Műanyag cső krimpelő

Műanyag cső krimpelő kiváló áron. A présfogó minden olyan munkafolyamat eszköze, ahol csőcsatlakozásokat kell összeillesztenünk. A víz – és fűtésrendszer elengedhetetlen kelléke, segítségével hatékonyan és biztonságosan préselhetjük össze egy ötrétegű cső végét a hozzátartozó idomokkal. Ez nagyon hasznos a különféle elágazásoknál, sarkoknál, vagy toldásoknál.

 

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
4 090 Ft - 83 690 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
8 termék
8 termék

Műanyag cső krimpleő, más néven présfogó

A műanyag cső krimpelő, azaz a présfogó minden olyan munkafolyamat eszköze, ahol csőcsatlakozásokat kell összeillesztenünk. A víz- és fűtésrendszer szerelésének elengedhetetlen kelléke, segítségével hatékonyan és biztonságosan préselhetjük össze egy ötrétegű cső végét a hozzátartozó idomokkal. Ez nagyon hasznos a különféle elágazásoknál, sarkoknál, vagy toldásoknál. Segítségével a csövek olyan szorosan kapcsolódnak az idomokkal, hogy víz- és gáztömör csatlakozást hoznak létre. Rendszerint egy fogóból és az ebbe helyezhető betétből áll, ami a különböző célnak megfelelő összekapcsoláshoz illő profillal rendelkezik.

Miért hasznos a krimpelő a csőszerelés során?

Ezzel az eszközzel oldhatatlan kötést hozhatunk létre az összeszerelésnél. A tökéletes cső-idom illeszkedéshez elengedhetetlen a megfelelő gép alkalmazása, erre a csőprés kiváltképp alkalmas, hisz jellemzően akár 6 tonna erő átadására is képes, aminek töredékét sem érhetnénk el használata nélkül. Nem kevésbé elhanyagolható szempont, hogy rengeteg időt megspórolhatunk vele, miközben professzionális minőségű munkát végzünk. A cső krimpelő használata biztonságos és hatékony módja a műanyag csövek összekapcsolásának. A megfelelő típusú és méretű cső krimpelő kiválasztásával biztosíthatjuk, hogy a csatlakozás biztonságos, valamint víz- és gáztömör legyen. Legyen szó vízvezeték szerelésről, például mosogató, WC vagy zuhanyzó bekötéséről vagy fűtésrendszer szereléséről, ahol radiátort vagy kazánt csatlakoztatunk, a préselő segítségével olyan erős illeszkedést biztosíthatunk, amit más, például hollanderes idomok nem tudnak biztosítani.

Hogyan végezzük a krimpelést?

Bár a krimpeléssel egy nagyon erős csatlakozást tudunk létrehozni, sajnos nem eshetünk csak úgy neki a csatlakoztatásnak. Az alkalmazni kívánt csövet krimpelés előtt csővágó ollóval szükséges méretre vágni. Viszont mivel a vágás során a csövek deformálódnak, ezért szükségünk van egy kalibrátorra is, ami segít visszaállítani a cső átmérőjét az eredetire, illetve a cső vágott végét is lesorjázza. Ez azért fontos, mert ha szabálytalan, esetleg eldeformálódott végű csöveket szeretnénk összeilleszteni az idomokkal, az vízszivárgáshoz vezethet, mivel a cső vége nem illeszkedik megfelelően derékszögben az idomban található tömítéssel. Ez a folyamat így elengedhetetlen a megfelelő illesztéshez, ami így sokkal precízebb lesz.

Az előkészítés után a csőcsatlakozót ráhelyezzük a csőre, szétnyitjuk a krimpelő forgófejét és belehelyezzük a préselni kívánt területet. Összezárás után az eszközön található biztonsági tüskét vissza kell hajtani, így a fej stabilan fogja az idomot. Ezután lehet roppantani. Koppanásig kell nyomni az eszközt, ebben az esetben tud megfelelően rászorítani a csőre. A szerszám kialakítása biztosítja, hogy nem lehet túlroppantani a csövet. Figyeljünk azonban a megfelelő erőkifejtésre, ha túl gyengén, azaz nem koppanásig nyomjuk a krimpelőt, a csövek az idomokkal nem fognak megfelelően illeszkedni.

Minden illesztés után végezzünk szivárgástesztet, lehetőleg legalább akkora, de ha lehetséges, inkább nagyobb nyomáson, mint amilyenen üzemszerűen működni fog.

Ajánlott a munkafolyamat közben védőszemüveget és kesztyűt használni. Amennyiben a fogó vagy a betét sérült, azt ne használjuk. Mindig a megfelelő méretű és profilú betétet alkalmazzuk, hogy elérjük a kívánt eredményt. Amennyiben bizonytalanok vagyunk a használatában, kérjünk segítséget, az áruházban munkatársaink is szívesen állnak rendelkezésére.

Milyen betétet alkalmazzunk?

Áruházunkban U és TH profilú betétek érhetőek el a présrendszerekhez. Mindkettő kiváló csatlakozást tud nyújtani a PEX-AL-PEX és a PERT-AL-PERT csövek illesztésénél, csupán a profil kialakítása tér el, hogy milyen részeket milyen mintában présel össze. Ami fontos, hogy ha például TH illesztésű idomot vásárolunk, akkor azt csakis TH betétet használva préseljük.

Általában négyféle méretű cső használatát teszik lehetővé. 16, 20, 26 és 32 mm átmérőjű csövek préseléséhez alkalmas betétek vannak általában a készletekben.

Műanyag cső krimpelő

Milyen csövet használjunk?

A PEX-AL-PEX csövek esetén térhálósított polietilén és alumínium rétegek váltják egymást, elég hajlékonyak és ellenállóak a korrózióval szemben. A szintén többrétegű PERT-AL-PERT egy rugalmasabb és hajlíthatóbb anyagú cső, ami ráadásul magas hőálló képességgel rendelkezik. Jól alkalmazható padlófűtés és radiátoros fűtés, valamint vízbevezetés során.

Mindkét típus többrétegű, emiatt hosszabb élettartammal és stabilitással bír. Nem oxidálódnak, mint a korábban széles körben használt horganyzott acél csövek és vízkőlerakódás sem keletkezik bennük, mivel olyan egyenletesen sima belső felülettel rendelkeznek, ahol a lerakódás nem, vagy csak alig tud megtapadni. Emiatt bátran használhatjuk őket ivóvízrendszerünkhöz is.

Elérhetőek még PPR (polipropilén), illetve KPE (polietilén) csövek is, ezek csak egy rétegből állnak, viszont így jóval olcsóbbak és könnyebbek, ám kevésbé ellenállóak. Nagyon jól hegeszthetőek.

Összességében elmondható, hogy a PPR és a KPE csövek is jó alternatívák lehetnek egy otthoni vízvezeték rendszer kiépítéséhez, azonban tartósabb eredményt érhetünk el a PEX-AL-PEX csövek alkalmazásával. Ezek jól viselik a használati meleg víz szállítását is, azonban, ha magas hőmérsékletű vizet szeretnénk szállítani, például egy fűtési rendszerben, akkor megfontolandó, hogy a PERT-AL-PERT csövet válasszuk. Abban az esetben, ha a cső jobban ki van téve külső környezeti hatásoknak vagy például rendszeresen napfény éri, akkor a biztosabb UV-állóság érdekében HDPE (nagy sűrűségű polietilén) cső is használható, ami ellenállóbb a sima PE csőnél és a PPR csőnél, ami pedig hajlamos idővel a degradálódásra és lánctördelődés indulhat meg.

Bátran kérjük ki szakember véleményét, aki minden kívánságot és feltételt figyelembe véve a legjobb és leghatékonyabb típust tudja ajánlani.

Csőhegesztőt vagy krimpelőt válasszak?

Ehhez elsősorban tudnunk kell, milyen csőtípust szeretnénk használni a kiépítéshez. A csőhegesztő a PPR és KPE csövek toldásához használható. Ezek a csövek olcsóbbak a többrétegű társaiknál, és számos esetben kiváló alternatívát nyújtanak. Többféle kivitelben és falvastagságban elérhetőek. A csőprés főként az ötrétegű csövek toldásához alkalmas.

Az egyszerűbb csőhegesztők legtöbbször forró levegő segítségével hevítik fel a műanyag cső végeit egyenletesen, amik ezután könnyedén összenyomhatók. Mivel ezután a két cső anyagában kötődik egymáshoz, biztosabb rögzítést nyújt, mint egy csatlakozó, főleg az egyrétegű anyagoknál és ha olyan helyre kerül, ahol a későbbiekben nem lesz hozzáférhető. A hegesztés sikerességét itt is szivárgásteszttel tudjuk megállapítani.

Krimpelő fogó tartozékok, tulajdonságok

A présfogóhoz tartozik többféle adapter, amelyek a szabványméretű csövekhez igazodnak. Ezeket egyszerűen kicserélhetjük használat előtt a kívánt méretűre. U és TH szerszámok használatának lehetőségét biztosítják. A 360 fokos forgófejnek köszönhetően könnyebben tudunk hozzáférni a legnehezebben elérhető sarkokhoz is. A teleszkópos nyél pedig lehetővé teszi, hogy távolabbról dolgozzunk, így kevesebb erőt kell kifejtenünk a roppantáshoz.

Elérhető cső krimpelő márkák

Termékkínálatunkban a YATO, PROLINE és NEO márkák találhatóak meg.

A legkedvezőbb árú Yato krimpelő készletünkben 16, 20 és 26 mm-es TH típusú pofák találhatóak meg, míg a legprofesszionálisabb Proline csőprés készletünk 16, 20, 26 és 32 mm-es krimpelő betéttel rendelkezik. A talán legjobb ár-érték aránnyal rendelkező 9 részes Yato készletben pedig mind a 4 méret rendelkezésre áll U és TH típusban 360 fokos forgófejjel és teleszkópos nyéllel, ami maximálisan kielégíti az otthoni felhasználási igényeket.

 Műanyag cső krimpelő használata

Fontos tudnivaló a krimpelő használatához!

A vízbevezetéshez használatos csöveket érdemes hőszigetelt kivitelben kérni, mert a szigeteletlen cső párásodhat, emiatt a falak vizesedését okozhatja. Fontos szempont továbbá, hogy ezáltal megtartja a hőt, így a melegvíz nehezebben tud kihűlni a csövekben. Alacsony zajszintet biztosít, ez is határozott előnye régi társával szemben.

További kérdés esetén keressen fel minket bizalommal. A megfelelő eszköz kiválasztásához is bátran kérheti munkatársaink segítségét! Minden szerelő munka a pontos kiméréssel kezdődik! Használj vízmértéket!