Fémfúró

A fémfúró szárak segítségével különféle fémekbe tudunk tetszőleges átmérőjű és mélységű lyukakat fúrni. Rögzítéshez, átfúráshoz az anyag fajtájától függően számtalan szár közül választhatod ki a számodra legideálisabbat. Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk dolgozni, meg kell találnunk a munkavégzésünkhöz való szárat. Webáruházunkban többféle márka kínálata szerepel, amennyiben nem vagy biztos abban, melyikre is van szükséged, munkatársaink szívesen segítenek a számodra megfelelő darab kiválasztásában.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
90 Ft - 31 490 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Terméktípus
Befogás
Átmérő  (mm)
-
0 mm - 20 mm
Termék státusza
Szűrés és rendezés
282 termék
282 termék

Mire lehet még szükségünk a fémfúró mellett a munkafolyamathoz?

Elsősorban egy fúrógépre van szükségünk, amihez csatlakoztatni tudjuk a különböző vastagságú, hosszúságú fejeket. A fúrószárakat tokmányba helyezve tudjuk használni. Ezek szerencsére szabványméretben készülnek a legtöbb esetben, ezért nem okoz gondot, ha más-más gyártótól vásárolt tartozékokat igyekszünk használni a fúrás során.

Webáruházunkban többféle típusú fúrótokmány kapható. 

 

Fémúrószár

Mivel a használat során kopik a fémfúró szár éle, ami eredménytelen munkavégzéshez vezethet – illetve a gép minőségét is ronthatja, ezért fúrószár élezővel alkatrészeinket érdemes időnként megélezni. Az életlen fémfúró vége a forgás hatására felhevülhet, ami a fúrószár töréséhez vezethet. Ezért fontos, hogy mindig ellenőrizzük az élességét. Tartósságát különböző, erre a célra gyártott aeroszolokkal tudjuk növelni.

Nálunk is találsz fúrószár élezőt, kattints ide a megtekintéséhez.

 

Vannak olyan fúrási munkálatok, ahol egy adott mélységig, egyforma méretű lyukakat kell fúrnunk, ehhez a mélységbeállítót hívjuk segítségül. Ezt az apró kiegészítőt ráhúzzuk a fúrószárra az adott mélységig, majd imbuszkulcs segítségével ráfeszítjük, így sokkal pontosabb méretű lyukakat tudunk fúrni.

 

Milyen fúrószár fajták vannak forgalomban?

A pontos munkavégzéshez tudnunk kell, milyen felületbe (beton, fa, műanyag, tégla, stb.) kell lyukat fúrnunk, ahogyan a gép fajtája is eldönti, mely típusra van szükségünk. Ha nem megfelelő szárral dolgozunk, a fúró nehezen, vagy egyáltalán nem viszi az anyagot.

 

Fémhez való fúrószárak

Csiszolt heggyel készült fémfúró alkatrészek, jellemzően lágyabb acélok, színesfémek fúrására használjuk őket. Rozsdamentes acélhoz speciális anyagú, kobalt, vagy titánium bevonatú fúrószárral érdemes dolgozni. A megfelelő hűtésről gondoskodni kell a fémmegmunkálás során. Műanyagot is ezekkel a szárakkal tudunk kifúrni. A többi típus nem alkalmas rá, a gépünk védelme érdekében erre figyeljünk oda.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a fémek fúrása során nem szabad az ütvefúró funkcióját használni a fúrógépünknek.

 

A csigafúró kedvező ára mellett sokoldalú felhasználásra ad lehetőséget. Alkalmas lágy fémek, fa, bútorlap, de műanyag fúrására is.

A Cobalt fémfúró szárak drágábbak, azonban az anyagösszetétel miatt sokkal tartósabb az élettartamuk.

 

Fához való fúrószárak:

Hosszú központi végével könnyen tudunk dolgozni. A fához való fúrószárak kialakítása precíz megmunkálásra adnak lehetőséget.

 

Falak fúrása (ytong és tégla):

Vídiás fúrószárakat használunk, ami forgófejre van kialakítva, ezért itt is tilos az ütvefúró funkciót alkalmazni. Az ilyen fúrószár alkalmas még kő anyagok vagy terméskő fúrására is.

 

Beton fúrása:

Ütvefúró módozatban kell a fúrógépet használni a beton kifúrásához. Keménylapkás fúrószárak szükségesek ennek megmunkálásához. Használhatjuk továbbá vakolat és csempe fúrása során is, azonban a csempénél figyelnünk kell arra, hogy kikapcsoljuk az ütvefúrást, mert ha kihagyjuk ezt a lépést, a felület könnyen megrepedhet, vagy lepattanhat. Amíg a csempén áthalad az anyag, lassú sebességgel fúrjunk, ha átütöttük, lehet rajta gyorsítani.

Csempéhez a legideálisabb a cobalt lapkás fúró.

 

Speciális fémfúró fejek

  • Kúpos végű szárakat használhatunk vékony lemezek lyukasztása során, és ahogy már korábban említettük, itt is figyelnünk kell a hűtésre
  • Szív alakú fúrószár; üveget lehet kifúrni vele, kizárólag folyadékhűtés mellett
  • A gyémántfejes körkivágót csempe, járólap, porcelán és egyéb, repedésre hajlamos anyagok fúrásához ajánljuk

 

Így használd a fúrógépet fémfúráshoz

Ahhoz, hogy ne kelljen minden apróbb, vagy esetleg saját kezűleg megoldható fúrással járó munkához segítséget hívni, érdemes tartani otthon egy jobb fúrógépet.

Az ütvefúróval tudunk fúrni, csavarozni. Ajánlatos beszerezni egy fúrókészletet, ami többféle méretű szárral van ellátva, így többféle felhasználásra ad lehetőséget.

Védőszemüveg használata javasolt a munkavégzéshez! A legtöbb baleset a szemet érinti az ilyen munkák során.

 

Amint kiválasztottuk a szükséges fúrószárat, arra figyeljünk, hogy merőlegesen tartsuk a felülethez a gépet, különben a maró él megütközik és elviheti a furat fejét a kijelölt helyről. Fúrás kezdésekor mindig lassú fordulatszámmal indítsunk, mindaddig, amíg a fúrószár stabilan a megjelölt ponton marad, ezután növelhetjük a fordulatszámot. Azonban ha rögtön gyorsan indítunk, a fej elmozdulhat.

 

Tipp:

Ha megjelölöd a kívánt mélységet a fúrószáron, kevesebb idő alatt el tudod végezni a fúrási munkákat.

 

Termékkínálatunkban a VERTO, GRAPHITE, YATO, EXTOL, WOLFCRAFT és a PROLINE márkákat találhatod meg.

 

Gyakran ismételt kérdések a fémfúróval kapcsolatban

 

Mindegy, hogy milyen fúrószárat használok a különböző anyagokhoz?

Nem, különféle felhasználásra adnak lehetőséget az eltérő típusok, a kiválasztáshoz bátran kérd munkatársaink segítségét.

Melyik márkát érdemes megvenni?

Kínálatunkban a legmegbízhatóbb márkákat tudod megvásárolni, bármelyiket választod, optimális felhasználás esetén hosszú élettartamú lesz. Csak olyan márkát forgalmazunk, amit mi magunk is szívesen használunk.

Mivel hűthetem a fémfúró szárat?

Speciális aeroszollal tudod hűteni, de alkalmas erre a célra a WD-40 is. A lényeg, hogy olaj legyen.