Villáskulcs

Egy alap műhelyfelszerelés része egy jó villáskulcs. Számtalan szerszám szükséges ahhoz, hogy bármilyen munkának neki állva minden kéznél vagy elérhető távolságban legyen számodra, érdemes tehát jól átgondoltam és időben beszerezni minden szükséges darabot. Mielőtt nekilátunk a műhelyünk készletének összeállításához, fel kell mérnünk, előreláthatólag mire is lesz szükségünk. Nem kevésbé fontos, hogy hobbi, vagy professzionális célra van szükségünk szerszámokra, egy jó villáskulcsra azonban jó eséllyel mindkét esetben szükségünk lesz.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
490 Ft - 11 790 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
78 termék
78 termék

Villáskulcs

 

Egy alap műhelyfelszerelés része egy jó villáskulcs. Számtalan szerszám szükséges ahhoz, hogy bármilyen munkának neki állva minden kéznél vagy elérhető távolságban legyen számodra, érdemes tehát jól átgondoltam és időben beszerezni minden szükséges darabot.

Mielőtt nekilátunk a műhelyünk készletének összeállításához, fel kell mérnünk, előreláthatólag mire is lesz szükségünk. Nem kevésbé fontos, hogy hobbi, vagy professzionális célra van szükségünk szerszámokra, egy jó villáskulcsra azonban jó eséllyel mindkét esetben szükségünk lesz.

Mire jó a villáskulcs?

Jó, ha tudod, ez is egyfajta csavarkulcs, ami arra szolgál, hogy csavarokat, anyákat lazítsunk ki. A fejektől függően többféle típusa létezik, csavarkulcs, csillagkulcs és villáskulcs. Az elnevezése utal a végén található kulcs formájára.

Azt érdemes használnod éppen, amelyik jobban kézre áll az adott csavar eltávolításához vagy épp megszorításához. Ahhoz, hogy széleskörű felhasználást tegyünk lehetővé a magunk számára, érdemes inkább teljes készletekben gondolkodni.

 Csavarkulcs történelem

A villáskulcs gyakorlatilag számtalan szerelőműhelyben alapkellék és ezenfelül rengeteg szakma kelléktárában annak számít. Mérettartományának köszönhetően egészen a legapróbb csavaroktól a csőkötések és egyéb hollanderek lazításáig alkalmazható.

1842-ben egy angol mérnök, Richard Clybur feltalálta az állítható csavarkulcsot. Emiatt nevezik angol kulcsnak is sokan. Érdekesség továbbá, hogy tévesen sokan svéd kulcsnak is nevezik, mivel a svéd származású Johan Petter Johanssont tartják az eredeti feltalálójának.

 Amennyiben az állítható csavarkulcs nem illeszkedett, nem szorult rendesen a fejre, ez a hibalehetőség azzal a vonzattal járt, hogy lekopott a csavar feje. Emiatt nagyon sok szakember szívesebben használja a hagyományos villáskulcsot. A csillagkulcs egy ennél sokkalta jobb megoldás, de mint már írtuk, az adott csavar határozza meg a kívánt eszközt.

Ha ezt választjuk, érdemes meggondolni, melyiket választjuk. Jól illeszkedő, szoros szerszámnak kell lennie beállítás után. Egy csavart meghúzni kitartást és erőt igényel, éppen emiatt muszáj a megfelelő szerszámmal dolgoznunk, ha jó munkát akarunk végezni anélkül, hogy egy csavartól elfáradnánk.

 

Csavarkulcs, villáskulcs, vagy csillagkulcs?

A csavarkulcsokat használjuk anyák és hatlapú csavarok meghúzására. A csillag- és villáskulcs is csavarkulcs, a kialakításuk miatt a két típus között egy nagy különbség van: a csillagkulcs használata során teljesen körbe fogja a csavart, a villáskulcs viszont csak egy részen teszi ugyanezt. A csillagkulcsok belső része dupla-hatszög alakú és a fej sokszor a kulcs síkjával zár be szöget, esetleg eltolással csatlakozik.

A villáskulcsok feje általában a könnyebb munkavégzés miatt 15 fokos szögben el van fordítva, ez megkönnyíti a csavarok meghúzását.

 Az, hogy melyiket kell választanunk, az attól függ, hogy milyen csavarral dolgozunk éppen.

Egy másik típusa a speciális kialakítású racsnis csillagkulcs, amivel több csavar meghúzása esetén sokkal könnyebb dolgunk lesz, gyorsabban végzünk a folyamattal. Ez különösen terhelhető darab, ezért érdemes beszerezni egyet.

 

 Fontos tudnivalók és szempontok villáskulcs választásakor

  • a kialakítása mellett az anyagösszetétele is igen fontos, a króm-vanádium és szénacél alapanyagú szerszámok megbízható darabok
  • masszív, erős csavarkulcsot érdemes választani
  • könnyű, kézreálló darab, könnyű munkavégzést tesz lehetővé
  • nem öleli teljesen körbe a csavart szemben a csillagkulcs változattal
  • háztartási célra kiválóan alkalmasak a 6-22mm méretű villáskulcsok
  • az ennél nagyobbak, a 30mm feletti darabok már speciális felhasználásra is alkalmasak
  • kialakításuknak köszönhetően stabil fogást és csúszásmentességet garantálnak számunkra, ezzel eleget téve a munkavédelmi szempontoknak is
  • olaj- és zsírok elleni védelemmel is rendelkeznek ezek a kéziszerszámok, a markolatot különleges bevonat védi
  • a csavarok két szemközti, párhuzamos lapjának távolsága milliméterben megadva a csavarok mérete

 Villáskulcs

Franciakulcsnak nevezzük azt a csavarkulcsot, ami rendelkezik egy tekerő alkatrésszel. Ennek segítségével könnyen méretre lehet állítani a franciakulcsot, elősegítve a hatékony munkavégzést. Létezik továbbá csillag-villáskulcs, kettős villáskulcs, kettős csillagkulcs készlet is. Kulcskészleteinket is nézd meg, nagy választékban találsz a műhelyedben megfelelőt.

Ezeket többnyire készletben, különleges és praktikus tartókban tárolhatod, számtalan stílusban és méretben tudod megvásárolni. Legtöbbször tokban, habszivacs tálcában vagy dobozban forgalmazzuk őket. Termékeink között a NEO, YATO, EXTOL, TOP TOOLS, TOPEX kiváló minőségű villáskulcsait vásárolhatod meg. A Profibarkács webáruházában mindegyik típust megvásárolhatod, a választék hatalmas, nézz szét a kínálatunkban! 

Gyakori kérdések villáskulcs vásárlásakor

 

Mi a különbség a villáskulcs és a csillagkulcs között?

A villáskulcs egyfajta csavarkulcs, ami arra szolgál, hogy csavarokat, anyákat lazítsunk ki. A fejektől függően többféle típusa létezik, csavarkulcs, csillagkulcs és villáskulcs. Az elnevezése utal a végén található kulcs formájára.

Melyikre van szükségem?

Ezt leginkább a csavar kialakítása határozza meg. Érdemes a leginkább az adott formához illeszkedő darabot választani. Több csavar meghúzása esetén jobb a racsnis verziót használni. Ha minden munkafolyamatot szeretnél hatékonyan elvégezni, egy komplett készlet beszerzését javasoljuk beszerezni.

Mi az a CrV?

A CrV a króm-varádium jelölése, ami a dugókulcs anyagösszetételét jelenti. Ez egy olyan erősített szénacél ötvözet, amely ellenálló és megfelelő keménységű.