H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Vakondháló

A kertészkedés legpihentetőbb része kétségkívül az, amikor az összes kerti munka elvégzése után, az erkélyünkön vagy teraszunkon hátradőlve csodáljuk a veteményes friss hajtásait, a bimbózó virágokat és a zöldellő gyepet. Kivéve, ha a látványt vakondtúrások tarkítják. Ebben az esetben tennünk kell valamit a kéretlen vendégek ellen, melynek egyik lehetséges módja a vakondháló használata.


2termék 12
2termék 12

A vakond és a vakondháló

Gyermekkorunk egyik kedvenc mesehőse egy 15-18 centiméteres, sötét színű, bársonyos bundájú rovarevő emlős. (Kantáros nadrág nélkül.) Barátságos szándékkal, segít nekünk távol tartani a növényeinktől a csigákat, pajorokat, százlábúakat és egyéb kártevőket. Az élelem megszerzésének azonban köztudottan nem a számunkra legmegfelelőbb utat választja. Széles, lapos, erős karmaival, kötőhártyákkal összekötött ujjaival nagyon könnyen és gyorsan tud ásni. Eközben viszont gyakran elszakítja a növények gyökerét, kifordítja a virághagymákat, a pázsitos területeket pedig összetúrja: hol egy kiemelkedő földkupac, hol egy beomlott járat teszi göröngyössé az addig szemet gyönyörködtetően, tökéletesen vízszintes udvar gyepét.

Ha a vakond helyett egyéb háziállatot tartanánk, akkor ajánljuk kisállat ketreceinket, kifutóinkat.

Általában egy darabig várnak a kertészek, abban reménykedve, hogy a vakond magától odébb áll, vagy a szomszéd macska segít a befogásban, de ahogy fokozódik az újabbnál újabb járatok által okozott kár nagysága, úgy egyéb alternatívát szükséges keresni, hogy kikísérjük a telekről a kéretlen vendéget. Nagyon fontos, hogy bántani nem szabad az állatot, hiszen védett fajról van szó (természetvédelmi értéke 25.000 Ft/egyed), arról nem is beszélve, hogy különböző vegyi anyagokat a talajba juttatva nem csak a vakondot károsítjuk meg, súlyos környezetrombolással magunknak és környezetünk egyéb élőlényeinek sem teszünk jót. A régi, „bevált” praktikák közé tartozik többek közt az elektromos vakondriasztó, mely olyan hangimpulzusokat bocsájt ki, melyre a vakond hallása érzékeny. Petróleummal átitatott rongyokat helyezhetünk el ideiglenesen a járatok közelében vagy erőteljes illatú gyökérzettel rendelkező császárkoronát és nagy sárfűvet lehet ültetni elszórtan a kertben, hogy a vakondot az orrán keresztül gyengítsük meg. A legbiztonságosabb megoldás mégis sokkal inkább az, ha a vakondot az élelem megszerzésében fizikailag akadályozzuk meg, így arra késztetve, hogy más irányba kelljen keresgélnie. Ennek módszere a vakondháló telepítés.

Mi az a vakondháló?

A vakondháló egy magas szakítószilárdságú rácsos szerkezetű háló, melyet szőnyegszerűen a gyepszint alá 8-10 centiméterrel szükséges végig teríteni, vakondháló rögzítő tüskékkel a helyéhez illeszteni, ideális esetben a végleges gyeprendezés előtt. A háló semmilyen formában nem befolyásolja a növények fejlődését vagy az öntözőrendszerek működését, a vakondot viszont meggátolja, hogy a felszínhez közelítsen. Ez a módszer garantáltan a leghosszabb élettartamú, legbiztosabb és gazdaságosabb megoldás, sőt, mivel teljesen vegyszermentes, így a legkörnyezetbarátabb is egyben. Az árát tekintve nem kell megijedni, egyszeri beruházásként bőven behozza azt, amit sok év alatt egyéb eszközökre kellene költenünk. Így ár-érték arányban a legjobb a piacon! Ezeket az előnyöket igazolja az a tény is, hogy sok helyen alkalmazzák, ahol hivatalból megengedhetetlen, hogy akár vakond, akár bármi más rontsa a talaj felszíni minőségét, mint például sportpályák vagy díszparkok esetében.  A Nature vakondhálókkal biztos a siker. 

Vakondháló

Telepítési hibák

Egy rácsot letenni önmagában nem egy nagy bravúr, viszont olyan alapvető hibákat véthetünk, melyeket nagyon nehéz korrigálni a későbbiekben. Ezért érdemes előrelátóan megtervezni és nagyon figyelmesen és végezni a telepítési műveleteket, illetve betartani néhány alapszabályt! Hasonlóan a térkősablon használatához, ez is igényel egy kevéske gyakorlatot.

  • Az első és legfontosabb, hogy tartsuk be a fektetési mélységet! Ha sekélyebbre tesszük, akkor a vakond járatai még elég közel fognak érni a talaj felszínéhez. Habár nem tud feltörni, a fű gyökérzete és a vakondháló közül eltűnik a föld, ami sárguláshoz, kipusztuláshoz vezet. Mindez azonban az avatatlan szemek számára abszolút látatlanul zajlik, így erre válaszként a gyakorlatlan kertészek újra vetik a füvet vagy bővebben öntözik a területet, netalán trágyázásba fognak, ezek mindegyike által azonban több bogarat vonz a terület, így még több vakond is várható. A pázsit előbb foltokban, majd pedig sajnos teljesen tönkremegy. Ha viszont túl mélyre tesszük a hálót, akkor értelemszerűen a vakond felette fog ásni és mintha a háló ott sem lenne, gond nélkül fel fog túrni a felszínre.
  • Már a tereprendezés előtt gondoljunk a háló lefektetésére! Az öntözőrendszer csöveit még a háló előtt érdemes a helyére tenni, a hálóból pedig csakis akkora darabokat vágjunk ki (például az öntözőfejeknek vagy egyéb talajból kiemelkedő alkatrészeknek), amilyen kicsit csak lehet. Ne adjunk lehetőséget a vakondnak, hogy a túl nagyra hagyott rések mentén megmutathassa magát.
  • Mikor kiszámoljuk hány négyzetméter hálóra van szükségünk, gondoljunk a hálók közti átfedésre is! Hiszen szimplán egymás mellé fektetve a tekercseket, a két háló találkozása mentén szabad utat nyerhet könnyedén az ásókarmos állatka. Éppen ezért érdemes 10-20 centiméter átfedést hagyni a hálók közt. Tipp! Ne csak a hálósított terület szélein, hanem ezeken a vonalakon is használjunk vakondháló rögzítő szegeket! Ezekre azonban a háló feletti földréteg elegyengetése után már nincs szükség és balesetmegelőzési szempontból is ajánlott eltávolítani ezeket.

Gyakori kérdések vakondháló vásárlása előtt

 

Mennyi egy vakondháló becsült élettartama?

Ez az eszköz akár 25-30 évig is jó szolgálatot tesz a kertünkben.

Mennyi rögzítő szeget érdemes venni?

Egy csomag bőven elég, hiszen egy csomag 100 darab rögzítőt tartalmaz, melyek akár újra fel is használhatók. Ha folyamatosan rakjuk a földet a vakondhálóra, közben a felszedetteket a kert egy új pontján már akár azonnal le is szúrhatjuk.

Milyen területen ajánlott a vakondháló használata?

Mivel Magyarország egész területén egyformán elterjedt fajról van szó, ezért bárhol fennáll a vakondháló használatának a létjogosultsága.

Szűrés
Ár
 (Ft)
4 690 Ft - 125 390 Ft
Márka
Termék státusza

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!