H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Szénkefe

Az elektromos gépekben, generátorokban jó minőségű szénkefének kell dolgoznia ahhoz, hogy optimálisan üzemeljenek. A szénkefe kardinális jelentőségű ezek üzemelésében, mivel fontos szerepük van a működés folyamatában. A Profibarkács webáruház kínálatában dekopírfűrészhez, vibrációs csiszolóhoz, ütvefúrógéphez, ütvecsavarozóhoz, gyalugéphez, körfűrészhez, felsőmaróhoz, szalagcsiszolóhoz is megtalálhatók ezek a fontos alkatrészek, hogy a berendezés ideális működése biztosítva legyen.


7termék 17
7termék 17

Szénkefe szén-grafit anyagból

A szénkeféknek anyaguk és formájuk tekintetében sok elvárásnak kell megfelelni. Az elektromos gépek és motorjaik egyre kisebbek és könnyebbek, miközben a fordulatszámuk egyre magasabb. A kézi szerszámokba és a háztartási készülékekben található univerzális motorokhoz a leggyakrabban szén-grafit anyagból készült szénkeféket használnak. Ennek több előnye is van:

  • alacsony súrlódás, kis arányú kopás
  • megfelelő öntisztuló képesség
  • elektromos beégéssel szemben stabil
  • nagy az anyagszilárdsága

A tartósság növelése érdekében a szénkeféket impregnálják.

Szénkefe

Szénkefék funkciója

A villanymotor egy rögzített állandó mágnesből (állórész), egy forgó elektromágnesből (forgórész), egy áramirányítóból (kommutátor), szénkefékből és csatlakozó kapcsokból épül fel.

A szénkefés motorok tartalmaznak egy apró alkatrészt, leggyakrabban párban, ami a használat során kopik és bizonyos időközönként cserélni kell, ez maga a szénkefe. Olyan típusok is vannak, ahol a cseréhez a gépet nem kell szétszedni, kívülről is megoldható. A kis alkatrész funkcója, hogy az elektromos áramot eljuttassa a forgórész tekercsébe. A szénkefe egy csúszó érintkező, melyet motorok és generátorok állórésze és a forgórésze között áramvezetésre használnak. Egyenáramú motorok esetében szénkefék alkalmazása biztosítja a szikrázás mentes kommutációt.

A szénkeféket kefetartók tartják, mégpedig úgy, hogy mindig érintkezésben legyenek a csúszó gyűrű, vagy a kommutátor felülettel.

A gépek eltérő kialakítása, eltérő teljesítményű motoroknak megfelelően a szénkefék mérete is sokféle lehet. A szénkeféknél a gyártók feltüntetik, hogy melyik géphez alkalmasak, egyébként rendelkeznek pontos hosszúság, szélesség és magasság milliméter adatokkal.

Új szénkefék rendelése és cseréje

Ha a szerszámgép motorja nem indul, nem megfelelő a fordulat vagy erőteljesen melegszik, előfordulhat, hogy a szénkefe megérett a cserére. Meg kell nézni, ha a kefék még elég nagyok, nem biztos, hogy kell cserélni. Amikor viszont cseréljük, ajánlott ugyanolyat beszerezni, amilyen benne volt. Ehhez tudni kell a gép márkáját, típusszámát, vagy a kivett szénkefe alapján kell megvásárolni.

Aki sokat ezermesterkedik, barkácsol vagy szakmájából kifolyólag napi szinten szerszámgépekkel bánik, szembe találkozik azzal a helyzettel, amikor a szerszámok elromlanak vagy nem megfelelően működnek. Egyik gyakori hiba az elektromos szerszámok esetében a szénkefe elkopása is lehet. Az első lépés, hogy megpróbálunk hozzáférni a belsejéhez. Ez általában a szerszámgépek alján lévő csavar kivételével valósítható meg, ha az megvan az egész alsó részt le lehet húzni róla. Ezután meg kell keresni a szénkefét leszorító rugót és kiakasztani. Majd ki kell húzni a szénkefét a helyéről és a saruját lehúzni a csatlakozóról. Ha megvan, akkor rendeljen egy ugyanilyet a Profibarkácstól. Ilyenkor ajánlott a két szénkefét egyszerre cserélni, hiszen valószínűleg mindkettő kopott. Webáruházunkban a szénkeféket szettben, párban lehet megvásárolni éppen emiatt, hogy egy időpontban mindkettő cserélve legyen. A csere után ajánlott a szerszámot kicsit járatni, hogy kopjanak az új alkatrészek.

Szénkefék szerszámgépekben, kisgépekben

Az elektromos berendezések, kisgépek rendkívül elterjedtek az élet minden területén. Az elektromos motorok nagy részében szénkefe is található, bár egyre jobban terjednek a szénkefe mentes motorok, melyek a kopó alkatrész hiánya miatt szinte karbantartás mentes élettartamot ígérnek. Miután a szénkefék okozta súrlódással nem kell számolni, ezért a szénkefe-mentes motorok nagyobb nyomaték leadására alkalmasak. Abból kifolyólag, hogy a szénkefe mentes motorok nagyobb nyomatékot adnak le, kevesebb energiára van szükségük azonos hatásfok mellett. A Profibarkácson szénkefe mentes motorral is kínálunk szerszámgépeket!

 A szénkefe tehát kopó alkatrésznek számít, bizonyos időközönként cserére szorul. Amikor az Ön gépében is a végét járja a szénkefe, nem tud optimálisan működni a berendezés. A 100 %-os üzemeléshez jó minőségűt szénkefékre van szükség. Nem nagy beruházás, de a szerszámgépe számára sokat jelent.

Szénkefék párban a Profibarkácstól

Kínálatunkban sokféle géphez talál kompatibilis szénkeféket, ráadásul párban csomagolva, hiszen cserénél mindkettőt ajánlott leváltani. Az Extol kiváló minőségű termékeit kínáljuk többféle szerszámgéphez is, például körfűrészhez, ütvefúróhoz, gyalugéphez, ütvecsavarozóhoz, dekopírfűrészhez, vibrációs csiszolóhoz, körfűrészhez, felsőmaróhoz, szalagcsiszolóhoz. Ha ismeri a gép típusát, egyszerű dolga van rendelésnél. Ugyanakkor méret szerint is rendelhet, a termékeket a gyártó ellátja hosszúság, szélesség, magasság méretekkel.

A Profibarkácson nem csak elektromos gép tartozékokat tehet a kosarába nagyszerű árakon, de akkumulátoros gép tartozékokat, maró-, gyaluló-, esztergáló gép tartozékokat és minden egyéb kiegészítőt vagy kéziszerszámot, ami a gépeihez, berendezéseihez, munkájához szükséges lehet.

Ha pedig kedvenc barkácsgépeit, munkagépeit inkább szénkefe mentes motorral rendelkezőre cserélné, ezekből is van opció bőven, nézzen körbe webáruházunkban és szerelje fel műhelyét minőségi, modern eszközökkel!

 

 

Hogyan válasszunk szénkefét?

 

 

A szénkefék kiírt ára a webáruházban 2 darabra vonatkozik?

Igen, szettben kerülnek értékesítésre, az ár egy párra vonatkozik.

8890012 Extol ütvefúróhoz van szénkeféjük?

Igen, ez a méret a 4,9*7,9*13,8 mm-es.

Ha nem indul a motor, lehet, hogy szénkefe baja van?

Ezt sajnos nem lehet látatlanban megmondani, de mivel a szénkefés motorokban az egyik leggyakoribb hibaforrás, kopó alkatrész a szénkefe, esélyes, hogy csak ennyi baja van és a cserével megoldódik.

Szűrés
Termék státusza

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!