Falcfogó

A bádogosmunka és a lemezhajlítás egyik alapvető szerszáma a falcfogó, vagy lemezhajlító fogó. A falc a német Falz szóból ered, jelentése: horony. A fémlemezek alakítása, megmunkálása, tetőfedés, csatornázás, bádogosmunka során nélkülözhetetlen alapvető szerszám, de az ezermesterek is szeretik, ha rendelkeznek egy ilyennel az otthoni szerszámosládában. A gyártók a felmerülő igényekhez folyamatosan fejlesztik a kéziszerszámok választékát, így manapság már rengeteg féle lemez hajlítására alkalmas fogó van a piacon, a kereslethez igazodva.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
5 590 Ft - 16 590 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
13 termék
13 termék

Falcfogó az alapvető bádogosszerszám

A bádogosmunkáknál az egyik legszükségesebb munkaeszközök a lemez hajlítására készült szerszámok, akárcsak a festőknél az ecset. Szinte minden feladatnál szükség van rájuk, akárcsak egy erős lemezvágó gépre vagy ennek híján lemezvágó ollókra.

Az épületbádogos a tetőkön és más épületszerkezeti elemek csatlakozásánál vízmentességet biztosító bádogalkalmatosságokat hoz létre (párkányzat, eresz, ablakkönyöklő, kéményszegély, vápa, tető kibúvó stb.), és a csapadékelvezetés is a fő feladata. (pl.: ereszcsatorna) Elkészíti a tető díszelemeit is, összefolyót, szélkakast és a már kész elemeket a helyszínen összeépíti, felrakja.

 A bádogos szabásmintákat készít a bádogosfeladatokhoz, majd elvégzi az elkészült munkadarabok, a bádoglemezlapok és az épületbádogos-szerkezetek épületekre szerelését, szükség esetén felújítását, javítását, háztartási bádogosszerkezeteket, használati és berendezési tárgyakat és épületdíszítő elemeket készít és helyez el.

Feladatai:

  1. a szabásminták megszerkesztése;
  2. csatornák és lefolyócsövek felszerelése;
  3. a rögzítőelemek, az ereszszegély, a vápaelemek, a fal-, orom- és kéményszegélyek felszerelése;
  4. a szellőzőidomok kialakítása és elhelyezése;
  5. az oldalszegélyek szükség szerinti kialakítása;
  6. a lemezfedés vízzáróvá alakítása forrasztással, karcolással, lécfedéssel);
  7. az anyag leszabása minták alapján (díszműbádogos munka);
  8. az egyes lemezek formára alakítása;
  9. a tetődísz összeállítása.

 

Falcfogó, a lemezhajlító fogó, falclezáró fogó

A jó minőségű falcfogókra több feladatnál is szükség van:

  • ereszcsatornázás: a tetőről levezeti a vizet a lefolyókon keresztül
  • ereszszegély: zsindelyes tetők esetében
  • falfedés: főleg, ha a tűzfal, oromfal a tető fölé emelkedik, a csupasz falfelület megóvása céljából be kell lemezzel borítani
  • falszegély: ha a tető találkozik egy fallal
  • oromszegély: ha a tető ereszdeszkával végződik
  • párkányok
  • eresz lemezzel való borítása: elterjedt mostanában, hogy az ereszdeszkát lemezzel borítják, többé nem kell cserélni, festeni, sokkal tartósabb
  • kémények lemezes bevonása: szintén népszerű manapság, és időtálló megoldás
  • kerítés lábazatok lemezelése, kerítésoszlopok lemezelése: a víz elvezetésére, a felület megóvására a bádogosok lemezt hajlítanak méretre ezekre a felületekre

Miért fontos, hogy jó minőségű lemezhajlító falcfogót használjunk?

A lemezmegmunkálásnál nagyon fontos, hogy a horganyzott felület ne roncsolódjon, a lemezek élei egyenesek, simák maradjanak a megmunkálás után is. A minőségi, neves gyártóktól származó szerszámokkal tökéletes éleket, íveket lehet kialakítani a munkadarab megóvása mellett.

Az első osztályú szerszámok sokkal strapabíróbbak és időtállóbbak is, mint a bóvli, silány versenytársak. A márkás szerszámok talán picit drágábbnak tűnhetnek, de hosszútávon lehet rájuk számítani, mindenképpen érdemes áldozni rájuk. Nem mindegy, milyen lesz a munka végeredménye, nagyon meghatározó, hogy az adott szerszám mennyire pontos, erős anyagból készült-e, és nem utolsósorban mennyire jó az ergonómiája, a fogása az egész napos munka során.

 Falcfogó

Falcfogók, falclezáró fogók típusai, tulajdonságai

Típusai:

  • falcfogó
  • falc lezáró fogó: olyan szerszám, mely a lemezt közvetlenül az eresz felé húzza. Gyakran használják tetőablakok kialakításánál. Lehetővé teszi a lemez szabad hajlítását 90 fok fölé. Ideális szöghornyok lezárásához, alkalmas sarokhomlokzatokhoz és hosszabb csatlakozásokhoz, függőlegesen, vízszintesen és ferdén is alkalmazható.

Különböző méretekben kapható, anyaguk általában acél.

Létezik dupla falc lezáró fogó is, ez egy acél bilincs, melyet egy lap kézi zárására használnak, álló szögletes varrással, kettős varrással. Alkalmas a nehezen elérhető helyeken történő munkához is.

Anyaguk: általában acél vagy Cro-mo fémötvözet, mely az acélnál könnyebb, de tartós és ellenálló, rugalmas ötvözet.

Méretük: a lemezhajlító fogók hossza 250-280 mm általában, a horony lezáró fogók mérete pedig 450*200, 480*220 mm leggyakrabban. A lemezhajlítóknál fontos még a pofa szélesség, ez általánosan 60 mm, de vannak ettől eltérő darabok is.

Hajlásszög: a lemez hajlításra alkalmas fogók leggyakrabban 45/90/180 fokos hajlásszöggel kaphatók, igény szerint.

Markolat: általában csúszásmentes gumi

Falcfogók, lemezhajlító fogók a legjobb minőségben a Profibarkácstól

Nálunk a legnagyobb gyártók, mint a Yato, Neo, Proline lemezhajlító fogóit és falc lezáró fogóit is megtalálja, mindegyik kiváló minőségű acél vagy Cro-mo alapanyagú szerszám, hosszútávon számíthat rájuk a napi munka során. Többféle hajlásszöggel kaphatók, komfortos markolattal, hogy stabil fogást biztosítsanak, ugyanakkor kíméljék a kezeit.

 

Felmerülő kérdések a falcfogókkal, lemezhajlító fogókkal kapcsolatban

 

Ár-érték arányban melyik egyenes falcfogó a legjobb?

A Yato 280 mm-es egyenes falcfogója verhetetlen, kiváló minőség, megfizethető áron.

A Neo falcfogóját néztem ki, a Cro-mo acél mit jelent?

Ez egy kiváló minőségű ötvözet, mely korrózióálló, elnyeli a rezgéseket, az alumíniumhoz képest kisebb a tömege, várható élettartama pedig örök.

A Proline falcfogói jó minőségűek?

Igen a Proline lengyel gyártó megbízható minőséget gyárt, szerszámait extrém igénybevételre is tesztelik.