Szauna

A szauna kifejezés hallatán sokaknak a finnek jutnak eszébe, ami nem is olyan meglepő, hiszen többezer éves múltja az északi népektől indult, mely sok időbe telt, hogy elterjedjen más tájakon is a világban. Alapvetően mosakodásra, fürdésre használták, de tisztasága miatt betegek gyógyítására, sőt néha meg szülések levezetése is itt zajlott pár idősebb finn ember is elmondhatja, hogy itt látta meg a napvilágot. Sokféle értelmezése van annak, hogy mi is az a szauna pontosan, mert nincs pontos definíciója annak, hogy mi is a szauna, hiszen nem tisztázott, hogy elégé egy forró helyiség vagy forró kövek és hogy a gőz képzés alapvető-e?

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Márka
Termék státusza
Szűrés és rendezés
17 termék
17 termék

Miért jó a szauna

A mai világban a szaunázásról mindenkinek az izzadás és ezzel egyfajta méregtelenítés juthat eszébe, ami nem mellesleg nagyon is igaz, de ugyan akkor nagyon jót tesz a keringésnek is ehhez viszont elengedhetetlen a megfelelő használat. Régen még hús és más mezőgazdasági termések szárítására és tárolására is használták a fent említetteken kívül. A különböző társadalmakban különböző szokások és használati feltételek vannak, ez függ az adott terület szociális nyitottságára. A már említett finnek nagy szeretettel használják télen és nyáron is a szaunáikat és nem mellesleg szocializációra is, megszokott náluk hogy egy tárgyalás vagy összejövetel keretein belül is használatba veszik, sőt kimondottan udvariatlan, ha vissza utasítják meghívásukat ezzel rossz benyomást kelthetünk náluk. Itt a szaunázás csak is meztelenül történhet ugyan úgy, mint japánban, de Nagy-Britaniában, Franciaországban és még hazánkban is tiltott.

A szaunázás fajtái

Először is a használatról írnék, mert elengedhetetlen a jó hatás eléréséhez, először is zuhanyozzunk le, hogy eltávolítsuk a bőrön megragadta szennyeződéseket, majd alaposan ittasuk fel magunkról a vizet, hogy ne akadályozza az izzadást és párologtatást majd üljünk be a 70-90 °C-os szaunába. A jobb helyeken, több szinten lehet leülni így úgymond válogathatunk a hő fokok között az alsó szinten alacsonyabb, míg a felsőfokon magasabb a hőfok, és hogy még fokozzuk a már igy is meleg hangulatot használhatunk, illóolajokat melyek segítenek az ellazulásban ilyen például a levendula, eukaliptusz vagy mentol. Amikor túl melegnek érezzük a levegőt akkor érdemes kimenni és elkezdeni a test lehűtését, nem ajánlott az azonnali hideg zuhany vagy fürdés, mert káros hatása van a keringésre a hirtelen össze húzódni kényszerülő ereknek. Inkább levegőzzünk kicsit, sétáljunk egyet vagy feküdjünk le, hogy a test magától le tudjon hűlni, ez után nyugodtan vehetünk egy hűvös zuhanyt vagy fürdőt, amihez ajánlom a weboldalunkon megtalálható szabadtéri zuhanyzót vagy a puhafalú medencéinket , de északon nem kell meglepődnünk azon, hogy jégkútban netán lékben, fürdőznek ilyenkor. Ezt a fordulót 3-4 alkalommal szokás megismételni és körülbelül másfél órát vesz igénybe, a finneknél szokás falatozgatni és ők söröznek, mellé bár ez nem a legjobb választás ugyanakkor ne feledkezzünk meg a megfelelő hidratálásról szaunázás után.

 

  1. Irritáló vagy ingerlő

 Megterhelő fizikai vagy szellemi munka elött ajánlott, mert bemelegíti az izmokat főleg sportolók használják ezt a módszert, egyszeri alkalommal szabad elvégezni majd rövid zuhany, de nem fürdőzéssel kell abba hagyni a kört.

  1. Tonizáló

Kétszeri ismétlés után egy rövid pihenésre van szüksége szervezetnek, utána viszont nagyon aktívnak érezhetjük magunkat. A finnek az óvodásoknál alkalmazzák, mert lefárasztja őket ugyan, de egy kis pihenő után újra olyan élénkek lesznek, mint délelőtt.

  1. Relaxáló

Ez a legelterjedtebb formája a szaunázásnak, hiszen nagyon jó regeneráló hatása van, ezért munka után ajánlott végezni háromszor ismételni a folyamatot, majd pihenni 1-2 órát és új erőre kaphatunk. Ugyan akkor betegségek kezelésére is használják regeneráló hatása miatt.

  1. Exhausztív (kimerítő)

Főleg alvászavarral szenvedőknek ajánlott, hiszen nagyon kimeríti a szervezetett a 4-5 ismétléses szauna használat, ezért nem ajánlott nehéz tevékenység utána.

Szauna fajták

 

Hőmérséklet

Páratartalom

Egyéb érdekesség

Finn szauna

95°C

5-10%

Tisztítja és megerősíti a szervezetett, jó hatással van a szívre és a keringésre

Bio-szauna

max 60°C

max 40%

Pihentető hatása van

Eukaliptusz-szauna

75-90°C

20-35%

Speciális klíma hatása van

Soft-gőzkabin

50-55°C

45%

 

Meleglevegős fürdő

40-45°C

12-18%

Kellemes hőmérséklete miatt hosszabb ideig használhatjuk meditálásra vagy pihenésre

Gyógynövényes szaunafürdő

40-45°C

12-18%

A gyógynövények hatására nagyon nyugtató a szervezetre

Gőzfürdő

40-50°C

100%

Jó hatással van a légutakra és a reumás panaszokat is enyhíti

Orosz gőzfürdő (Banja)

40-45°C

100%

 

Török gőzfürdő (Hamam)

40-45°C

95%

 

Ír gőzfürdő

50-55°C

magas

A kibinba engedett friss levegő miatt nem képződik gőz

Hordó szauna

 

 

max 10 főre tervezhető

 

 

A nálunk található infraszaunák lényege a mély meleg hatásra méregtelenítés, a hatás annál erőteljesebb, hatékonyabb, minél nagyobb az infrasugarak bőr alá hatolásának mélysége. Az infrakabinban ügyelni kell arra, hogy a gerincoszlop koncentráltan kapja az infrasugárzást, mert így érvényesülnek leginkább mindazok a kedvező egészségügyi hatások, ennek oka, hogy a gerincoszlop a szervezet működésének irányító központja.

Jótékony hatásai:

  • Csökkenti a fájdalmat
  • Erősíti az immunrendszert
  • Javítja, erősíti a vérkeringést
  • Megtisztítja a szervezetet a káros anyagoktól
  • Eltünteti, a narancsbőrt
  • Megszünteti az ízületi fájdalmakat
  • Feloldja a stresszt, megnyugtat
  • Megszépíti a bőrt
  • Az infravörös terápiának nem ismertek mellékhatásai

Mindezért melegszívvel ajánlom, ha teheti, szerezzen be otthonába, kertjébe tőlünk kedvező áron, hiszen csak jótékony hatásai vannak megfelelő használat mellett és még csak fizikai megterhelést sem igényel így bármikor használható. Megrendelni kívánt termékeidet sokféleképpen veheted akár személyesen csomagpontokon vagy futárszolgálattal házhoz is visszük neked, a fizetést is sokféleképp elintézheted akár előre kártyával vagy akár után vét is megteheted. Ha kérdésed van ügyfélszolgálatosaink minden munkanapon 8:00-16:00 óra között állnak rendelkezésedre.

Gyakori kérdések szauna vásárlása során

Milyen előnyökkel járhat a szaunázás?

Mivel egy roppant egészséges tevékenységről van szó, ami többezer éves múltra tekint vissza, ám a közhiedelemmel ellentétben az első szaunákat a maják és aztékok használták először. Méregtelenítő, immunerősítő és relaxáló hatása miatt maximálisan javasoljuk a számodra. Fontos azonban tudnod, hogy rendelkezel-e orvosi ellenjavallattal, a szaunázás ugyanis megemeli a pulzust.

Milyen anyagból készültek a Profi Barkács kínálatában kapható szaunák?

Vegyszermentes északi lucfenyőből gyártott magas minőségű szaunáink ásványgyapot szigeteléssel rendelkeznek a kiváló hőmegtartás érdekében.

Milyen biztonsági óvintézkedésekre figyeljek oda a szaunában?

Forralt vizet tilos beleönteni a szaunakályhába, illetve nem alkalmas vízforralásra sem. A köveket csak locsolni szabad, tilos ráfeküdni! Gondoskodjunk arról, hogy megfelelő szellőzés biztosítva legyen, és az érzékelő is megfelelő helyre legyen felszerelve. A hőmérséklet 80-90 °C között legyen.