden munkához, minden sarokcsiszolóhoz, rotációs csiszolóhoz, polírozógéphez, fúrógéphez legyen megfelelő típus. A gumitalpak tépőzáras megoldással biztosítják a csiszolótárcsák gyors, egyszerű rögzítését, majd a munka végeztével az eltávolítását.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
790 Ft - 6 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Korong átmérője  (mm)
-
115 mm - 180 mm
Termék státusza
Szűrés és rendezés
32 termék
32 termék

A sarokcsiszoló gumitányér funkciója

A csiszolópapírok felfogatásához használt kiegészítők a gumitányérok. Különböző típusú gépekhez alkalmazhatók (sarokcsiszoló, rotációs csiszoló, polírozó, stb.). Tépőzárral működik, vagyis tépőzár segítségével fogja magához a csiszolópapírt. Ez nem csak azért előnyös, mert egyszerűen felkerülhet a csiszolótárcsa a gumitalpra, de cserénél sem kell semmilyen szerszám, a tépőzár egyszerű leválasztást tesz lehetővé. Tépőzáras gumikorongnak, illetve tépőzáras csiszoló gumitárcsának vagy tartótányérnak is nevezik.

Különböző átmérőjű gumitalpakat gyártanak, a gépre felfogatásuk pedig általában M14 mm-es menettel történik. M14 menettel és a beleilleszkedő csappal használhatók sarokcsiszolóhoz és fúrógéphez is. A gyártók mindig feltüntetik a maximum fordulatszámot, amelyen a gumitalp használható.

Hogyan válasszon gumitányért csiszológépéhez?

A funkciójából eredően a tépőzáras gumikoronggal csak közvetett módon történik a munkavégzés, hiszen ahhoz kell, hogy a csiszolópapír tépőzárral felfogatható legyen. Lényegében tartást, stabilitást ad a csiszolóvászonnak, de nem a gumitalp munkálja meg az anyagot. Van, aki elkötelezett egy vagy néhány gyártó termékei mellett, és csak tőlük vásárol, lehet márkanév alapján is választani természetesen.

De, ami minden esetben fontos, hogy az alkalmazni kívánt csiszolókorong méretéhez illeszkedjen a gumitalp átmérője, az alkalmazni kívánt géppel kompatibilis legyen, a gyártó által feltüntetett maximális fordulatszámot vegye figyelembe! Elsősorban viszont a csiszolókorongot kell jól megválasztani, a csiszolás végeredményét ez fogja meghatározni. A csiszolótányérnak másodlagos szerepe van a folyamatban. Olyan csiszolólapot válasszunk, amely méretben (a furat és a korongátmérő nagyságát tekintve, vastagságában és a maximálisan megengedett fordulatszám szempontjából is) illeszkedik a gépünkhöz.

gumitányér

A csiszolólapok helyes megválasztása a gumitányérhoz

A csiszolólapok helyes megválasztásán nagyban múlik a munka sikere, persze a csiszoláshoz használt gép paraméterei sem elhanyagolhatók. A csiszolókorongokon található számozás jelzi, hogy finom, közepes vagy durva szemcsetípussal van dolgunk. Minél nagyobb ez a szám, annál finomabb a csiszolópapír.

  • régi festék, lakk eltávolításához durva szemcsés ajánlott: 80-120 között
  • a festés előkészítése során a felület érdesítéséhez közepes erősségűt: 150-180 közöttit
  • a felületkezelés előtt a festés apróbb hibáinak javítására és a festék felületének simítására finom szemcsés ajánlott: 240-400 közötti

A 80 alatti csiszolókorongokat általában famegmunkálás, míg a 400 felettieket jellemzően polírozáshoz használják.

A különböző méretű szemcsék kötőanyagba vannak ágyazva. A kopást tekintve lényeges a szemcsék anyaga is. Általánosan használt a korund, illetve ennek alumíniumoxiddal és szilíciumkarbiddal vegyített kombinációja, ezeket fedőgyanta rögzíti. A legkorszerűbb termékeknél találkozni kerámia-, cirkon-korund vagy kompakt szemcséjű csiszolóanyaggal is.

A gumitányér, a csiszolókorong és a gép tökéletes kombinációja

A munkadarabok felületének simasága elsődleges fontosságú. Nehéz feladat azonban az adott munkafolyamathoz a legmegfelelőbb csiszolóvászon, tartozék, gép kiválasztása. Ha a csiszológépek kiválasztásához van szüksége tanácsra, segítségre, olvassa el az ezekről szóló blogbejegyzésünket.

Amikor csiszolásról beszélünk az első fázis mindig a durva csiszolás, majd ezt követheti a több fázisú finom csiszolás. A különböző munkafázisokhoz természetesen különféle finomságú csiszolópapír használata javasolt, hogy a megmunkált felületek a szükséges mértékben váljanak simává. A durva csiszolás célja a felületi egyenletlenségek eltüntetése. A második fázisban a durva csiszolás által okozott karcok eltüntetése a cél.
A következő fázisokban a felületek simaságának kialakítását kel elérni.
A munkadarabok a legtöbb esetben finomabb felületkezelést, csiszolást igényelnek. Ha géppel végezzük a csiszolást, figyelni kell, hogy nem szabad túlzottan rányomni a felületre, abból a célból, hogy meggyorsítsuk munkafolyamatunkat, mert ellenkező hatást érünk el. A csiszolópapír szemcséi gyorsan eltömődhetnek az erős nyomás következtében, ami, ha beég a felületbe, szinte lehetetlen eltávolítani.

Gépi csiszolás esetén mindig a gépünk tárcsájához, a gumitányérhoz méretben passzoló csiszoló korongot válasszunk. Ha a gép porelszívásra alkalmas, a porelszívó lyukak a csiszoló papír felületén, azonos helyre kerüljenek a gépen levőkkel.

 

Sarokcsiszoló gumitányérok a Profibarkácson

A tépőzáras gumikorong felhozatal a Profibarkácson legalább olyan választékos, mint a csiszolókorongoké vagy a csiszológépeké. Extol, Graphite, Wolfcraft, Vorel gyártók gumitárcsáiból választhat a csiszológépéhez, illetve az alkalmazni kívánt csiszolópapírhoz megfelelőt.

A csiszoláshoz ne felejtse el a csiszolókorongokat is beszerezni, finom, közepes, durva szemcséjűekből is érdemes tartani néhány darabot, függetlenül attól, hogy most melyikre van szüksége. Jó, ha van mihez nyúlni mindig, mikor csiszolni kell valamit és nem kell csiszolólapért rohangálni.

Rendelje meg a kiválasztott termékeket házhoz szállítással otthona kényelméből, és regisztrált vásárlóként élvezze az ezzel járó előnyöket!

 

Tanácsok gumitányér vásárlásához

Ha a gépem magasabb fordulaton is használható, mint a gumitányér, mehet a munka ezen a fordulaton is?

Nem, a gumitányéron feltüntetett fordulatszámot ne lépje túl a gépi munka során!

Az Extol Industrial polírozógéphez (8792500 típus) van megfelelő gumitányérjuk?

Igen, például az Extol tartalék gumitalp ezzel a géppel kompatibilis. Webáruházunkban a termék leírásánál megtalálja ezt a típusszámot.

Mit jelent a gumikorongon a ZIP felirat?

Ez jelzi, hogy tépőzáras a gumitalp.