Gázzsámoly

Ha a szabadtéri sütésre, főzésre esetleg grillezésre gondolunk, rögtőn a ropogó tábortűz, vagy az izzó parázs jut az eszünkbe. Sokunkat éppen ez tart vissza a kerti főzésektől, mert a tűzrakás és az azt követő takarítás sok vesződséggel jár és fokozott odafigyelést igényel. Számukra lehet remek segítség a gázzsámoly, amely egy nagyon sokoldalúan használható eszköz. Akár bográcsban sütünk, főzünk, akár tárcsát melegítünk vele, megkönnyíti a munkát és leegyszerűsíti a főzési folyamatot.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
10 490 Ft - 45 790 Ft
Márka
Termék státusza
Szűrés és rendezés
10 termék
10 termék

Mire való a kültéri gázégő, gázzsámoly?

Ha a szabadtéri sütésre, főzésre esetleg grillezésre gondolunk, rögtőn a ropogó tábortűz, vagy az izzó parázs jut az eszünkbe. Sokunkat éppen ez tart vissza a kerti főzésektől, mert a tűzrakás és az azt követő takarítás sok vesződséggel jár és fokozott odafigyelést igényel. Számukra lehet remek segítség a gázzsámoly, amely egy nagyon sokoldalúan használható eszköz. Akár bográcsban sütünk, főzünk, akár tárcsát melegítünk vele, megkönnyíti a munkát és leegyszerűsíti a főzési folyamatot.

A gázzsámoly megkönnyíti azok életét, akik egyszerűen és gyorsan szeretnének bográcsozni vagy sütni, ugyanis nem hagy parazsat, bárhol használható, biztonságos és nem utolsó sorban nagyon kényelmes is. További előnye, hogy a PB-gáz kiszámítható, egyenletes teljesítményt nyújt, így a főzési idő jól kalkulálható. A gázzsámolyok használhatók disznóvágáskor az üstök melegítésére, vagy házi pálinkafőző alatt is. Nagy előnyük, hogy könnyen és gyorsan beüzemelhetőek, akárcsak a működtetésükhöz szükséges palack, ami egyszerűen csatlakoztatható a készülékhez.

Gázzsámoly

A gázzsámoly, apella gázégő meggyújtása

A gyújtás történhet gyufával vagy elektromos szikragyújtóval, utóbbit már egyszerűbb gázzsámolyokba is beépítik. A szerkezet kizárólag kültéren használható, hiszen a levegőből vonja ki az égéshez szükséges oxigént. Fontos, hogy palackcserénél mindig új tömítést használjunk. Szintén fontos a biztonság érdekében, hogy a csatlakozásoknál ellenőrizzük a szivárgásmentességet, ehhez egyszerű szappanhab, vagy borotvahab is megfelel. Amikor befejeztük a sütést, először mindig a gázpalack csapját zárjuk el, csak utána a gázzsámolyét, így nem marad gáz a csatlakozó vezetékben. A palackból a gázkivétel csak és kizárólag a gyártó által előírt nyomáscsökkentő egységen (reduktoron) keresztül történhet. A palackcsere közben tilos dohányozni, vagy bármilyen más, nyílt lángú készüléket üzemeltetni. Tehát a tömítettség ellenőrzését ne nyílt lánggal vagy más gyújtóeszközzel végezzük! A palackot sem a tárolás, sem a felhasználás során nem szabad hőhatásnak kitenni, fellökni stb.

A gázzsámoly, kültéri  gázégó tárolása, karbantartása

Amikor éppen nem használjuk, lehetőleg takarjuk le, és tároljuk olyan helyen, ahol a rovarok, főleg a pókok nem férnek hozzá. Gyakori hibajelenség, hogy a pókok bemásznak a gázrózsába és eltömítik azt.

A gázzsámoly kiválóan alkalmas arra, hogy egy bográcsállvány alá helyezve helyettesítse a tűzet és elkészítsük rajta a kívánt ételt. Számos előnnyel kalkulálhatunk. Lényegesen egyszerűbb a hőszabályozás mint a hagyományos tűz esetében, a hőátadás egyenletesebb, kevesebb odafigyelést igényel és a takarításra sem kell időt pazarolnunk.

A gázzsámoly remekül helytál azokban a helyzetekben, amikor hírtelen nagy hőhatásra van szükségünk. Például egy steak megsütésénél egy gázzsámoly tökéletes párt alkothat egy öntöttvas serpenyővel, ugyanis itt az elsődleges célunk a húsra való kéregsütés. Egy komolyabb méretű steak meghaladhatja az 1 kg-ot is. Egy ekkora húsdarab pillanatok alatt „visszahűt” egy hagyományos serpenyőt, ami alatt egy normál konyhai gáztűzhely dolgozik. Ekkor oda a steakünk, mert a kérgesre sütött steak helyett főtt húst kapunk eredményül. A gázzsámoly használatával ez nem fordulhat elő.  

A gázzsámoly nagyon jól használható bográcsozás során is. A bográcsban való főzés egyik gyenge láncszeme, hibázási lehetősége, mindig a tűz. Nagy gyakorlat kell a szabadtűz precíz beállításához, hogy mindig az éppen szükséges hőhatást produkálja. Figyelmünk sosem lankadhat, így akár órákon keresztül szemmel kell tartanunk a lobogó tüzet, ahelyett például, hogy a barátainkkal foglalkoznánk. A gázzsámoly használatával azonban ezek a nehézségek és hibalehetőségek könnyen kiszűrhetőek, mert a hőerő szabályozása a gázzsámolyok esetében végtelenül egyszerű.

A gázzsámoly előnyei

A fentieken túl, a gázzsámoly nagyon hasznos segítség minden olyan sütési, vagy főzési műveletnél, amikor nagy felületen kell hőt leadnunk. Ilyen lehet például amikor paella serpenyőt helyezünk a gázzsámolyunkra. Ugyan ebben az esetben nem a nagy hőerőnek, hanem a nagy felületnek van jelentősége, de ugyanúgy elmondhatjuk, hogy már egy közepes méretű paella sütő esetében is, ezt a konyhai műveletet egy hagyományos, a háztartásokba rendszeresített sütőn már nem tudjuk elvégezni.

 

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy egy nagyon sokoldalúan használható eszközről van szó, amely egyfelől egyszerű használatával könnyíti meg az életünket, másfelől viszont számos olyan konyhai művelet van, amelyek során az eszköz használata nélkülözhetetlen, mert egy hagyományosan felszerelt konyha nem képes alternatívát nyújtani.

Kínálatunkban a Perfect Home gázzsámolyait találhatja meg.

Gyakori kérdések a gázzsámoly vásárlásakor

 

Mik a legfőbb előnyei a gázzsámoly használatának?

Nagyon sokoldalúan használható eszköz. Akár bográcsban sütünk, főzünk, akár tárcsát melegítünk vele, megkönnyíti a munkát és leegyszerűsíti a főzési folyamatot.

Milyen óvintézkedéseket kell betartani a gázzsámolyok használata közben?

A szerkezet kizárólag kültéren használható, hiszen a levegőből vonja ki az égéshez szükséges oxigént. Fontos, hogy palackcserénél mindig új tömítést használjunk. Szintén fontos a biztonság érdekében, hogy a csatlakozásoknál ellenőrizzük a szivárgásmentességet. Amikor befejeztük a sütést, először mindig a gázpalack csapját zárjuk el, csak utána a gázzsámolyét, így nem marad gáz a csatlakozó vezetékben. A palackból a gázkivétel csak és kizárólag a gyártó által előírt nyomáscsökkentő egységen (reduktoron) keresztül történhet. A palackcsere közben tilos dohányozni, vagy bármilyen más, nyílt lángú készüléket üzemeltetni. Tehát a tömítettség ellenőrzését ne nyílt lánggal vagy más gyújtóeszközzel végezzük! A palackot sem a tárolás, sem a felhasználás során nem szabad hőhatásnak kitenni, fellökni stb.

Milyen sütési, vagy főzési műveletekre a legalkalmasabb a gázzsámoly?

A gázzsámoly kiválóan használható mind bográcsozás során és minden olyan egyéb esetben amikor hirtelen kell, vagy nagy felületen kell nagy hőt leadni.