Gyalukés

A kézi gyalugépekhez nélkülözhetetlenek a gyalukések, hiszen csak éles, jó minőségű késekkel lehet a maximumot kihozni belőlük! A vésők és asztali körfűrészek mellett a kézi gyaluk is az asztalosműhelyek alapvető berendezései, de ha valaki gyakran dolgozik fával, akkor is érdemes beszereznie egyet. A gyalukések legtöbb esetben 2 darabos szettben vásárolhatók, a gyártók feltüntetik melyik eszközbe alkalmasak, erre figyelni kell rendelésnél. Aki sima, egyenletes fafelületet szeretne, annak a gyaluk és gyalukések nem maradhatnak el a műhelypolcáról.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
1 590 Ft - 14 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Szélesség
-
5 - 29
Termék státusza
Szűrés és rendezés
10 termék
10 termék

Gyalukések a sima felületekhez

Nem csak az asztalos szakembereknek, de az otthoni ezermestereknek, barkácsolóknak is jól jön egy kézi gyalu, akár mechanikus, akár elektromos vagy akkus fajta. Számos esetben nagy segítséget jelentenek, amikor sima fafelületről, szálkamentesítésről, fából készült bútorok, tárgyak méretre igazításáról van szó. A gyalu meglétének és használatának egyik nagy előnye, hogy a fatelepeken a gyalulatlan faanyagok olcsóbban beszerezhetők és van, aki inkább maga végzi el a gyalulási munkát, költséghatékonyabb módon. Jó szolgálatot tesznek a nyílászárók felújításánál is oldalhorony készítésénél, falcolásnál.

A gyalukések legtöbb esetben élezhetőek, de egy bizonyos idő után muszáj cserélni őket, és egyébként is jó, ha van kéznél mindig 1-2 éles, bevethető gyalukés, hiszen gyorsan kicserélhető a gyaluban és folytatható a munka. Az élezés pedig kivitelezhető később, nem áll meg a munka.

Asztalos munkáknál jól jöhet egy porszívógép, hogy a keletkezett forgácsot, port könnyen eltávolíthassuk.

Gyalukések, gyaluk paraméterei

A gyártók a gyalukések csomagolásán feltüntetik azt, hogy milyen típusú gyaluhoz alkalmasak (kézi, gépi), pontosan melyik típushoz, sőt esetenként felsorolják, hogy mely márkák berendezéseivel kompatibilisek. A késeknek legtöbbször mindkét oldala használható, ez nagy előny és hosszabb alkalmazást tesz lehetővé, kitolja az élezés vagy csere szükségességét. Van olyan gyalukés, amelynek a csomagolásán az van feltüntetve, hogy minden olyan gyaluhoz megfelelő, amely a megadott hosszúsággal rendelkezik. Ebben az esetben könnyű dolgunk van, a méretre kell csak figyelni!

A gyalukések anyaga többféle lehet.

  • WS: Hagyományos acél gyalukés, wolfram tartalmú
  • CrV: Króm-Vanádium anyagú kés, kétszer éltartóbb mint a hagyományos WS gyalukés
  • HSS: gyorsacél gyalukés magasabb wolfram tartalmú, háromszor éltartóbb mint a hagyományos WS gyalukés
  • TCT: sokkal tovább élesek maradnak, wolfram karbid heggyel

HSS vagy TCT gyalukés?

A gyorsacél gyalukések, vagyis más néven HSS, élesebbek és ez simább eredményt tesznek lehetővé a gyalulás folyamata alatt. A TCT, vagyis wolfram-karbid hegyű kések vagy másik nevükön keményfém kések (HM) minimálisan kevésbé élesek ugyan, de akár 5-ször tovább élesek maradnak. A HSS késekkel a gyalulás simább eredményt ad, de a TCT kések hatásossága is nagyon jó. Ha pedig fő szempont az élezés gyakoriságának szükségessége, egyértelműen TCT!

 gyalukés

 

Hornyolás éles gyalukéssel felszerelt gyaluval

Oldalhorony készítésénél vagy más néven falcolásnál is nélkülözhetetlen eszköz a gyalu. Az elkészítendő horony legnagyobb elérhető oldalméretét a gyalu késmérete határozza meg. A horony lehetséges mélységét a gép szerkezeti kialakítása határozza meg, mivel a gép egy meghatározott értéken túl már nem süllyeszthető a munkadarabba. A horonymélység beállító tartozék vagy a párhuzamvezető, ami gondoskodik a gép egyenes vezetéséről nagyon fontos kiegészítők a munkában.

A gépek csúszó talpának közepén V alakú horony van, gyalulási munka folyamán ezt a hornyot kell a deszka élére helyezni és így vezetni a gyalut.

A gyaluk és egyéb faipari gépek veszélyes munkaeszközök. A gyártók különböző mechanikai védelmek alkalmazásával próbálják a baleseteket elkerülni. Az éles gyalukések nélkülözhetetlenek a minőségi munkához, ugyanakkor a kések cseréje, élezése, a gyalukkal való munka nagyfokú körültekintést igényel!

Gyalukések a Profibarkácson

Webáruházunkban a legnagyobb gyártók kiváló minőségű gyalukéseit rendelheti meg, a választékban megtalálhatók az Extol, Graphite, Verto, Wolfcraft, Sthor, Einhell kései, pótkései. Többféle gyaluhoz kiválasztható a kompatibilis kés, akár TCT akár HSS acél kivitelben. Ha a műhelyében van egy megbízható élezőgép, az életlen késeket könnyedén éles állapotúra állíthatja vissza, de ha nem akar ezzel bajlódni vagy nincs hozzá megfelelő felszerelése, tartson mindig néhány pótpengét a gyalujához a műhelyben!

Otthona kényelméből, egyszerűen házhozszállítással megrendelheti gyalugépeit, gyalukéseit, de szükség esetén csak a kések pótlására is van lehetőség, csak tudni kell milyen eszközbe kell pontosan a gyalukés.

Rendeléskor ne felejtsen el regisztrálni, így minden további vásárlásnál élvezheti a törzsvásárlói kedvezményeket. Ha pedig ideje engedi és szívesen olvas érdekes cikkeket barkács, kert témában vagy éppen választást könnyítő tippeket gép, eszköz vásárlás előtt, mindenképpen kövesse figyelemmel a Profibarkács Blogját!

 

Gyakran felmerülő kérdések a gyalukésekkel kapcsolatban

 

A HSS vagy a TCT gyalukés marad tovább éles?

A TCT akár 5-ször tovább marad éles.

A Wolfcraft gyalukés csak Wolfcraft berendezéssel használható?

Nem, a gyalukés adatainál feltüntetésre kerültek az egyéb típusok is, pl Bosch, Aeg, Metabo stb. A méretre figyelni kell!

Egy darabos vagy több darabos gyalukést érdemes vásárolni?

Általában 2 darabos szettben rendelhetők, kevés gyártó van, amelyik egy darabos kiszerelésben készítené.