Talaj pH mérő

A webáruházunkban kapható talaj PH mérőkkel mindig pontos képet kaphat arról, hogy a termőtalaj milyen állapotú. Savas, netán lúgos? Az egyes növények szempontjából nem mindegy, hogy milyen PH-val rendelkezik a talaj. Az alapkőzet nagymértékben befolyásolja a kémhatást, de a csapadék is kioldhatja a fontos bázikus vegyületeket, ami savasodáshoz vezet.

 

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
4 190 Ft - 7 290 Ft
Márka
Termék státusza
Szűrés és rendezés
4 termék
4 termék

Talaj PH mérők szükségessége

 

A PH értéknek fontos szerepe van a növények egészséges fejlődésében. A PH érték ismeretével, mérésével jól kiválasztható, hogy az adott talajhoz melyik növényfajta a legoptimálisabb. Szükségessé válhat a talajhoz PH befolyásoló anyagokat adni, mint például a műtrágya. Ha ismerjük a PH-t, azt is tudni fogjuk mit és mennyit adjunk a talajhoz. A PH mutatja meg, hogy savas vagy lúgos kémhatású a talaj. Minél alacsonyabb a hidrogénionok koncentrációja, annál lúgosabb a talaj, minél alacsonyabb a hidogénion tartalma, annál savasabb. A lúgos kémhatás 7-14 között van, a savas 0-7 között. A PH érték a talaj kémiai tulajdonsága, ami meghatározza a növény fejlődését, a tápanyagok felvehetőségének befolyásolásával. Egyes növények inkább a savanyú, mások a lúgos talajban fejlődnek jobban. A növények nagy része a semlegeshez közeli, enyhén savanyút kedveli.

 

Talaj PH mérés eredményei: lúgos, savas, semleges?

Az alábbi táblázat jól szemlélteti az egyes kémhatások megnevezését és tartományait:

ph szintek

(forrás: A megfelelő növényt a megfelelő helyre! I. rész – a talaj kémhatása - Agrofórum Online (agroforum.hu))

Flo 4 funkciós talaj PH mérő

Webáruházunk PH mérő kínálatában kiemelkedő tudással bír a Flo 4 funkciós talaj PH mérője. Ezzel a kis eszközzel akár 4 féle információt is begyűjthet, ami segítheti a növénytermesztést:

  • talaj nedvességének értéke
  • talaj PH értéke
  • talaj hőmérséklet
  • fényintenzitás

 

 

A talaj PH mérőt 20 cm-es szondával és jól leolvasható LCD kijelzővel gyártották, ami a mérést, leolvasást egyaránt egyszerűsíti. A készülék kikapcsolási funkciója védi az akkumulátor élettartamát.

talaj ph mérő

A talajnedvesség mérése rendkívül fontos információhoz juttatja a gazdát, hiszen a növényeket a természetes csapadékon felül bizonyos időszakokban öntözni kell. A talajnedvesség mérés segít abban, hogy mikor és mennyit kell öntözni. A vízhiány terméscsökkenéshez, de akár a növény pusztulásához is vezethet.

Az egyes talajszenzorokkal is mérhető fényintenzitásnak is fontos szerepe van a növény életében. Ha nem kielégítő a fényintenzitás, a növény nem megfelelően fejlődik, de akár ki is pusztulhat. Ha elegendő a fényintenzitás, a fényet cukrokká, keményítőkké és fehérjékké alakítják, melyek szükségesek a terméshez.

A kínálatunkban elérhető mérőeszközök közül a Nature márka termékei kitűnő érzékenységgel mérik a pH-t és a nedvességtartalmat, a Flo brand családjába tartozó 4 funkciós mérő viszont biztos, hogy a talaj ökológiájáról mindent tudni vágyók kedvence lesz, hiszen az előbb sorolt négy érték mindegyikét méri:

  • a fényintenzitást 9 fokozatban (a fotoszintézis elengedhetetlen a növények számára, ugyanakkor nem mindegy, hogy mekkora az egyes fajok fényigénye, mely alapján négy csoportba oszthatjuk növényeket: a direkt fényt kedvelők, az árnyékot tűrők, az árnyékot kedvelők vagy a sötétséget kedvelők),
  • a nedvességtartalmat 5 fokozatban,
  • a pH értéket 3,5-9 közti tartományban,
  • a talajhőmérsékletet pedig 9-50 Celsius fok közti tartományban. (Tipp! Gondoljunk a téli növényvédelemre is, melyhez szintén segítséget nyújt kínálatunk! 

A védőkupak levétele után a szonda azonnal a talajba helyezhető, a digitális kijelzőről pedig egyszerű leolvasni a kapott értékeket.

Növények tipizálása a talaj kémhatás szempontjából

  • Acidofil (savas kémhatást kedvelő) növények például: japán juhar, vadrózsa, azálea, áfonya, molyhos nyír, csarab.
  • Bazifil (lúgos kémhatást kedvelő) nővények például: fanyarka, sóskaborbolya, pukkanó dudafürt, húsos som, cserszömörce, csikófark, aranyeső.
  • Semleges (közömbös kémhatást kedvelő) nővények például: kocsányos tölgy, piros ribiszke, fehér akác, fekete bodza, erdei málna.
  • +1 Nagyon különleges pH jelző növény, vagyis indikátor: a hortenzia. Savanyú talajon kék, lúgos földben rózsaszín virágot terem!

 

A talaj PH mérők által mért értékek alaptényezői

A talaj PH mérők által mért értékeket az alábbi tényezők befolyásolják:

  • éghajlat, időjárás: a hőmérséklet, pára, napsütés és minden időjárási tényező hatással van a termőföldre. A sok esővíz kimoshatja a tápanyagokat a talajból, így a talaj savassá válhat. Amikor talajban bomló anyagokkal kapcsolatba kerül a víz, ez szintén okozhat PH csökkenést, mivel a bomláskor szén-dioxid szabadul fel, a vízzel keveredve sav képződhet. Ha szárazság van, az ásványi sók koncentrációja magasabb lehet, ekkor a PH is emelkedett.
  • a növények: az adott termőföldön őshonos növények mindig meghatározzák a termőtalaj kezdeti PH értékét. A füves részek földje kevésbé savas, míg a fás területek savasabbak.
  • öntözővíz: az öntözéshez használt víznek is fontos szerep jut, lehet savas vagy lúgos.
  • talaj típusa: ez is befolyásoló hatású. Az agyag savasabb, a mészköves talaj lúgosabb. Nem minden talajban egyformán lehet a PH értéket külsőleg szabályozni, nem ugyanolyan mértékben változtatható például egy homokos talaj PH-ja, mint egy agyagosé.

 

Talaj PH mérők a Profibarkácson

Webáruházunkban Flo, Nature talaj PH mérőket, többfunkciós PH mérőket, talajnedvesség mérőket rendelhet kiváló minőségben. A növénytermesztéshez gyepszegélyt, ágyásszegélyt, ültető asztalt, csíráztató tálcát, komposztálót és minden egyebet beszerezhet, amire szüksége lehet. Termékeink mindig magas színvonalúak, hogy hosszú éveken át segítsék Önt a munkában. Hatékony célszerszámokkal a munkavégzés egyszerűbb, a végeredmény pedig sokkal jobb lehet!

Ha szívesen olvas barkácsolás, kertépítés, kertszépítés, ház körüli munkák, szerszámok, gépek témakörben aktuális tartalmakat, kövesse figyelemmel a Profibarkács Blogját!

Óriási termékválasztékunkból mindenki megtalálja az elképzeléseinek és a pénztárcájának megfelelő eszközt, gépet, berendezést. Rendelésnél ne hagyja ki a regisztrációt, hogy minden későbbi vásárlásnál élvezhesse a törzsvásárlóknak járó kedvezmények előnyeit!

 

Gyakori kérdések talaj PH mérőkkel kapcsolatban

 

A talaj PH mérők közül melyiket ajánlják, ami talajnedvességet is mér?

Van, amelyik típus többfunkciós. Talajnedvességet, de akár fényintenzitást, talaj hőmérsékletet is mérnek, típustól függően.

A talaj PH mérők csak PH-t tudnak mérni?

Van, amelyik típus többfunkciós. Talajnedvességet, de akár fényintenzitást, talaj hőmérsékletet is mérnek, típustól függően.

A talaj PH mérő 4-es értéket mutat. Ez mit jelent?

A talaj 4,5-ös PH alatt erősen savasnak számít.